to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 15.05.2020

Διεθνή

Η Σλοβενία κήρυξε το «τέλος» της επιδημίας και ανοίγει τα σύνορά της

Aπό την Παρασκευή, η Σλοβενία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε τον τερματισμό της επιδημίας του κοροναϊού στην επικράτειά της. Η τρέχουσα κατάσταση «καθιστά δυνατή τη χαλάρωση των μέτρων που ήταν επείγοντα για τον περιορισμό και τη διαχείριση του COVID-19, αλλά δεν μπορούν ακόμη να καταργηθούν εντελώς», δήλωσε η κυβέρνηση στην σχετική ανακοίνωσή της.


Ο πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σλοβενία ​​ήταν «η πιο επιτυχημένη χώρα στην ΕΕ στην αντιμετώπιση της επιδημίας», ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι τώρα ευνοϊκή και η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί πλέον σε οικονομικά ζητήματα και στην ανάκαμψη μετά την υγειονομική κρίση.


Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, NIJZ, ανέφερε ότι η Σλοβενία ​​είχε καταγράψει μόνο 35 κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό διάδοσης, το οποίο δείχνει πόσα άτομα μολύνει κατά μέσο όρο ένας φορέας, είχαν πέσει κάτω από το 1. Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 στη Σλοβενία, αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, καταγράφηκε στις 4 Μαρτίου. Μέχρι τις 13 Μαΐου, είχαν επιβεβαιωθεί 1.464 κρούσματα και 103 ασθενείς είχαν πεθάνει από τον κοροναϊό.

Οι αρχές επέβαλαν γρήγορα αυστηρό lockodown, κλείνοντας τα περισσότερα καταστήματα και όλα τα σχολεία και απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Από τα μέσα Απριλίου, η Σλοβενία ​​άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι τα τεστ, η αποφυγή υψηλού συγχρωτισμού, η απομόνωση επαφών με άτομα υψηλού κινδύνου και η φυσική απόσταση θα παραμείνουν τα βασικά μέτρα για την καταπολέμηση των «υπολειμμάτων» της επιδημίας.

Η Σλοβενία ​​αποφάσισε να επιτρέψει στους υπηκόους της ΕΕ να διασχίσουν τα σύνορα από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου, τερματίζοντας την πολιτική της επταήμερης καραντίνας. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα υποβάλλονται σε καραντίνα δύο εβδομάδων, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Η επιδημία συνέπεσε με την επιστροφή στην εξουσία του δεξιού, Γιάνεζ Γιάνσα, η οποία δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποίησε την πανδημία για τον περιορισμό των ελευθεριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)