to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 09.10.2013

Αθλητισμός

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Επιστολή φιλάθλου στο fcpaok.gr σχετικά με τη χορηγία της Ελληνικός Χρυσός στο τμήμα βόλεϊ του ΠΑΟΚ


Είναι από τις λίγες φορές που επιλέγω να εκφραστώ εδώ στο fcpaok.gr, πρώτη φορά που γράφω και στέλνω ένα άρθρο, μα η «χαλαρότητα» με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της χορηγίας της Ελληνικός Χρυσός (εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, μεταξύ άλλων ιδιοκτήτη του Mega Channel και της ΑΚΤΩΡ) στο τμήμα βόλεϊ της ομάδας μας (αν και η αντίστοιχη προσφορά για το ποδοσφαιρικό τμήμα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην ευθιξία και στην αγάπη μου για τον Π.Α.Ο.Κ., ώστε να παραμείνω σιωπηλός, γιατί δεν έχει καμία σημασία αν είναι βόλεϊ ή ποδόσφαιρο, είναι ΝΤΡΟΠΗ, όταν άνθρωποι ξεφτίλες εκμεταλλεύονται τόσο του λαό του Π.Α.Ο.Κ., όσο και την απήχηση του Δικεφάλου σε εκατομμύρια κόσμου, ώστε να αποκτήσουν «συμμάχους» στο έγκλημα που πρόκειται να τελέσουν.

Κρίση = η ευκαιρία κράτους και αφεντικών...

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα, η οποία έχει οδηγήσει σε απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στην ανεργία, σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, και πολλούς -μεταξύ άλλων- στην αυτοκτονία. Άνθρωποι τρέφονται από τα σκουπίδια, γονείς επιστρέφουν σπίτια τους μην έχοντας καταφέρει να βρουν δουλειά, με τα μάτια τους γεμάτα ντροπή ώστε να κοιτάξουν τα παιδιά τους στα μάτια που δεν μπόρεσαν να τους εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαΐ, συνταξιούχοι δεν ξέρουν αν φτάνουν τα λεφτά να βγάλουν το μήνα... Όλα αυτά, φυσικά δεν είναι εικόνες από ένα παράλληλο σύμπαν, ούτε ήρθαν από το πουθενά, είναι μέρος μιας πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα (βλέπε αυτά του Μπόμπολα και των ομοίων του), να δημιουργήσει εργαζομένους με ελαστικότερες σχέσεις εργασίας (βλέπε ολιγόμηνες συμβάσεις, 480 ευρώ βασικός μισθός με τον αντίστοιχο στους νέους να είναι -10%, ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα σε περιπτώσεις ατυχημάτων, συνεχές κλίμα επισφάλειας και τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους), με άλλα λόγια να στρώσει το δρόμο με ροδοπέταλα για μεγαλοεπιχειρηματίες και αφεντικά, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το φθηνό εργατικό δυναμικό, ουσιαστικά δίνοντας ψίχουλα σε εργάτες, οι οποίοι θα δουλεύουν σαν σκυλιά.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά και δεν παρουσιάζονται, είτε μέσω των «αντικειμενικότατων» Μ.Μ.Ε., είτε μέσω των κυβερνητικών δηλώσεων, ως έχουν. Παρουσιάζονται πασπαλισμένα με λέξεις, όπως ανάπτυξη, ανάκαμψη, πλεόνασμα, λέξεις υποτίθεται «θετικές», οι οποίες εν καιρώ (ποτέ δυστυχώς δεν μας λένε πόσος θα είναι αυτός ο καιρός) θα μας βγάλουν από την κρίση και θα οδηγήσουν σε καλύτερες, για την κοινωνία, μέρες... Το δυστύχημα είναι πως εν μέσω κυβερνητικών υποσχέσεων, η φτώχεια οξύνεται, η ανεργία γιγαντώνεται, η ανέχεια εξαπλώνεται, και η «γη της απαγγελίας», που μας τάζουν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η περίπτωση της Χαλκιδικής...

