to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 22.04.2013

Πολιτική

Η σημερινή Επισκόπηση Τύπου από το LeftLab 22/4

Διαβάστε τη σημερινή επισκόπηση τύπου από το LeftLab.gr


Βασικότερα Θέματα:

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει γκρίνιες

Με ένα υπόλοιπο πολιτικής αναταραχής από την προηγούμενη βδομάδα (ελεγχόμενη), αρχίζει μια δύσκολη δεύτερη εβδομάδα για την Κυβέρνηση. Η αναταραχή έρχεται από την απόφαση του Πρωθυπουργού να θεσμοθετήσει πέντε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και μία υφυπουργού χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με τους Κυβερνητικούς εταίρους. Οι αντιδράσεις ήταν σχετικά έντονες, αλλά φαίνεται να τις απορροφά η προγενέστερη συμφωνία τριών αρχηγών. Μάλλον την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. Πόσο βαρύ θα πέσει στην Κυβέρνηση είναι άγνωστο. Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το πιο σημαντικό σημείο, οι απολύσεις, έχει γίνει αποδεκτό από όλες τις μεριές τις τρικομματικής. Όμως, το κλίμα είναι γενικότερα βαρύ, επομένως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξει καταψήφιση μεμονωμένων βουλευτών ή και καταψήφιση κάποιων δευτερευόντων άρθρων. Άγνωστο είναι αν η διαδικασία θα ακολουθήσει την διαδικασία του κατεπείγοντος ή την κανονική. Μέχρι τώρα οι αναταράξεις που δημιουργούνται δεν προμηνύουν κάτι περισσότερο από ενοχλητικές (και μακροπρόθεσμα επιβαρυντικές) γκρίνιες. Οι έως τώρα αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ περιορίζονται κυρίως για θέματα πληροφόρησης (ζητούν σύσκεψη των αρχηγών και αντιπροτείνεται ενημέρωση των εκπροσώπων) και για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές (δέκα των χρόνο).

Συνέντευξη Στουρνάρα εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που άνοιξε και πολλά ζητήματα (πχ μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων) παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Περισσότερο πολιτικός αυτή τη φορά από τεχνοκράτης ανοίγει πολλά ζητήματα και προκαθορίζει προς τα πού θα αναζητηθεί λύση, γεγονός που έχει τη σημασία του καθώς είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Αναλυτικότερα ο κ Στουρνάρας μιλά για:

Δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν το τελευταίο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης και το έλυσαν οι τρεις αρχηγοί: «Αφορά το σπάσιμο ενός ταμπού δεκαετιών» σημειώνει για να προαναγγείλει ότι σε συμφωνία με τον κ Μανιτάκη «θα μειώσουμε την απαιτούμενη προϋπηρεσία για προαγωγή. Η επετηρίδα δεν θα είναι το παν». Όσο για τη μονιμότητα είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η μονιμότητα έχει πάψει να αποτελεί θέμα ταμπού». Για το αν γίνουν κι άλλες απολύσεις – «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» όπως τις ονομάζει – λέει μεν«θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα» όμως το συνδέει με την ασαφή επιδίωξη ποιοτικής αναβάθμισης του Δημοσίου. Επομένως μπορεί να βρεθεί ξανά στο τραπέζι.

Νέα μέτρα – δημοσιονομικό κενό. Ο κ Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι το θέμα αυτό είναι πάντοτε ανοιχτό για την τρόικα και τίθεται σε κάθε επίσκεψή της. «Η τρόικα σε κάθε επίσκεψή της αναλύει με λεπτομέρεια την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων. Μας δήλωσαν από την αρχή ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα χρειασθεί να καλυφθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εάν τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμα, εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει ή βρούμε ισοδύναμα, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».Αποκάλυψε δε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα «αν χειροτερεύσει το μακροοικονομικό περιβάλλον, τότε θα προσαρμοστούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι». Για τα έσοδα θεωρεί ότι ως τώρα υπάρχει υπεραπόδοση παρά το ότι οι φόροι κατανάλωσης υστερούν. Και θεωρεί ότι το λάθος γίνεται διότι η σύγκριση είναι με τις περυσινές επιδόσεις. «Ξέρουμε ότι τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα φέτος λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και αυτό είναι ενσωματωμένο στους στόχους μας» υποστηρίζει.

ΦΠΑ εστίασης – καυσίμωνΑνέφερε ότι στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσης άλλων (πέραν του 15% στο ΕΕΤΗΔΕ) φορολογικών επιβαρύνσεων όπως του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στη νέα συμφωνία. Επίσης θα υπάρξει επαναξιολόγηση του ΕΦΚ στα καύσιμα». Όμως προσθέτει ευθύς αμέσως: «βασική προϋπόθεση είναι να είμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων».

