to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 19.04.2013

Πολιτική

Η σημερινή Επισκόπηση Τύπου από το LeftLab 19/4

Η τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για ανάταξη της κοινωνίας όπως παρουσιάστηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, η δημόσια δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία ασυλία για εκείνους που εκποιούν έναντι πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο, η εμμονή της συγκυβέρνησης για την κατάργηση του κατώτατου μισθού, η νέα πρόταση του Ιταλικού Δημοκρατικού κόμματος για να ψηφιστεί ο Μάριο Πρόντι ως Πρόεδρος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για «ελληνοποίηση» της Κυπριακής κρίσης με κατήφορο στους μισθούς και ανεξέλεγκτη ύφεση και, τέλος, οι εξελίξεις για το μακελειό στη Βοστώνη και τη Νέα Μανωλάδα, μαζί με τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, δεσπόζουν στη σημερινή επισκόπηση Τύπου.


Αναλυτικά:

Τα πρώτα πέντε μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Με την δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα καταργήσει το Μνημόνιο το ίδιο το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών τόνισε ότι στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτήριας είναι η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε ότι “η λιτότητα βλάπτει τον κόσμο της εργασίας συνολικά και ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του”, για να προσθέσει: “Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος”. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, που θα συνδυαστεί με την άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, όχι μόνο στις υπηρεσίες τουρισμού.

Τονίζοντας ότι “το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας”, αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας  υπογράμμισε πως “ο απεγκλωβισμός της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο πρέπει να συνοδευτεί με τρεις κρίσιμες επιλογές για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Εξειδίκευσε, μάλιστα, ότι πρέπει να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με “πρώτιστο στόχο” την κατάργηση του πελατειακού κράτους και όπως επεσήμανε ” ούτε το σχεδιάσαμε ούτε και το στελεχώσαμε”. Σε αυτό το σημείο κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος από το συνέδριο του Economist μίλησε για “εκδίωξη 15.000 ακατάλληλων υπαλλήλους από το Δημόσιο” και ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε “ακατάλληλους, διόριζαν, τόσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, για να προσθέσει: “Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι έτσι, οι απολύσεις δεν ακυρώνουν την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και γι αυτό δεν χτυπούν το κακό στη ρίζα του”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι “αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος και υποταγή στον παραλογισμό των δανειστών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον “αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και την ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων”. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι “ούτε θέλουμε ούτε και μπορούμε να γυρίσουμε στο 2009″, για να προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα δικαιοσύνης και αειφορίας, υπογραμμίζοντας ότι “οι νέες αναπτυξιακές δυνατότητες θα προκύψουν από συντεταγμένες παρεμβάσεις στους παραγωγικούς τομείς” εξειδικεύοντας ότι “στη γεωργία και τη μεταποίηση, όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγικής αναβάθμισης τους” και εξήγησε ότι “οι παρεμβάσεις θα συναρθρώνονται στο εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.

Επίσης, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής υπογραμμίζοντας ότι “η διαπλοκή λειτουργεί ως καρτέλ, σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο, νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύει τους κανόνες της αγοράς, αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες και παρεμποδίζει την ανάπτυξη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόσμο της εργασίας και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε: “Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος”.

Έτσι, προέκρινε:

1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

(από την Αυγή).

~ Ιδιαίτερα επικριτικός και εμπαθής, όπως συνηθίζει όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο Παντελής Καψήςστο Έθνος και με τίτλο «Συγγνώμη λάθος» αναρωτιέται μήπως  την επόμενη φορά που θα κάνει δηλώσεις ο κ. Τσίπρας θα ρωτάμε και το γραφείο Τύπου να μάθουμε αν τα είπε σωστά». Ο ίδιος αρθρογράφος  επικαλείται  τον «μόνο σοβαρό οικονομολόγο  του ΣΥΡΙΖΑ» που «φαίνεται πως είναι  ο κ. Σταθάκης» για να επισημάνει πως τώρα «που η συγκυβέρνηση έκανε τη «βρωμοδουλειά» και έφερε την οικονομία σε σχετική ισορροπία μπορεί να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα δικά του» αφού «ο οπορτουνισμός ανώτατο στάδιο του αριστερισμού, όπως  θα έλεγε το ΚΚΕ».

Λόγω της νέας πολιτικής (κλειδωμένες ειδήσεις) δεν μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε τον παραληρηματικό λόγο του και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, ούτε τα αντίστοιχης εμπάθειας άρθρα των Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου και Νίκου Μελέτη.

