to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 20.01.2017

Διεθνή

Η Σκωτία θα ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίησή της σε δύο χρόνια, λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Άλεξ Σάλμοντ

Η Σκωτία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της εντός δύο χρόνων εξαιτίας της σκληρής θέσης που υιοθετεί η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ.


Η Σκωτία απέρριψε (με 55% έναντι 45%) την ανεξαρτητοποίησή της το 2014 με δημοψήφισμα, αλλά η νυν πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι οι Σκωτσέζοι είναι σήμερα πιθανότερο να θέλουν την ανεξαρτητοποίηση καθώς στο δημοψήφισμα του Ιουνίου είχαν ψηφίσει μαζικά υπερ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε κατά.

Η Στέρτζον έχει υποβάλει στην κυβέρνηση Μέι μία σειρά προτάσεων με την θέση της Σκωτίας, περιλαμβανομένης της επιλογής η Σκωτία να διατηρήσει τους δεσμούς της ενιαίας αγοράς με την ΕΕ παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίψει το σχέδιο συμβιβασμού της Νίκολα Στέρτζον...τότε θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιθανό ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της", είπε στο BBC Radio ο Σάλμοντ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση στο δημοψήφισμα του 2014.

"Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο, εντός αυτής της διετίας (θα διενεργηθεί δημοψήφισμα) και τότε νομίζω ότι το στρατόπεδο το Ναι θα κερδίσει αυτή τη φορά".

Στις αρχές της εβδομάδας η Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και θα επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση όταν αποχωρήσει από την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την ανεξαρτητοποίηση δεν έχει αλλάξει από την προ δημοψηφίσματος για το Brexit εποχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Σκωτσέζοι θα απέρριπταν και πάλι την ανεξαρτητοποίησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Σκωτία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)