to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 18.03.2013

Διεθνή

Η στάση των κυπριακών κομμάτων μέχρι στιγμής σχετικά με τη ψηφοφορία

Ρευστή είναι η κατάσταση στα κόμματα σε σχέση με την απόφαση που καλούνται να λάβουν αύριο όταν θα τεθεί ενώπιον τους το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Στην άποψη ότι ίσως αύριο θα υπάρξει μια διαφορετική εικόνα από τη σημερινή των στενών χρονοδιαγραμμάτων για ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα, προσανατολίζονται εκπρόσωποι των κομμάτων οι οποίοι επιφυλάσσονται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αύριο, εν όψει των εξελίξεων που διαδραματίζονται στο τόπο και του έκτακτου Eurogroup.


ΔΗΣΥ : Ζυγίζει τα δεδομένα

Το ΔΗΣΥ, ζυγίζει τις επιπτώσεις που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση τόσο που θα καταψηφιστεί όσο και που θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο.Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, σε δηλώσεις του στο SigmaLive, επεσήμανε ότι στο κόμμα γίνεται μια έντονη διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων.«Θα δούμε αύριο νομοσχέδιο στην Βουλή και την όλη συζήτηση και ακολούθως θα αποφασίσουμε κατά την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που θα συνέλθει στις 15.30». Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από βουλευτές του κόμματος, επεσήμανε ότι κάποιοι καταθέτουν διάφορους προβληματισμούς και ερωτήματα κατόπιν ενδοιασμών τους, τα οποία απαντώνται. Γίνεται ένας πολύπλευρός διάλογος, είπε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται οι συνέπειες και οι εξελίξεις μετά από ένα «ναι» ή ένα «όχι». «Υπάρχει μια υπό τις περιστάσεις θετική προσέγγιση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά δεν λήφθηκε ακόμη καμία τελική απόφαση.

ΑΚΕΛ : Να απεμπλακούμε  από την Εθνική κλοπή του Eurogroup

Η βασική θέση του ΑΚΕΛ, είναι να εξευρεθούν τρόπου απεμπλοκής του τόπου από τις δαγκάνες της Τρόικας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου.  «Αναμένουμε να γίνουν διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, ενώ θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην δεχθούμε το κούρεμα. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, καταψηφίζει το νομοσχέδιο και υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να απεμπλακούμε από την εθνική κλοπή και την εισβολή που επιχειρεί το Eurogroup», επεσήμανε. Αύριο, ωστόσο ίσως έχουμε μπροστά μας άλλα δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγόρου τονίζοντας ότι ίσως θα αποφευχθεί το κούρεμα.

ΔΗΚΟ : Μια γροθιά ενάντια στο κούρεμα

Σε εγρήγορση είναι το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος, Άγγελο Βότση, ο οποίος επεσήμανε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο όσο ποτέ. Έχει διαφανεί ότι το πρόβλημα της Κύπρου, είναι συστημικό ενώ όπως δήλωσε η εντύπωση που φαίνεται να υπάρχει είναι ότι τα πράγματα αύριο ίσως θα είναι πολύ διαφορετικά, αφήνοντας να νοηθεί ότι ίσως αύριο υπάρχει μια γενική διαφοροποίηση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση είπε και αύριο το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα, τόνισε. Η αντιπρόταση του κόμματος, είπε είναι να διασφαλιστούν οι καταθέτες καθώς και άλλα ανθρώπινα δικαιώματά των πολιτών. «Ας αλλάξουν οι Ευρωπαίοι τις συντεταγμένες τους». Την απόρριψη του νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων προτείνει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος διαφωνεί κάθετα με την απόφαση του Eurogroup.  Καλεί επίσης σε παραίτηση τον Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή ενώ ασκεί σκληρή κριτική προς την Κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, ο ίδιος πιστεύει πως αυτή τη γραμμή, θα πρέπει να ακολουθήσει και το επίσημο ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ : Σταθερά εναντίον του κουρέματος

Όχι, θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο περί κουρέματος που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Γιώργος Βαρνάβα, επεσήμανε στο SigmaLive, ότι παρά την ενημέρωση που έτυχε το κόμμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο νομοσχέδιο και οι οποίες φαίνεται να παρέχουν κάποιες διασφαλίσεις, δεν αλλάζει η άποψη του κόμματος για καταψήφιση του νομοσχεδίου. «Παραμένουμε σταθεροί για καταψήφιση του νομοσχεδίου και καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση και να μελετήσει άλλους τρόπους εξεύρεσης δανείου», τόνισε.  Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας και της αναχώρησης του κ. Σαρρή στη Ρωσία, πιθανόν να δημιουργήσουν άλλες συνθήκες – θετικές Κύπρου- Ρωσίας. Ίσως υπάρξει το ενδεχόμενο στήριξης της Κύπρου από την Ρωσία ώστε να αποφύγουμε τον εκβιαστικό τρόπο που η Τρόικα προσπαθεί να στραγγαλίσει την Κυπριακή Οικονομία.  «Βλέπουμε ότι η κατρακύλα των διεθνών αγορών απέδειξαν ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ευρωζώνη αλλά και τις ασιατικές αγορές μέχρι και την Αμερική. Αυτό, πρέπει να ληφθεί σοβαρά από το Eurogroup, το οποίο πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του προς την Κύπρο», είπε. Ο κ. Βαρνάβα, επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται όπως και όσους προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό να παραμείνουν ψύχραιμοι.

ΕΥΡΩΚΟ : Καθοριστική η ψήφος

Αναποφάσιστος παραμένει ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης για το τι θα πράξει αύριο στην Βουλή. « Το αποτέλεσμα ίσως εξαρτηθεί από την ψήφο μου, αλλά ακόμη δεν αποφάσισα τι θα πράξω», τόνισε. Ο κ. Συλλούρης, δήλωσε ότι είναι σε συνεχή διαβούλευση με τον εαυτό του ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ : Ισχυρό ΟΧΙ

Ένα ηχηρό «ΟΧΙ» θα πουν αύριο στην Βουλή των αντιπροσώπων, οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη. «Οι αντιπροτάσεις μας, είναι να σκεφτούμε τον τρόπο να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο», εξήγησε. Ίσως είπε να πρέπει να λάβουμε την τολμηρή απόφαση να μαζέψουμε τα χρήματα από το φόρο των καταθέσεων, να πληρωθούν οι άμεσες ανάγκες και να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις τραπεζών. Υπάρχει, επεσήμανε αβεβαιότητα. «Και το ναι και το όχι, είναι κακές επιλογές», τόνισε.

Πηγή: sigmalive.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)