Τσίπρας προς Στουρνάρα: Καμία ασυλία για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας

Οι μετοχές του κερδοφόρου ΟΠΑΠ να πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις συντάξεις και τα έσοδα των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΠΑΠ, να πάνε σε ένα ταμείο αλληλεγγύης κι αλληλοβοήθειας για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η επέκταση της πείνας, ιδιαίτερα στα παιδιά, πρότεινε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για το ΤΑΙΠΕΔ την οποία απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις αναφορές στον κανονισμό λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, όπου επισημαίνεται ότι στόχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει «εκτός του κοινοβουλευτικού παρεμβατισμού». Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι εννοείτε με αυτό, εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου, εκτός Δημοκρατίας;» τονίζοντας ότι «δεν θα σας επιτρέψουμε να συρρικνώσετε την Δημοκρατία, δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε μια απέραντη Μανωλάδα, σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη».

Προηγουμένως, και με αφορμή την προσωπική επίθεση σε βάρος του από τον κ. Τσίπρα (σ.σ. ότι θα μπορούσε να ήταν εκπρόσωπος της τρόικας) ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αδιέξοδά του.

Τη μία μιλάτε για αναστολή, την άλλη για ακύρωση, σας εγκάλεσαν στην τάξη, απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και λέτε ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνια, αλλά αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Δεν φθάνει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», επανήλθε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «Να έχετε λιγότερο θράσος όταν έρχεστε στο κοινοβούλιο και μας λέτε ότι επειδή ζητάμε εναλλακτικό σχέδιο, απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον υπουργό για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Γιατί δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά του ΤΑΙΠΕΔ; … Έχετε δει κράτος που δεν έχει δημόσια περιουσία», ρώτησε και υποστήριξε ότι η αποτίμηση που έχει γίνει, είναι στο 2% του χρέους .

Παίζετε με τις λέξεις επειδή δεν έχετε αντικείμενο πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα πυρά του κ. Στουρνάρα και τον κατηγόρησε ότι δίπλα στο μνημόνιο βάζει μόνο τις λέξεις εφαρμογή και υπακοή.

Όπως επεσήμανε, στον πίνακα αποκρατικοποιήσεων 2013-2016 έχουν προβλεφθεί για το 2013 αποκρατικοποιήσεις 2,557 δισ. ευρώ, αλλά  μεταξύ των 15 εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν, είναι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Κρατικά Λαχεία και ΟΠΑΠ παιγνιομηχανήματα, ΟΠΑΠ (πώληση μετοχών 33%), των οποίων η αξία είναι πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Η δημόσια περιουσία υποκοστολογείται, κατήγγειλε και ρώτησε ποιος έκανε την εκτίμηση για τα 2,557 δισ.

«Είναι προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος» και όχι αποτίμηση της περιουσίας, απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Είναι 60 φορές παρακάτω από την πραγματική τους αξία. Αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που την έκαναν, τι να σας πω;», επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας και πάλι να μάθει ποιος έκανε την εκτίμηση.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και ανέφερε ότι χθες τον επισκέφθηκαν κινέζοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια.

«Αυτός είναι ο υγιής τρόπος να αναπτυχθούμε, όχι με κρατικοδίαιτες επενδύσεις», παρατήρησε και αναφέρθηκε στην «προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων».

Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όπως είπε, αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και το καλύτερο τίμημα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι  από τα 80.000 ακίνητα του δημοσίου είναι καταπατημένα τα 28.000 (δηλαδή το 35%). «Προτιμάτε να αφήσουμε καταπατημένη;», ρώτησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τρόπο που είναι πρόκληση για τη δημοκρατία. Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι έξω από τον δημόσιο έλεγχο;», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τον «αδιαφανή», όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο λειτουργίας του, καθώς «αλλάζει όρους, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκηση νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά».« Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που κληρονόμησαν από τον παππού τους. Εκπαραθυρώθηκε μέλος της διοίκησης, διότι λέτε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι υποβάλλονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τριμηνιαίες εκθέσεις έως 31-12-2012. Δεσμεύθηκε ακόμη να δοθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποκρατικοποίηση, καθώς και ότι θα υπάρξει ειδική ενημέρωση, σε περίπτωση που ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά για τον ΟΠΑΟ προέβαλε ενστάσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησής του ΟΠΑΠ αφού όπως είπε, πωλείται ως σύνολο «3 σε 1»  (μετοχές και παιγνιομηχανήματα), ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να πωληθεί χωριστά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο τίμημα.

