to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 24.04.2018

Πολιτισμός

Η σιωπή να μην τρέφει το θηρίο: Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Π. Φύσσα στο Παρίσι

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων « Πλωτά Νησιά Ελληνισμού » η Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα – Compagnιe Erinna με έδρα τη γαλλική πρωτεύουσα, που διευθύνεται από την σκηνοθέτη και ηθοποιό, Αναστασία Πολίτη, το Σάββατο 21.4.2018 υποδέχτηκε στο Σπίτι της Ελλάδας στο Παρίσι τον Έλληνα συγγραφέα και εκπαιδευτικό, Γιώργο Μπουγελέκα, με την ευκαιρία της έκδοσης του μυθιστορήματός του «Ο Εγγονός της Άννας » (Κέδρος).


Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα ανιχνεύει την τύχη των Εβραίων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής με φόντο την Eθνική Αντίσταση. Αποσπάσματα του βιβλίου διανθισμένου με εξαιρετικές μουσικές παρεμβάσεις σύγχρονης μουσικής παρουσιάστηκαν στα γαλλικά και στα ελληνικά απο ομάδα ηθοποιών και μουσικών υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Πολίτη. Ακούστηκαν συνθέσεις των Σέλσι, Μπεριό και Φρεντερίκ Μεντενάν που ερμήνευσαν ο Φρεντερίκ Μεντενάν, συνθέτης και πιανίστας και η Αλίνα  Μπιτρίσκαγια, μουσικός (κοντραμπάσο). Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσαν η Αναστασία Πολίτη, ο Μάρκ Μορέν, η Νατάσα Χυντζόγλου και ο Βολτουάν. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό παρουσία του συγγραφέα και της Βασιλικής Κνήτου, συγγραφέα και μεταφράστριας. Η βραδιά ξεκίνησε και έκλεισε με αφιέρωμα στον Παύλο Φύσσα. Ακούστηκαν τραγούδια του αδικοχαμένου καλλιτέχνη θύματος της Χρυσής Αυγής και μετάφραση στα γαλλικά απο την ηχογραφημένη φωνή του ελληνοαμερικανού ποιητή και ηθοποιού, Κωνσταντίνου Γκράχαμ το γένος Πολίτη που έφυγε απο τη ζωή πριν ένα χρόνο σε ηλικία είκοσι ετών (1997-2017).

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία κύριος Ψιάχας και πολυπληθές κοινό,  ήταν ευκαιρία να γίνει αναφορά στη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21 Απριλίου 1967. Και να απευθυνθεί έκκληση προς τους συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολίτες  για ισχυρή κινητοποίηση κατά της ανόδου του φασισμού και του ναζισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα είναι επαγγελματικός θίασος που  ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1995 απο την Αναστασία Πολίτη και έχει ως αντικείμενο το ανέβασμα παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που υπερασπίζονται την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τη σύγχρονη διεθνή ποίηση και δραματουργία.

Η βραδυά έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος : Πλωτά νησιά ελληνισμού 2018  που προτείνει η ομάδα Ήριννα και διοργανώνεται ένα Σάββατο κάθε δύο μήνες στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σκοπό έχει την προβολή στo γαλλικό κοινό και στην ελληνική διασπορά του Παρισιού καλλιτεχνών, διανοουμένων και άλλων προσωπικοτήτων του κοινωνικού και πνευματικού χώρου της σημερινής Ελλάδας.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)