ΤράπεζεςΟ υπουργός όταν ρωτήθηκε γιατί άλλαξε η τρόικα άποψη για τη συγχώνευση απάντησε «δεν γνωρίζω τα εσωτερικά της τρόικας». Παρατήρησε μάλιστα, περιέργως, ότι «αν οι δυο τράπεζες βρουν το 10% της αύξησης κεφαλαίου από ιδιωτικές πηγές, μπορούν να προχωρήσουν στη συγχώνευση». Όσο για την εθνικότητα του μετόχου σημείωσε ότι «δεν έχει πλέον μεγάλη σημασία, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Τράπεζα Ελλάδος». Όσο για το αν είναι αναγκαίος ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας απάντησε: «Όχι αναγκαστικά … Άλλωστε η εμπειρία των ελληνικών κρατικών τραπεζών της δεκαετίας του 1980 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική». «Πρώιμο να σχολιάσω υποθετικές συνθήκες»απάντησε όταν ρωτήθηκε για το αν αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές να πωληθούν οι τράπεζες σε περίπτωση που Εθνική και Eurobank δεν καταφέρουν να βρουν το 10%.

Πρωτογενές πλεόνασμα – Επιστροφή στις αγορές. Με δεδομένο ότι στο πρώιμο στάδιο των μνημονίων ο κ Στουρνάρας είχε κάνει ατυχείς προβλέψεις, που έπεσαν έξω, στο ερώτημα για το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ήταν λίγο προσεκτικός. Το συνδέει με τη ρητή αναφορά στη συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου 2012 που αναφέρει ότι «εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους. Αυτό θα μειώσει τους τόκους που πληρώνουμε και θα διευκολύνει την επιστροφή μας στις αγορές επειδή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους». Όσο για το πότε απάντησε:«Εάν το διεθνές περιβάλλον είναι ομαλό, θεωρώ ότι η επιστροφή μας στις αγορές μπορεί να επιτευχθεί με την επανεμφάνιση θετικών αναπτυξιακών ρυθμών, μαζί βεβαίως με τα πρωτογενή πλεονάσματα». Σε άλλο σημείο μάλιστα μιλά, πιο αυστηρά, για «υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και μη αμφισβητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο υπουργός και ο … ΣΥΡΙΖΑΟ κ Στουρνάρας ρωτήθηκε γιατί το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις του στη Βουλή είναι «επιθετικός» (τα εισαγωγικά του δημοσιογράφου) με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό είναι προάγγελος μόνιμης παρουσίας στην πολιτική. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Όχι, είναι κάτι που βγαίνει αυθόρμητα. Δεν νομίζω όμως ότι η λέξη επιθετικός με χαρακτηρίζει, απλώς προσπαθώ να αντιδρώ με συγκεκριμένα επιχειρήματα, χωρίς να αφήνω να αιωρούνται πλάνες γύρω από την εφικτότητα ορισμένων προτάσεων της αντιπολίτευσης». Προφανώς ήταν πριν την «αυθόρμητη» στάση του την Παρασκευή που μίλησε για «κατώτερα στρώματα της κοινωνίας» στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τις «πλάνες» για την εφικτότητα προτάσεων ο κ Υπουργός από τότε που ήταν αναλυτής – αρθρογράφος έχει πλούσια πείρα.

Βλέπε συνημμένο: Προαγωγές εκτός επετηρίδας στο Δημόσιο

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_21/04/2013_518276

Γαλλικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημόσια έργα

Την Παρασκευή το απόγευμα συναντήθηκαν ο Γάλλος υπ Μεταφορών Γκουβιλιέ και ο ομόλογος του Κωστής Χατζηδάκης. Η συνάντηση ανφέρεται ως εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ (μεταφορικό έργο και τεχνική βάση). Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, καθώς η γαλλική Βιντσί είναι μέτοχος στους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου και Ολυμπίας. Αναμένεται να εκφράσουν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και οι Γερμανοί.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Πορτογαλία… στην οποία η αριστερά κερδίζει έδαφος

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε γκάλοπ που δείχνει τα δύο κόμματα της αριστεράς ενισχυμένα (από 5,1% σε 8,5% το «μπλόκο» και από 7,9% σε 12,1% το ΚΚ-Οικολόγοι). Ενισχυμένο (από 28% σε 35%) εμφανίζεται το σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία στη βουλή. Αντιθέτως, χάνει δυνάμεις το κυβερνόν δεξιό κόμμα. Να υπενθυμίσομε ότι την προηγούμενη βδομάδα τα δύο κόμματα της αριστεράς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασίας και ότι θεαματική άνοδο των ποσοστών της γνωρίζει και η Ισπανική αριστερά. Σε αυτά τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η λιτότητα στον Ευρωπαϊκό νότο επισκέπτεται τη Πορτογαλία ο σ Τσίπρας. Αν και προφανές το ότι το παράδειγμα της ελληνικής αριστεράς ολοένα και περισσότερο επεκτείνεται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι εφημερίδες που ασχολούνται με την επίσκεψη Τσίπρα στην Πορτογαλία στο τέλος της εβδομάδας αποφεύγουν τη σύνδεση. Οι πιο επιθετικές από αυτές κάνουν λόγω για φυγή του Τσίπρα από το εσωκομματικό μέτωπο που δημιούργησε το φραστικό λάθος της «αναστολής». Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τον εορτασμό για την επανάσταση των γαρυφάλλων (επέτειος της πτώσης της Πορτογαλικής χούντας).