«Η πρότασή σας δεν είναι ρεαλιστική. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων τα έχουμε για μείωση χρέους και υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υπολογιστεί στο πρόγραμμα, αν λείψουν αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει άλλος να μας τα δανείσει», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Ως χώρα», συμπλήρωσε, «έχουμε τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ», και «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει σοβαρές αποκρατικοποιήσεις». Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την αξιοποίηση και της μικρής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Με λάβαρο το Μνημόνιο η συγκυβέρνηση απέρριψε επαναφορά του κατώτερου μισθού

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις ήταν το μόνο επιχείρημα της τρικομματικής συγκυβέρνησης για την απόρριψη της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η πρόταση νόμου συζητήθηκε χωρίς ψηφοφορία, καθώς η συγκυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από την πρόβλεψη του Συντάγματος ότι δεν γίνεται ψηφοφορία για προτάσεις νόμου που έχουν επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, αν και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναγνωρίζει μόνο έμμεσες επιπτώσεις, σημείο που τονίστηκε εκτενώς από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την πρόταση, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. διευκρίνισε ότι θα ψήφιζε “παρών” σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ζητά την επαναφορά του επιπέδου του κατώτατου μισθού στα προμνημονιακά δεδομένα, χωρίς διάκριση για τους νεότερους εργαζομένους, καθώς και αποκατάσταση των θεσμών της διαιτησίας, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Επίσης ζητά την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας που καταργήθηκαν στο πλαίσιο του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να επισημαίνει ότι οι δύο οργανισμοί δεν λάμβαναν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η πρότασή μας όχι μόνο να δεν επιφέρει δαπάνη για τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα με την άνοδο του κατώτερου μισθού ο προϋπολογισμός θα έχει επιπλέον έσοδα» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δ. Στρατούλης, που επέκρινε την καθυστέρηση στην συζήτηση της πρότασης νόμου παρότι αυτή κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2012.

Ο Δ. Στρατούλης επισήμανε ότι η επεξεργασία της πρότασης νόμου ξεκίνησε αφού το υπουργείο έκλεισε νομοθετικά τα ζητήματα με τα οποία αυτή ασχολείται, καθώς η συζήτηση ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την και νομοθετική κατάργηση των ΟΕΚ – ΟΕΕ και την υπαγωγή του καθορισμού του κατώτερου μισθού στις αρμοδιότητες του υπουργού.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογράμμισε ότι πίσω από την κατάργηση των ΟΕΚ – ΟΕΕ κρύβονται τα μεγάλα αποθεματικά τους στα οποία «οι τοκογλύφοι – δανειστές αποβλέπουν». Σχολιάζοντας τις υποδείξεις της τρόικας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων ο Δ. Στρατούλης τόνισε ότι «δεν μπορεί να μην ισχύει στην Ελλάδα ό,τι και σε άλλες χώρες, αυτοί οι απατεώνες με τις γραβάτες, αν τα έλεγαν αυτά στις χώρες τους, δεν θα μπορούσαν να βγουν στον δρόμο».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πρόταση νόμου «δέσμευση για την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Άλλες ειδήσεις

Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας

Συνελήφθησαν στην Αμαλιάδα οι τρεις φερόμενοι ως δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Νέα Μανωλάδα. Πρόκειται για τους επιστάτες της καλλιέργειας φράουλας, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών, που κατηγορούνται για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά των αλλοδαπών εργατών.

Υπενθυμίζεται πως έχει συλληφθεί και ο 57χρονος εργοδότης των αλλοδαπών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει και δύο ακόμη άτομα, 38 ετών, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς παρείχαν κατάλυμα στους τρεις επιστάτες.

«Η εύφορη γωνία της Ηλείας, επί χρόνια γνωστή ως το φυτώριο του “κόκκινου χρυσού”, έχει γίνει συνώνυμο της πιο αποκρουστικής σύμπτωσης ρατσιστικής βίας και ταξικής εκμετάλλευσης. Οι δουλοκτητικές συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών που απασχολούνται στις φυτείες φράουλας κάνουν από προχθές το γύρο του κόσμου. Η κυβέρνηση φοβάται απρόβλεπτες εξελίξεις, η Επιθεώρηση Εργασίας υποκρίνεται πως… κάνει ελέγχους. Το Δημόσιας Τάξης αναγνωρίζει τη δολοφονική πρόθεση των δραστών…» γράφει σήμερα η Εφημερίδα των συντακτών.

Χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα – Αναξιοποίητα 10 δις

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η απορρόφηση κονδυλίων της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την αναλυτική έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, τα αιτήματα πληρωμών ανέρχονταν στο 40,9% από τα συνολικά 4,363 δισεκατομμύρια που δικαιούται η χώρα μας για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντίστοιχη περίοδο ήταν 46,4%. Καλύτερες είναι οι ελληνικές επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, μέχρι τις αρχές του έτους, η Ελλάδα είχε απορροφήσει το 52,1% από τα κονδύλια ύψους 15,86 δισεκατομμυρίων που της αναλογούσαν. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς ανώτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται σε 41,3%. Ωστόσο, η φαινομενικά θετική αυτή επίδοση, την οποία δεν παραλείπει να αναφέρει η Αθήνα, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ύψος της κοινοτικής συμμετοχής έχει αυξηθεί για τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο και φτάνει μέχρι και το 95%. Ως εκ τούτου, η ορθή σύγκριση δεν θα πρέπει να γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά με τα κράτη που λαμβάνουν αυξημένη βοήθεια. Σε αυτήν την κατηγορία κρατών, η Ιρλανδία έχει απορροφήσει το 57,6% των κονδυλίων που της αναλογούν και η Ισπανία και η Πορτογαλία το 50,2%. Στη συνολική απορρόφηση απ’ όλα τα κοινοτικά ταμεία, η Ελλάδα έχει φτάσει το 49,7%, η Ισπανία το 50,8%, η Ιρλανδία το 60,1% και η Πορτογαλία το 54,4%, όπερ σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω σε σχέση με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης. Μόνο η Κύπρος υστερεί περισσότερο από την Ελλάδα, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν βρισκόταν σε Μνημόνιο και δεν είχε ενταχθεί σε καθεστώς αυξημένης συγχρηματοδότησης. Να σημειωθεί επίσης ότι η αυξημένη συγχρηματοδότηση μπορεί μεν να διευκολύνει ταμειακά τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά δεν είναι απαραιτήτως θετική για την οικονομία μεσοπρόθεσμα, καθώς το ίδιο ύψος κοινοτικών κονδυλίων διατίθεται για να χρηματοδοτήσει λιγότερα έργα, αλλά σε υψηλότερο ποσοστό. Ως εκ τούτου, η συνολική θετική επίδραση του ΕΣΠΑ στην οικονομία μειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 20,21 δισ. για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 (το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις), από τα οποία έχει δεσμεύσει το 99,5%. Οι κωδικοί στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλή απορροφητικότητα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν, είναι η Έρευνα και Καινοτομία και η Κοινωνική Συνοχή, ενώ οι κωδικοί στους οποίους παρουσιάζει πολύ υψηλή απορροφητικότητα είναι η οδοποιία, η επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το περιβάλλον.

(η είδηση αναπαράγεται από μεγάλο μέρος του Τύπου – εδώ παρουσιάζεται το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»)

Επιχείρηση επενδύσεις (ιδιωτικοποιήσεις)

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής οι Ιδιωτικοποιήσεις. Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου εν όψει των ταξιδιών Σαμαρά σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνηση για την πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ με την τιμή της μετοχής του πρώτου να σημειώνει αύξηση. Οι Κινέζοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στον ΔΑΑ. Αυτό αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αθήνα με αντικείμενο την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ. Παράλληλα, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις, στην πρόθεση των Κινέζων επενδυτών, είναι το «Ελ. Βενιζέλος» να καταστεί αεροπορικός κόμβος (hub) μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από τη ΝΑ Ασία στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής κινεζικών συμφερόντων που επισκέφθηκαν χθες τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έδειξαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν τόσο στην αποκρατικοποίηση του 25% που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ, όσο και στην απόκτηση της συμμετοχής 40% που διατηρεί η Hochtief (Hochtief Airport).

Βλέπε συνημμένο: Εκστρατεία για «επενδύσεις» από Αντ. Σαμαρά http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113028849

Κριτική από τον επιχειρηματικό κόσμο για την ρυθμίσεις των οφειλών προς εφορεία και τα ταμεία

Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος από τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρώντας ότι αγνοείται η εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις. Επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά στον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστήριξε χθες ότι το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται καθαρά και μόνο με εισπρακτικά κριτήρια. Ο ίδιος ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει τη θέση του, τόσο σε ότι αφορά τα κριτήρια της ένταξης των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση, όσο και τους όρους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα επιμελητήρια διά στόματος Κων. Μίχαλου ζητούν η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχει τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Πρώτον, να διευρυνθούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, δεύτερον, να μην αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, τρίτον, να υπάρξει κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012, τέταρτον, να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και πέμπτον, να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ εκτίμησε ότι εάν η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε δεν πρόκειται να αποφέρει οφέλη, ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που έχουν τεράστια ανάγκη από εισροή εσόδων.

Συνάντηση Στουρνάρα-Προβόπουλου

Η πρόοδος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργου Προβόπουλου. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόοδος του εγχειρήματος και μέχρι το τέλος του μήνα, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα έχουν λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης συζήτησαν ζητήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στη Βουλή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι μικρές και μεσαίες τράπεζες που δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από παλαιούς ή νέους μετόχους να ενσωματωθούν στις συστημικές τράπεζες.

