to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 27.10.2018

Οικονομία

Ήπιες οι αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την αξιολόγηση της Standard & Poor's

Σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας ωστόσο σε «ΒΒΒ» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας


Σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας ωστόσο σε «ΒΒΒ» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο οίκος Standard & Poor's συνδέει την αρνητική του αξιολόγηση σε ό,τι αφορά την προοπτική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας με την εξής ανάλυση:

«Tα δημοσιονομικά μετρά της κυβέρνησης κινδυνεύουν να απόδυναμώσουν την ανάπτυξη της χώρας. Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια αλλαγή πορείας σε σχέση με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος, αλλά και μερική οπισθοχωρήση σε σχέση με την προηγούμενη μεταρρύθμιση των συνταξεων».

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει την ανησυχία ότι το έλλειμμα μπορεί να ζημιώσει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θεωρεί "αισιόδοξες" τις προβλέψεις ανάπτυξης της οικονομίας που επεξεργάστηκε η ιταλική κυβέρνηση.

Ο S&P, τέλος, εκτιμά ότι " η οικονομική και φορολογική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης μείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδεικνύει η αύξηση των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων και η δυσκολία των τραπεζών να έχουν πρόσβαση στην αγορά των κεφαλαίων".

Οι αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης

Ο ακροδεξιός ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, σχολίασε την παραπάνω απόφαση της Standard& Poor's, αναφέροντας τα εξής: «Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν είδηση την διεθνή κρίση; Στην Ιταλία δεν θα τιναχτούν στον αέρα ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε μέσω Twitter: «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν μετρούν την ευημερία των πολιτών μιας χώρας, αλλά όποιος περίμενε τον Standard& Poor's για να συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση, πρέπει να απογοητεύτηκε. Το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας έμεινε αμετάβλητο. Προχωρούμε! Η αλλαγή έρχεται».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, σε γραπτή του δήλωση, τονίζει ότι «η κρίση του οίκου Standard& Poor's είναι ορθή, υπό το φως της οικονομικής ευρωστίας της Ιταλίας», ενώ σε ότι αφορά την μεταβολή της οικονομικής προοπτικής από σταθερή σε αρνητική προσθέτει πως η κυβέρνησή του «έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές και οι διεθνείς θεσμοί θα κατανοήσουν την χρησιμότητα των μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)