to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας και η απελευθέρωση των δύο

Σενάρια και αναλύσεις σε Κύπρο και Γερμανία - Καθώς αλλάζουν οι ισορροπίες, η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί μέσω της συγκρότησης των "δύο τριγώνων της Μέσης Ανατολής" Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος


Όπως κι αν το δει κανείς -και καθώς πολλά από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες δεν δημοσιοποιούνται-, η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Τα σενάρια και οι “μισές πληροφορίες” είναι πολλά, όμως όλα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Είναι μια χώρα που έχει “γεωπολιτικό ενδιαφέρον” για τις μεγάλες δυνάμεις και τους ισχυρούς συνασπισμούς. Και αυτό συνεισέφερε αποφασιστικά στην αίσια έκβαση της συγκεκριμένης ελληνοτουρκικής κρίσης.

Βεβαίως, η γεωπολιτική ισχυροποίηση της Ελλάδας προκύπτει και από τους λανθασμένους χειρισμούς του Ερντογάν προς τους συμμάχους του - σε ένα ειρωνικό παιχνίδι ισορροπίας στην παγκόσμια σκακιέρα...

Κίνηση καλής θέλησης προς Ε.Ε., Γερμανία

Σήμερα ο Ερντογάν, κάνοντας στροφή στον πραγματισμό (όπως έκανε το 2015, μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, που ζήτησε συγγνώμη), προχωρά σε κινήσεις καλής θέλησης προς την Ε.Ε. και τη Γερμανία, όπως είναι η απελευθέρωση του υπεύθυνου της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημιουργεί προσμονή και για άλλες τέτοιες ενέργειες. Και βέβαια, την ημέρα που συλλαμβάνει άλλον έναν Γερμανό πολίτη (κουρδικής καταγωγής) ως τρομοκράτη συνομιλεί με τη Μέρκελ για να οργανώσουν την επίσκεψή του στη Γερμανία στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πώς μας βλέπουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, από τη δεύτερη τετραετία του Ομπάμα κιόλας, έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα ως χώρα ενδιαφέροντος κι αυτό δεν άλλαξε με την άνοδο του Τραμπ. Άρα, η αναβάθμιση της Ελλάδας είναι στρατηγική επιλογή της “βαθιάς” αμερικανικής πολτικής. Αυτό στη σημερινή συγκυρία έχει τη σημασία του.

Για παράδειγμα, στην Κύπρο οι εφημερίδες αναφέρουν ότι για την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη από τους Τούρκους:

- Υπήρξε αμερικανική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου σε συνάντηση Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ, δόθηκε στην τουρκική πλευρά κατάλογος με 15 κρατούμενους στην Τουρκία οι οποίοι θα πρέπει να απελευθερωθούν, μεταξύ των οποίων και οι δύο στρατιωτικοί.

- Τις τελευταίες μέρες (όσο κι αν ακούγεται “τραβηγμένο”) ο Ερντογάν φέρεται να φοβόταν ελληνοτουρκικό επεισόδιο που με τη “συνέργεια” των ΗΠΑ θα κατέληγε στην ανατροπή του.

Παρέμβαση υπαινίσσεται και η γερμανική «Süddeutsche Zeitung» που αμήχανα διαπιστώνει ότι “ξαφνικά όλα προχώρησαν ταχύτατα” και ότι “το γιατί τα πράγματα προχώρησαν τώρα ταχύτερα έμεινε σε πρώτη φάση ανοιχτό”.

Σε όλα αυτά τα ευφάνταστα ή μη σενάρια είναι εμφανής η παρουσία του “αμερικανικού δακτύλου”. Βεβαίως, αυτό που κυριαρχικά διαμορφώνει τις νέες ευνοϊκές για την Ελλάδα ισορροπίες εντός του δυτικού στρατοπέδου είναι η σχεδόν απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν και του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ.

Σε αυτά τα δεδομένα της βαθιάς αμερικανοτουρκικής ρήξης προστίθεται η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση των “δύο τριγώνων της Μέσης Ανατολής”: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Μέσα από αυτά η Ελλάδα αποκτά ρόλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)