Αρνητική η προοπτική των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της Moody’s για τις εγχώριες τράπεζες, διατηρώντας αρνητική εκτίμηση για τις μελλοντικές προοπτικές (outlook) του κλάδου. Σύμφωνα με τη Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να ενισχύονται το 2013 και εκτιμά ότι στο τέλος του έτους θα ανέλθουν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Όπως σημειώνει, οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να διαβρώνουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και την κεφαλαιακή τους βάση. Σύμφωνα με τη Moody’s, η αύξηση των επισφαλειών είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένη βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Ο οίκος υπογραμμίζει τη μείωση της εγχώριας αγοραστικής δύναμης και της ρευστότητας, λόγω των περικοπών των δαπανών από την κυβέρνηση και της αύξησης της ανεργίας. Παράλληλα με την αύξηση των επισφαλείων η Moody’s εκτιμά πως οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνοι τόσο το 2013 όσο και το 2014.

Παράδεισος των offshore εταιριών η Εύβοια καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β. Αποστόλου

Σε ελληνικές «Παρθένες Νήσους» αναδεικνύεται η… Εύβοια, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε παράδεισο των offshore, κυρίως από την Κύπρο, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώνουν στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή. Στις 27 εταιρείες που λειτουργούσαν ήδη στην Κύμη σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου προστέθηκαν άλλες 46 στα Νέα Στύρα στο χαρτοφυλάκιο των οποίων περιήλθαν 92 συνολικά τίτλοι δασικών εκτάσεων μεγάλης αξίας και με πρόσβαση στις παραλίες. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τόνισε ότι ο έλεγχος για 24 εταιρείες της Κύμης βρίσκεται σε εξέλιξη. Παραδέχθηκε ότι ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, όταν διαπίστωσε ότι «υπήρχαν αδυναμίες ως προς το ανθρώπινο δυναμικό ορισμένων ΔΟΥ να ελέγξουν εξωχώριες εταιρείες».

Στη Β’ Εθνική  η ΑΕΚ

Τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην Football League αποφάσισε η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, μετά τη διακοπή της αναμέτρησης της 14ης Απριλίου με τον Πανθρακικό, λόγω της εισβολής των οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο και των καταστροφών που προκάλεσαν. Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα, 2 από το επόμενο και μηδενισμό στον διακοπέντα αγώνα (κατακυρώθηκε, με σκορ 0-3, στον Πανθρακικό). Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ, τονίζοντας πως η μάχη της θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, με την έφεση που θα καταθέσει στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.

Σε τίτλους

• Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις (έμποροι, ΠΑΣΟΚ) γύρω από την επιμονή του υπ Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές των χρόνο.

• Το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία οφείλεται στο κάπνισμα, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας, ενώ μία αύξηση κατά 2 ευρώ σε κάθε πακέτο τσιγάρου θα οδηγούσε σε πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν σε χθεσινή συζήτηση για τα οικονομικά του καπνίσματος στην Ελλάδα, που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Υπατία η Eθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι μια από τις κυριότερες αιτίες υστέρησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του 2013 είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπτωση νέας ανόδου της τιμής λόγω επιπλέον φορολόγησης.

• Τη μετάθεση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και της Αφάντου (Ρόδου) αποφάσισε προχθές του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, το Ταμείο προχώρησε χθες στην απομάκρυνση του προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικόν Α.Ε. Σπύρου Πολλάλη και ακόμα τριών μελών του Δ.Σ. (των κ. Γιώργου Κουντούρη, Θεόδωρου Αζά και του δημάρχου Αλίμου Θάνου Ορφανού) που διαφωνούσαν με την πώληση του 100% των μετοχών.

•  Κατά 68,7% μειώθηκε η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης το πεντάμηνο Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου. Αιτίες θεωρούνται η υψηλότερη τιμή, ο ηπιότερος χειμώνας, η αποθεματοποίηση (από πέρυσι).

  Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014. Οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ.

• Τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Αυγενάκη η οποία προβλέπει πώληση τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

• Το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε –το 2007– από τις ελεγκτικές αρχές από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το οποίο ανέρχεται σε 6,38 δισ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις) και αντιστοιχεί στα 2/3 των φετινών περικοπών δαπανών, βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα. Και αυτό διότι χθες συνελήφθη ο Κανάρης Τσόλης, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο με την ιδιότητα του πρώην μέλους Δ.Σ. στην εταιρεία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Α.Ε.». Προφανώς το πρόστιμο των 6,38 δισ. (με τις προσαυξήσεις) ευρώ δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Θεωρείται ήδη ανεπίδεκτο είσπραξης και αναμένεται να ενταχθεί στη σχετική λίστα που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι οφειλές αυτές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται.