Στην παραπάνω κατηγορία, εμπίπτει και η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. «Η επένδυση αυτή είναι φορέας ανάπτυξης και εισχώρησης ξένων κεφαλαίων στη χώρα, κίνηση η οποία θα μας βγάλει από το τούνελ και το οικονομικό αδιέξοδο», ακούμε συχνά να διαλαλούν υπουργοί, βουλευτές και καναλάρχες μέσω των καναλιών τους, μη μπορώντας να συγκρατήσουν την ικανοποίησή τους για μια - ομολογουμένως, βάση επιστημονικών ερευνών - επικείμενη οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής και γενικότερα της Β. Ελλάδας, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δικών τους αφεντικών, δηλαδή αυτά της πολυεθνικής El Dorado και της Ελληνικός Χρυσός.

Μιας εξόρυξης, τα οποία τα κόστη δε θα μετρηθούν σε εκατομμύρια ευρώ και σε χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά σε ανθρώπινες -και όχι μόνο- ζωές, σε εγκαταλείψεις σπιτιών και χωριών (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεγάλη Παναγιά, η οποία βρίσκεται στη βάση του βουνού -Κάκκαβος- όπου θα γίνει η εξόρυξη και θα δεχθεί πιο άμεσα από τον καθένα τις επιπτώσεις), σε χιλιάδες στρέμματα αποψιλωμένου αρχέγονου δάσους (η ύπαρξή του χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν), σε εκατομμύρια τόνους εξορύξιμης μεταλλευτικής σκόνης, η οποία θα πνίξει και την ίδια τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ακόμα και την καθημερινότητα - τόσα χιλιόμετρα μακρυά από τις Σκουριές - πραγματικά ανυπόφορη, σε μόλυνση των υπόγειων υδάτων, καθώς και της παρακείμενης θάλασσας (το ατύχημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων στο Στρατώνι το 2002 και η διαρροή αποβλήτων στη θάλασσα, οδήγησε σε επ' αόριστον διακοπή της αλιείας στον κόλπο της Ιερισσού).

Ο αγώνας και οι υπερασπιστές του Χρυσού...

Οι άνθρωποι -κάτοικοι, αλλά και αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής- είναι φυσικό να αντιδρούν απέναντι σε αυτή την υποβάθμιση της ζωής (ανθρώπων, ζώων και φυτών), η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην ανυπολόγιστη καταστροφή της. Με πορείες, συνελεύσεις, μικροφωνικές, παραστάσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης δίνεται καθημερινά ο αγώνας στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα, και το μήνυμα πως αυτή η εξόρυξη δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί αντηχεί απ' άκρη σ' άκρη. Απέναντι σε αυτούς τους αγώνες, η κυβέρνηση αντιπαραβάλει κλούβες των Μ.Α.Τ., καθημερινούς ελέγχους και κλίμα τρομοκρατίας από την αστυνομία προς όποιον πηγαίνει ή έρχεται από την Ιερισσό, μονάδες των Ε.Κ.Α.Μ. (κάτι σαν τα swat) να περιπολούν στο μέρος της εξόρυξης σε αγαστή συνεργασία με τους πληρωμένους τραμπούκους (security της εταιρίας), να κάνουν αιφνίδιους ελέγχους σε σπίτια κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη, συλλήψεις, λήψη DNA από όποιον θεωρείται ύποπτος, αναίτιες προφυλακίσεις με ανυπόστατες κατηγορίες. Όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός είναι στο πόδι, ώστε να αποτραπούν οι όποιες αντιδράσεις, και να η «επένδυση» να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια.

