to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 06.07.2021

Διεθνή

Η στήριξη στην κατοχή κοστίζει: Νορβηγικό ταμείο απέκλεισε Motorοla και Alstom λόγω εμπλοκής με τους ισραηλινούς εποικισμούς

Το KLP, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας (διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ!) αποδεσμεύτηκε από τους γαλλικούς ομίλους Altice Europe και Alstom καθώς και από 14 άλλους ομίλους, μεταξύ των οποίων ο κολοσσός Motorola, για την εμπλοκή τους στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης


 "Η Motorola και άλλες εταιρίες κινδυνεύουν να είναι συνένοχοι σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη", υπογράμμισε σε ανακοίνωση το KLP, ταμείο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η αποδέσμευση αυτή, που αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, ακολουθεί τη δημοσίευση από τον ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2020 ενός καταλόγου με 112 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στους ισραηλινούς οικισμούς, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Ισραήλ είχε καταγγείλει ως "επαίσχυντη" τη δημοσίευση αυτού του καταλόγου, στον οποίο περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα οι κολοσσοί Airbnb, Expedia, Motorola και TripAdvisor.

"Η αποδέσμευση από τη Motorola Solutions ήταν μια πολύ απλή απόφαση δεδομένου του ρόλου της στην παρακολούθηση των κατεχόμενων εδαφών", υποστήριξε το KLP, κατηγορώντας τον αμερικανικό όμιλο για την παροχή λογισμικού βιντεοπαρακολούθησης και διοίκησης επιτρέποντας τον έλεγχο των συνόρων με τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το KLP βγήκε επίσης από ομίλους τηλεπικοινωνιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δυτική Όχθη καθιστώντας έτσι τους οικισμούς "ελκυστικές κατοικημένες περιοχές". Αυτό αφορά τον Altice Europe του Γαλλοϊσραηλινού δισεκατομμυριούχου Πατρίκ Ντραΐ, όπως και τους Bezeq, Cellcom Israel και Partner Communications.

Μπήκαν επίσης στο περιθώριο πέντε τράπεζες που είχαν διευκολύνει ή χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατοικιών και υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και όμιλοι μηχανικής και κατασκευών, ανάμεσά τους η γαλλική πολυεθνική Alstom.

Συνολικά, οι αποεπενδύσες του νορβηγικού ταμείου ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια δολάρια.

Και από τη Μιανμάρ

Τέλη Ιουνίου, το KLP είχε ήδη ανακοινώσει την αποδέσμευσή του από τον ινδικό όμιλο λιμένων και εφοδιαστικής Adani Ports λόγω των διασυνδέσεων του με τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ.

Από την πλευρά του, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που αυξάνει τα δημόσια πετρελαϊκά έσοδα για να χρηματοδοτεί τις μελλοντικές δαπάνες του κράτους πρόνοιας, απέκλεισε κατά το παρελθόν αρκετές εταιρίες λόγω του ρόλου τους στους ισραηλινούς οικισμούς.

Παρότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου συχνά η ένταση είναι μεγάλη με τον παλαιστινιακό λαό.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)