 Διεθνή

 Ιταλία: Τον Πρόντι πρότεινε για πρόεδρο ο Μπερσάνι

Ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την ομόφωνη στήριξη των μελών του Δημοκρατικού Κόμματός του, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από το κόμμα.

Ο κ. Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας της Αριστεράς, αλλά έχει απορριφθεί ως υποψήφιος από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν από τους παλαιότερους πολιτικούς εχθρούς του.

Κύπρος: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση του ΑΕΠ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Κύπρου με ανεργία στο 24,6% και ύφεση 7,8% έως 14,4% , σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σχετικά με την απασχόληση, η ανάλυση εκτιμά ότι με βάση το εργατικό δυναμικό, όπως καταγράφεται στο 4ο τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο ύψος ρεκόρ του 24,6%. Υποστηρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 (4ο τρίμηνο) η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί στα 336.153 άτομα αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 52.893 άτομα και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 109.591 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εκτενής αναφορά στα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας για την απασχόληση το 4ο τρίμηνο του 2012 όπου το σύνολο του εργατικού δυναμικού ανερχόταν στα 445.744 άτομα σε σύγκριση με 433.907 άτομα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό κατά τις ίδιες περιόδους ανερχόταν σε 389.046 και σε 385.965 άτομα, αντίστοιχα.

Το πιθανό σενάριο, το καλύτερο και το ακραίο λαμβάνει υπόψη του το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με τον υπολογισμό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως βάση το ΑΕΠ του 2012 υπολογιζόμενο εξαιρουμένων των εισαγωγικών δασμών και του ΦΠΑ, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό ΑΕΠ για το 2013 θα παρουσιάσει συρρίκνωση της τάξης του 14,4%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ του 2013 θα υποχωρήσει στα 11,4 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005=100) σε σύγκριση με 13,3 δισ. ευρώ το 2012.

Στο καλύτερο σενάριο, η συρρίκνωση αναμένεται να είναι της τάξης του 7,8%, η οποία μεταφράζεται σε υποχώρηση στα 12,3 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005).

Τέλος, στο ακραίο σενάριο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές αφού υπολογίζεται συρρίκνωση στα 10,4 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005) ή κατά ποσοστό 22,0%.

Βοστόνη: Νεκρός ο ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στον μαραθώνιο

Ένας από τους δύο υπόπτους για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Ουότερταουν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος κυκλοφορεί ελεύθερος και είναι «οπλισμένος και επικίνδυνος».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, νεκρός είναι ο γνωστός ως ύποπτος νούμερο ένα από το οπτικό υλικό που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ενώ ελεύθερος είναι ο ύποπτος νούμερο δύο «με το λευκό καπέλο», όπως υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τρομοκράτη».

Πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στη διάρκεια καταδίωξής τους από την αστυνομία.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Ουότερταουν, ενός προαστίου της Βοστόνης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο ύποπτος είναι οπλισμένος και «έχει έρθει εδώ για να σκοτώσει κόσμο».

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να κλειδώσουν τις πόρτες των σπιτιών τους, να μην ανοίγουν σε κανέναν εκτός αν είναι σίγουροι ότι πρόκειται για αστυνομικό και να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα.

Νωρίτερα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου σε κτήριο του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που βρίσκεται μεταξύ Βοστόνης και Ουότερταουν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί.  Ένας ακόμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους υπόπτους.

Μύθοι και αλήθειες για την κρίση στην ευρωζώνη: η μελέτη της ΕΚΤ για τον πλούσιο νότο και η μελέτη Ράινχαρτ – Ρογκόφ

Η μελέτη της ΕΚΤ για τον πλούσιο νότο: Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες παρουσιάζοντας τη μελέτη της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία οι πολίτες σε μερικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου παρουσιάζονται ως πολύ περισσότερο πλούσιοι από τους Γερμανούς και άλλους βόρειους. Μολονότι η έρευνα έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων για τη μεθοδολογία της, τα γερμανικά ταμπλόιντ επιμένουν στην παρουσίαση της έρευνας με τίτλους όπως: «Τρείς φορές πιο πλούσιοι οι Κύπριοι από τους Γερμανούς». Μερικά από τα σημεία που δέχεται κριτική η έρευνα είναι τα πολύ ψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στον νότο σε σχέση με τον βορά (διπλάσια), η μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων στον νότο (20%-25%) σε σχέση με την περίοδο από την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία (2010), ο μη συνυπολογισμός στην έρευνα του πλούτου που κατέχουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις (στις περιπτώσεις των βόριων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερος), το μέγεθος των νοικοκυριών (περισσότερα μέλη στον νότο) κα. Βεβαίως, το σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει ότι στερείται λογικής το συμπέρασμα ότι νότιοι είναι πλουσιότεροι από τους βόρειους είναι η σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, από την οποία τα πράγματα τοποθετούνται στην γνωστή τους βάση (πλούσιος βοράς, φτωχός νότος). Τελικά, το μείζον συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι σιγά, σιγά αποκαλύπτεται το πως η Γερμανία «κατασκευάζει» οικονομικά στοιχεία και τα χρησιμοποιεί για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό άλλων βόρειων χωρών. Αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το πόσο θα συνεχίσουν οι Γερμανοί να ενημερώνονται με τόσο επιπόλαιο τρόπο και να καθορίζουν ταυτόχρονα τις τύχες των λαών της Ευρώπης.