Φυσικά, από το πολιτικό σκηνικό το οποίο υπερασπίζεται και στηρίζει την εξόρυξη, πέρα από τα κόμματα του μνημονίου - Πα.Σο.Κ. και Ν.Δ. - σημαντική θέση κατέχει και η Χρυσή Αυγή, η οποία και μεταξύ άλλων έχει συναντηθεί αρκετές φορές με μεταλλωρύχους της περιοχής, στηρίζοντας τη με κάθε τρόπο και μέσο (εκφοβισμούς κατοίκων, ξυλοδαρμούς κατοίκων από μεταλλωρύχους της Μεγάλης Παναγιάς, κ.α.), παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της καταστροφής της φύσης, στηρίζοντας την Ελληνικός Χρυσός (της οποίας, ξαναθυμίζω, ιδιοκτήτης είναι ο καναλάρχης Μπόμπολας, τον οποίο η Χρυσή Αυγή βρίζει και κατηγορεί... πραγματική σύγχυση στο μυαλό των χρυσαυγιτών).

Να μη ζήσουμε σαν δούλοι...

Όποιος έχει αντικρίσει ή/και φαντάζεται, ακόμα και την μικρή σε σχέση με αυτή που θα πραγματοποιηθεί αν γίνει η εξόρυξη, καταστροφή, αντιλαμβάνεται πως τα σχέδια της κυβέρνησης και των εραστών της πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Η Χαλκιδική, και ο αγώνας που γίνεται, είναι μόνο μια εστία αντίστασης, από τις πολλές που πρέπει να ανάψουν απέναντι σε κάθε πολιτική που έχει σκοπό να εξαθλιώνει τις ζωές μας. Από τους δρόμους και τις απεργίες, μέχρι τους χώρους εργασίας και τα σαμποτάζ στην παραγωγή (μιας παραγωγής που είναι προς όφελος των αφεντικών και μόνο, ουσιαστικά αυτών που εξυπηρετούνται με τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, και όχι προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων), οφείλουμε όλοι να προτάξουμε την αλληλεγγύη, την αντίσταση, την ανιδιοτέλεια, τη συντροφικότητα, ώστε να έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος, δίχως περιορισμούς της ελευθερίας, δίχως καταστροφή κάθε μορφής ζωής, έναν κόσμο που όλοι θα έχουν θέση, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον.

Σαν φίλαθλοι και οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. έχουμε χρέος, όπως έγινε με τη χορηγία στο ποδόσφαιρο, με τον ίδιο τρόπο να αποτρέψουμε τη χορηγία των χρυσωρύχων στο βόλεϊ και ΠΑΝΤΟΥ. Δεν μπορεί να νοηθεί ο μεγαλύτερος σύλλογος της Β. Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας να υποστηρίζει τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν μπορεί να νοηθεί, ο λαός του Π.Α.Ο.Κ., αν θέλει να θεωρεί τον εαυτό του ως ένα, οπαδικό και μη, κίνημα να επιτρέψει ΠΟΤΕ σε φανέλες, σε γήπεδα, σε όποιο μέρος δεσπόζει ο Δικέφαλος Αετός να υπάρχει από δίπλα, επιδεικτικά, το λογότυπο της Ελληνικός Χρυσός. Δεν μπορεί να νοηθεί ξεφτίλες και ανδρείκελα του Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ. να μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για τον Π.Α.Ο.Κ. χωρίς τον Π.Α.Ο.Κ., που είναι ο ΛΑΟΣ του.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ και ΞΕΦΤΙΛΑ...

Y.Γ.: Προσωπικά, δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο μπορεί να γίνει, από το να παραστούμε για διαμαρτυρία όσο το δυνατόν περισσότεροι σε επόμενη συνέλευση του Ερασιτέχνη (όπου και όποτε οριστεί), ώστε να απαιτηθεί η άμεση ανάκληση της απόφασης της χορηγίας από τους καραγκιόζηδες που νομίζουν πως θα μπορέσουν να κάνουν παιχνιδάκια στο όνομα του Π.Α.Ο.Κ..

Να 'μαστε καλά ΠΑΟΚτσάκια μου να δούμε τον Π.Α.Ο.Κ να πετυχαίνει πολλά, μα πάνω απ'όλα να είμαστε άνθρωποι.

Ereinion

fcpaok.gr member

Πηγή: fcpaok.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)