to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η σοσιαλδημοκρατία αριστερά, το ΚΙΝΑΛ δεξιά

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αρχίζει να στρίβει αριστερά. Το ιστορικό αυτό ρεύμα αντιλαμβάνεται ότι η αιτία της κρίσης που το διαπερνά είναι η υιοθέτηση από την δεκαετία του 80, του νεοφιλελεύθερου δρόμου.


 Το ένα μετά το άλλο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα  εγκαταλείπουν  τόσο την συνταγή Μπλερ όσο και την  «ατζέντα 2000» του Σρέντερ , τους δύο πυλώνες δηλαδή που άνοιξαν τον δρόμο στην δεξιά στροφή. Μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς  αρνούνται να συμμετέχουν πλέον σε κυβερνητικά σχήματα με την ευρωπαική δεξιά, παίρνουν αποστάσεις από αυτήν και στρέφονται προς τα αριστερά. Ηδη σημειώνουν επιτυχίες όπως στην Φινλανδία που για πρώτη φορά  εδώ και πολλά χρόνια έρχονται πρώτο κόμμα με την παράλληλα ενίσχυση των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Στην Ισπανία όλα δείχνουν ότι  ενισχύονται και  κατακτούν την πρώτη θέση ενώ μεγάλες είναι οι ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Podemos  στα πρότυπα της κυβέρνησης  της Πορτογαλίας.  Οι Εργατικοί του Κόρμπιν φαίνεται ότι θα πετύχουν μεγάλη νίκη σε βάρος των Συντηρητικών αν γίνουν ευρωεκλογές στη χώρα. Στην Γερμανία πυκνώνουν οι φωνές στο SPD για τερματισμό της συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και στροφή προς τα αριστερά. 

Στην εντελώς αντίθετη πορεία κινείται το ΚΙΝ.ΑΛ.  Αντί να υιοθετήσει τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για μία προοδευτική συμμαχία, επιτίθεται με πρωτοφανές μένος κατά της Αριστεράς επιδιώκοντας την στρατηγική της ήττα  και απορρίπτοντας ασυζητητί το κάλεσμα Τσίπρα για προγραμματική σύγκλιση . Εγκαταλείπει  την αντί-δεξιά γραμμή που χαρακτήριζε την πολιτική του Ανδρέα  και  συμπλέει σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με την ΝΔ.

Μία ΝΔ που δεν αναφέρεται πλέον στον κεντροδεξιό χώρο αλλά μεταλλάσσεται σε ένα φορέα που συνδυάζει με υποδειγματικό τρόπο τον σύγχρονο θατσερισμό με την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική. Είναι προφανές ότι κεντροαριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες εναντιώνονται σε αυτήν την δεξιά πορεία και απομακρύνονται από τον συγκεκριμένο φορέα. Αυτή ακριβώς  η δεξιά πολιτική που αρνείται να δει η ηγεσία Γεννηματά, είναι η αιτία  για την  κρίση και την συρρίκνωση του ΚΙΝ.ΑΛ. και όχι οι ισχυρισμοί περί «λεηλασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)