Η μελέτη Ράινχαρτ-Ρογκόφ: Μετά το μεγάλο θέμα που προέκυψε αναφορικά με τον λανθασμένο υπολογισμό στις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών κατά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας (το λεγόμενο «λάθος του ΔΝΤ»), η γενική διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, έρχεται για μία ακόμη φορά σε δύσκολη θέση, κατηγορούμενη για νέα «μαθηματική γκάφα» ολκής. Ειδικότερα, η οικονομική λογική των πακέτων λιτότητας στην Ευρωζώνη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ακαδημαϊκή εργασία των καθηγητών Κάρμεν Ράινχαρτ (πανεπιστήμιο του Μέριλαντ) και Κένεθ Ρόγκοφ (πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), με την οποία «αποδεικνυόταν» ότι η υπέρβαση του ορίου του 90% στο δημόσιο χρέος των κρατών είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οικονομιών. Συγκεκριμένα, η μελέτη των Ράινχαρτ και Ρόγκοφ συγκρίνει στοιχεία για την ανάπτυξη σε 44 χώρες, τα τελευταία 200 χρόνια και τα συσχετίζει με το ποσοστό του χρέους τους. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ τότε ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης πέφτει από το 3%-4% στο -0,1%. Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται να δικαιολογεί τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας για να περιοριστεί το χρέος, αφού η μηδενική ανάπτυξη έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανεργία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, έχει αναφερθεί επανειλημμένως μάλιστα «στη σοβαρή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία», σύμφωνα με την οποία το όριο του 90% στο δημόσιο χρέος είναι καταλυτικό για την ανάπτυξη και άρα για την ανεργία. Όπως απέδειξαν όμως οι ακαδημαϊκοί Ρόμπερτ Πόλιν και Μάικλ Ας, οι συνάδελφοί τους είχαν κάνει χονδροειδή μαθηματικά λάθη στους υπολογισμούς τους, στην επίμαχη εργασία που δημοσιεύθηκε το 2010. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το υψηλό χρέος περιορίζει την ανάπτυξη στο 2,2% και όχι στο -0,1%. Μάλιστα, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι χώρες με υψηλότερο χρέος αναπτύσσονταν και πιο γρήγορα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι Ράινχαρτ και Ρόγκοφ παραδέχθηκαν προχθές «ότι είχαν κάνει λάθος στα στοιχεία που περιέλαβαν στο υπολογιστικό φύλλο Excel». Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, δέχονται βροχή ερωτήσεων στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο ζήτημα και απαντούν ότι «δεν βασιστήκαμε μόνο σε αυτήν και μόνο την εργασία, κάτι που θα ήταν γελοίο, αλλά και σε άλλες».

Οι αντιφάσεις της γερμανικής πολιτικής και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας

Στη ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου βοήθειας για την Κύπρο στην Γερμανική βουλή ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η χρεοκοπία της Κύπρου αποτελεί συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με παλιότερες δηλώσεις του. Τέτοιου είδους αντιφάσεις αναδεικνύουν το πόσο επιπόλαια και πιθανότατα χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο κατευθύνουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη οι Γερμανοί. Πλέον, όμως, δεν είναι μόνο η αξιοπιστία της γερμανικής πολιτικής που θίγεται. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι ενδείξεις ότι η κρίση επεκτείνεται και στον πυρήνα της ευρωζώνης και στην ίδια τη Γερμανία. Σε αυτές προστέθηκε και η πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης Egan Jones (δεν είναι ένας από τους τρεις γνωστούς και μεγαλύτερους) υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την αξιολόγησης της Γερμανίας λόγω της αρνητικής στάσης της ίδιας για την έκδοση ευρωομολόγων και την δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι και η Moody’s, μολονότι κρατά τη Γερμανία στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης, της δίνει αρνητική προοπτική εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών της.

