to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 10.07.2014

Οικονομία

Η σκληρή μνημονιακή ατζέντα της τρόικας: Νέες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό και νέος συνδικαλιστικός νόμος

Με την απογευματινή ενημερωτική συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ξεκινάει ο θερινός έλεγχος των δανειστών για την πορεία της οικονομίας και της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων.


Οι νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παρεμπόδιση στην λήψη αποφάσεων για απεργίες, η αποσάθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η περαιτέρω ελαστικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις και η κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας από τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των ένστολων και των δικαστικών στην ατζέντα της τρόικας.

Οι δανειστές, όπως προέκυψε και από τα μηνύματα που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την πίεση στην κατεύθυνση της αταλάντευτης εφαρμογής των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

Κυβέρνηση και τράπεζες προσανατολίζονται σε νέα "εργαλεία" ρύθμισης των "κόκκινων δανείων", τα οποία θα εμπεριέχουν "σκληρούς" όρους, όπως η μετοχοποίηση επιχειρήσεων.

Το νέο σχέδιο βρίσκεται στα "σκαριά", καθώς, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΝ, θα καταρτιστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, ενώ συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με άλλα 250-300 εκατ. για τόκους θα πληρώσουμε την "επάνοδο στις αγορές"

Επενδύει επικοινωνιακά η κυβέρνηση στην έκδοση τριετούς ομολόγου υπό το αγγλικό δίκαιο για την άντληση τριών δις ευρώ από τις αγορές. 

Στα 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ (αναλόγως του πού θα διαμορφωθεί το επιτόκιο) υπολογίζεται το ποσό που θα πληρώσουν σε τόκους οι Έλληνες φορολογούμενοι για τη δεύτερη προσομοίωση "επιστροφής στις αγορές". Το νέο ομόλογο που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να έχει επιτόκιο γύρω στο 3% (παράγοντες των αγορών θεωρούν "οροφή" το 3,5%) δηλαδή η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη με ένα επιτόκιο υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης και δεδομένου ότι το μεν ύψος του θα είναι περί τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ τη δε διάρκειά του θα είναι τριετής, προκύπτει ένα ποσό για πληρωμή τόκων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling : "...Με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο. Απίστευτο νούμερο...". (Πηγή: Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)