to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 03.06.2016

Διεθνή

Η στάθμη του Σηκουάνα έφθασε τα 6 μέτρα - Τα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας απομακρύνουν τα έργα τέχνης

Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε σήμερα το μεσημέρι τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος - Σύμφωνα με το France24 εξετάζεται ακόμη και η εκκένωση περιοχών κοντά στον ποταμό, στα δυτικά του Παρισιού.


"Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).

Οι αρχές στη Γαλλική πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και σύμφωνα με το France24 εξετάζεται ακόμη και η εκκένωση περιοχών κοντά στον ποταμό, στα δυτικά του Παρισιού.

Τα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας απομακρύνουν τα έργα τέχνης

Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους και οι στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα έχει ανέλθει στα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε ότι η στάθμη του Σηκουάνα ανέρχεται πλέον στα 6 μέτρα στο κεντρικό Παρίσι, με αποτέλεσμα οι δρόμοι που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, ενώ μικρές επιχειρήσεις δίπλα στις όχθες έχουν πλημμυρίσει και η γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστή.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Στο Βιλνέβ Σεν Ζορζ, κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν, με το ύψος των υδάτων που έχουν κατακλύσει τα πάντα να ξεπερνά το ύψος του γονάτου. Στο κοντινό Κορμπέιλ Εσόν οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου επιπλέουν επίσης εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

«Είναι κάπως τρομαχτικό, όλα όσα συμβαίνουν» είπε μια γυναίκα από τη Μασαλία, η Οντίλ.

«Πριν από λίγο καιρό (οι αρχές) είχαν διεξάγει μια άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών, πώς να εκκενώσουμε τα μουσεία, να απομακρύνουμε τους κατοίκους. Και τώρα συμβαίνει στα αλήθεια».

Μεσούσης της κακοκαίρας, το ύψος των ζημιών υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνουν δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παραμένουν κλειστά για το κοινό σήμερα. Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτα, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.

«Αναφορικά με τα μουσεία, ακόμα κι αν στην καλύτερη περίπτωση δεν πλημμυρίσουν οι αποθήκες σήμερα, εφαρμόζεται μια αυτόματη διαδικασία όταν η στάθμη ξεπεράσει τα 5,5 μέτρα, να μεταφέρονται τα έργα τέχνης στις αποθήκες σε υψηλότερους ορόφους» περιέγραψε ο Μπρούνο Ζουλιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Oι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ανώτερο επίπεδο της στάθμης του ποταμού ενδέχεται να είναι τα 6,5 μέτρα αργότερα σήμερα και προειδοποιούν ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει τα πάντα θα υποχωρήσουν έπειτα από αρκετές εβδομάδες.

Τον Μάιο που μόλις πέρασε καταγράφθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην χώρα το μήνα αυτό τα τελευταία 100 χρόνια.

«Αυτό που θα είναι οδυνηρότερο για τις οικογένειες οι οποίες έχουν χάσει τα σπίτια τους, τους επιχειρηματίες που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είναι ότι η πτώση του επιπέδου των υδάτων θα είναι πολύ αργή», τόνισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Και επισήμανε ότι με την υποχώρηση των υδάτων ενδέχεται να αποκαλυφθούν περισσότερα θύματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)