Βλέπε συνημμένο: Μπλόφες και εικασίες

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=113028892

G20: Όχι ανταγωνισμοί μεταξύ μας

Σε ανανέωση της δέσμευσής τους να απόσχουν από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους και να κινηθούν προς ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών καθοριζόμενων από την αγορά, αναμένεται να προβούν οι ηγέτες των χωρών του G20 μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου που άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που διέρρευσε στον Τύπο. Το κείμενο δίνει σιωπηρά το πράσινο φως στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να ανασύρει την οικονομία της από την παγίδα του αποπληθωρισμού στην οποία έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία 15 χρόνια, παρά την πτώση του 19% που έχει σημειώσει το γιεν έναντι του δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες (να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο μετά από πολλούς μήνες οι Ιαπωνικές εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά). Έχουν, πάντως, μεσολαβήσει πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, προς το Τόκιο να σταματήσει τη λήψη μέτρων που οδηγούν σε ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματός του, αλλά και γενικότερα προς τις χώρες του G20 να τηρήσουν τη σχετική δέσμευση που έλαβαν στην προηγούμενη σύνοδο τον Φεβρουάριο. Σε ότι αφορά το άλλο ακανθώδες θέμα, της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος, η Κίνα δεσμεύθηκε μία ημέρα νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, πως το γουάν «θα αφεθεί να καθορισθεί περισσότερο από την αγορά». Το κοινό ανακοινωθέν περιγράφει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας ως «γενικώς κάπως ασθενέστερη και ανομοιόμορφη» με άνισους ρυθμούς ανάκαμψης μεταξύ των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών. Επισημαίνει ειδικότερα πως «τα δημοσιονομικά προβλήματα, η αβεβαιότητα ως προς τη χάραξη πολιτικής, η έλλειψη πίστωσης στον ιδιωτικό τομέα και η ανισορροπία στην παγκόσμια ζήτηση εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας». Γίνεται ειδική αναφορά στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, τις οποίες καλεί να εκπονήσουν «αξιόπιστα» σχέδια για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική τους εξυγίανση, ενώ αναγνωρίζει πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να προσφέρουν οι ΗΠΑ «περισσότερη στήριξη στην ανάκαμψη της οικονομίας». Καλεί, τέλος, τις χώρες-μέλη του G20 να υιοθετήσουν νομοθεσίες για την εκκαθάριση των συστημικών τραπεζών κατά τρόπο που δεν θα προκαλεί δημοσιονομική αποσταθεροποίηση ούτε σε πακέτα στήριξης με χρήματα των φορολογουμένων.

Αρθρογραφία

 Οι μπράβοι των λέξεων (ΑΥΓΗ): Θανάσης Καρτερός

«Τώρα ο Σίμος, ο Γιώργος, η truth team και τ’ άλλα τα παιδιά-τα παιδιά -τα φιλαράκια-τα καλά πρέπει να βρουν κάποια άλλη λέξη για να βγάλουν το πολιτικό τους μεροκάματο. Με κάποιο άλλο δόλωμα να ψαρέψουν χάνους. Προτάσεις δωρεάν: Μπορούν να καταγγείλουν ότι ο Τσίπρας δεν μιλάει για αριστερή κυβέρνηση, αλλά για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Μπορούν να παίξουν γιογιό αν είναι ή δεν είναι ασύμβατες οι έννοιες Μνημόνιο και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ή μπορούν να παίξουν κολοκυθιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή δεν είναι συνεπής – τη μια λέει αναστολή, την άλλη τέλος του Μνημονίου».

https://beta.avgi.gr/article/214483/oi-mpraboi-ton-lexeon

Για τον λόγο των εντυπώσεων  ( Εφημερίδα των συντακτών): Γιώργος Σταματόπουλος

«Παρακολουθώντας κανείς τον λόγο του διαπιστώνει εύκολα ότι αυτός (ο λόγος) διολισθαίνει προς ρητορικά ληρήματα, εξυπνακισμούς, χαριτωμένες ατάκες, μεγαληγορίες, πολιτικάντικα συνθήματα. Με άλλα λόγια έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι των «αντιπάλων», μάλιστα φαίνεται κι ένας ειρωνικός τόνος στα λεγόμενά του. Ξεχνά ότι δεν υποτιμάς έναν αντίπαλο που ξέρει καλά το «πολιτικό» παιχνίδι, δεκαετίες τώρα. Σαν να φαίνεται ότι θέλει να πείσει όχι τους ψηφοφόρους τόσο όσο τον ίδιο του τον εαυτό».

http://www.efsyn.gr/?p=42133

Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός

Πηγή: leftlab.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)