to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η σημαία ως παραμορφωτικός φακός

Η υπόθεση Κατσίφα έχει τρεις διακριτές διαστάσεις και η τοποθέτηση απέναντι στην κάθε μια εξαρτάται από τη συνολική συγκρότηση του καθενός. Η μια διάσταση είναι το τι έκανε, η άλλη είναι το πώς πέθανε, η τρίτη διάσταση είναι ο συμβολισμός.


Αυτό που έκανε ήταν πως πυροβολούσε με καλάσνικοφ μέσα στον δρόμο, μέσα σε μια ξένη χώρα την οποία νωρίτερα απειλούσε μέσω των σόσιαλ μίντια. Τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά βλέπουμε στις ειδήσεις τέτοια περιστατικά, τα οποία περιγράφονται κατά κανόνα ως τρομοκρατία και συνήθως καταλήγουν στον θάνατο του δράστη. Κανείς απ' όσους χαιρετίζουν σήμερα τις πράξεις του νεκρού δεν θα διενοείτο να ψελλίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό για τους δράστες των περιστατικών ατομικής τρομοκρατίας, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, ή για την τύχη που τους επιφυλάχθηκε. Ίσα ίσα, τέτοια αντιμετώπιση ζητάνε από την αστυνομία και στην Ελλάδα. Και μάλιστα όχι για ξένους οπλοφόρους με παραλλαγή που πυροβολάνε με καλάσνικοφ, αλλά για Έλληνες με τρικάκια και μπογιές. Μπαμ και κάτω.

Η άλλη διάσταση είναι το πώς πέθανε, αν δηλαδή η αλβανική αστυνομία προσπάθησε να τον συλλάβει ή αν τον σκότωσε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αντανακλαστική για τους δημοκρατικούς πολίτες η καχυποψία απέναντι στις πρακτικές της αστυνομίας, στην Αλβανία, στην Ελλάδα, οπουδήποτε. Η υπόθεση Τεμπερεκίδη π.χ. είναι μια περίπτωση που θα μπορούσε να έχει αναλογίες. Έτσι, είναι απολύτως εύλογη και ισχυρή η αξίωση να δοθούν επαρκείς και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις αλβανικές αρχές.

Και αν οι δύο πρώτες διαστάσεις αφορούν ένα, ασυνήθιστο έστω, «αστυνομικό περιστατικό» πάντως, η τρίτη διάσταση, ο συμβολισμός, πάει πολύ μακρύτερα. Επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας βαλκανικού τύπου Δεξιάς, φουλ πατριδοκάπηλης, που ασκεί ιδεολογική ηγεμονία στους καιροσκόπους της ηγεσίας της Ν.Δ., και η οποία αναζητεί τρόπους να μπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες, όπως κάθε φορά που της δόθηκε η ευκαιρία.

Η σημαία μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως παραμορφωτικός φακός: Μακεδονικό, Βόρεια Ήπειρος, πεδίον δόξης λαμπρό και γι' αυτούς και για τα κίτρινα ΜΜΕ του δόγματος «δώσε μου εικόνα να σου φτιάξω πόλεμο». Όταν μάλιστα, μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου δείχνει ανοχή διότι πιστεύει ότι εξυπηρετούν τον πρώτιστο στόχο, δηλαδή να πέσει ο Τσίπρας φυσικά, είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)