to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:42 | 17.08.2013

Πολιτική

Ι. Στουρνάρας: Έρχεται άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», λέει ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας.


Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γ. Στουρνάρα, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας διαμάχης που ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν έλλειψη ρευστότητας, απαγορεύεται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς των περισσοτέρων πρώτων κατοικιών που ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, στο πλαίσιο προσωρινού μέτρου που εφαρμόζεται από το 2010 προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την λιτότητα.

Το πάγωμα στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και αναμένεται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να παραταθεί περισσότερο, δήλωσε ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών.

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της Realnews.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δαπανήσει περίπου 38 δις. ευρώ για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες, πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.

Όμως, αρκετοί νομοθέτες από την δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, φοβούμενοι βίαιες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί κάνουν «βουτιά».

«Θα αρπάξουν τις καραμπίνες», είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, προειδοποιώντας για εμφύλιο πόλεμο.

Άλλοι 11 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, πιέζουν για παράταση του «παγώματος», ανέφερε η «Ελευθεροτυπία».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξουν προβλέψεις για να προστατευθούν οι φτωχοί. "Θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη", ανέφερε στην Realnews.

Η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στη Βουλή και οποιαδήποτε ρήξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και σε εκτροχιασμό του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Οι πλειστηριασμοί σπιτιών έχουν ήδη πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε άλλες χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα καλύπτει τις πρώτες κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000-495.000 ευρώ, αναλόγως εάν οι ιδιοκτήτες είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά.

Το Reuters σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οκτώ στους δέκα ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, που έχουν αυξηθεί στο 29% του συνόλου μετά από έξι μήνες ύφεσης στη χώρα.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του Reuters 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε σχετικά: Απορίες ενός μελλοντικού αστέγου: Αν είναι να πουλήσουν το χρέος μου σε funds

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)