Άλλα Θέματα (Διεθνή)

Βατερλό για τον Μπερσάνι η εκλογή προέδρου – πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για την Ιταλία – προς διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα

Μετά την αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας ο Μαρίνι (μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος) και στη συνέχεια ο Πρόντι, το πολιτικό σύστημα (πλην Γκρίλο) στράφηκε σύσσωμο προς τον Ναπολιτάνο. Αυτός δέχτηκε, αν και λίγες ώρες πριν δήλωνε ότι η επανεκλογή του θα άγγιζε τα όρια του γελοίου. Τελικά, η επανεκλογή του αποτελεί πραγματικότητα. Με το Ναπολιτάνο πρόεδρο της δημοκρατίας οι προσπάθειες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης (ειδικού σκοπού) θα κορυφωθούν και τις επόμενες μέρες αναμένεται να προτείνει προς ψήφιση νέο πρωθυπουργό (σχεδόν βέβαιο ότι θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα). Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να καταφέρουν το Δημοκρατικό Κόμμα με τον Μπερλουσκόνι να καταλήξουν σε κοινή Κυβέρνηση. Ο μεν Μπερλουσκόνι σε τέτοια περίπτωση θα δει τον Γκρίλο να κερδίζει όλη τη δυσαρέσκεια εναντίον της λιτότητας και το δε Δημοκρατικό Κόμμα, εκτός από το πρόβλημα Γκρίλο, θα έχει και το βάρος της αναξιοπιστίας που θα του έχει προσδώσει η συγκυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι, τον οποίο για 20 χρόνια είχε ορκισμένο εχθρό. Αυτά δεν είναι καινούργια στοιχεία της ανάλυσης. Το καινούργιο στοιχείο για τη λύση της εξίσωσης είναι η βαθιά κρίση στην οποία εισέρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και τη διάσπαση της Κεντροαριστεράς. Ο Μπερσάνι παραιτήθηκε αμέσως μετά την εκλογή Ναπολιτάνο και το Δημοκρατικό Κόμμα έχει μείνει χωρίς ηγέτη. Ο δήμαρχο της Φλωρεντίας και αντίπαλος του Μπερσάνι, Ρέντσι, είναι αυτός που πιέζει για την συνεργασία με τις Μπερλουσκονικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, οι διαρροές της κεντροαριστεράς στις ψηφοφορίες που δεν κατάφεραν εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας (κατηγορίες εναντίον του Ρέντσι για μεθόδευση της διαδικασίας) και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μπερλουσκόνι, δημιουργεί σοβαρό ενδεχόμενο οριστικής διάσπασης της Κεντροαριστεράς.

Βλέπε συνημμένο: Ιταλία, ώρα μηδέν…

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=113030465

Μονιμοποιείται το χάσμα ΗΠΑ και Γερμανίας – επιβεβαιώνει το «μοντέλο Κύπρου» και ο Σόιμπλε

Η συνάντηση Σόιμπλε και Λιού στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ κατάληξε σε «όργιο κραυγών» σύμφωνα με το Spiegel.  αιτία της διαφωνίας ήταν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τη Γερμανία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την διάσωση της ευρωζώνης και να αλλάξουν τις πολιτικές λιτότητας που έχουν βυθίσει σε ύφεση την ευρωζώνη. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να πιέσουν συστηματικά τη Γερμανία. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στην υπόθεση αυτή είναι το δώρο που έκανε στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Γερμανία ο αμερικάνος υπ Οικονομικών στον κ Σόιμπλε, δηλαδή, έναν τόμο με την ιστορία του Χάμιλτον (είχε εκδώσει κοινά ομόλογα για να σώσει τις χρεοκοπημένες πολιτείες). Σε όλες αυτές τις πιέσεις ο γερμανός υπ Οικονομικών παραμένει απολύτως άκαμπτος. Επιπλέον, δήλωσε ότι το «ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις» και δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για το ποια είναι τα γερμανικά σχέδια για το σχεδιασμό των μελλοντικών διασώσεων στην ευρωζώνη.

Συντάκτης: Φοίβος Κλαυδιανός

Πηγή: leftlab.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)