to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 06.04.2017

Πολιτική

Ι. Σχινάς-Παπαδόπουλος στο #1osynedrio: Αγώνας κοινός απέναντι στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό (βίντεο)

O αγώνας των νέων σε όλη την Ευρώπη είναι απέναντι στη λιτότητα, ανέφερε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος στην ομιλία με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του πρώτου Συνεδρίου.


Ο αγώνας είναι κοινός απέναντι στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, "Έχουμε υποχρέωση" πρόσθεσε "να κάνουμε μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά που στοχεύει στη διάλυση της Ευρώπης" υπογράμμισε ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος.

Επιπλέον τόνισε ότι οι δυνάμεις του "νεοφιλελευθερισμού οραματίζονται μια Ευρώπη της φτώχειας και του αυταρχισμού". Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα για τα εργασιακά τονίζοντας " δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν κάνουμε πίσω από ένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας που θα βασίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων" τόνισε.

Πρόσθεσε " η νεολαία ΣYPIZA θα συνεχίσει να αγωνίζεται κόντρα στο ρατσισμό, το φασισμό, την πατριαρχία και το σεξισμό σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής" σημείωσε ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος.

Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη του 1ου Συνεδρίου:

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για όλους και όλες εμάς, μία μεγάλη μέρα για την συλλογικότητά μας. Το 1ο και ιδρυτικό συνέδριο αποτελεί ένα σημείο καμπής για το μέλλον της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σημείο χωρίς επιστροφή όπου καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις και τους στόχους μίας οργάνωσης νεολαίας της ριζοσπαστικής αριστεράς που αντιλαμβάνεται πλήρως την ιστορική περίοδο που διανύουμε και τα πολιτικά καθήκοντα που της αντιστοιχούν.

Δυόμισι χρόνια τώρα, είδαμε τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα. Οι αγώνες μας, οι ελπίδες και τα όνειρα μας, όλα όσα θεωρούσαμε ότι θα λάβουν χώρα σε μια «άλλη ζωή», είδαμε να γίνονται εν μέρει πράξη. Με βήματα προς τα εμπρός αλλά και βήματα προς τα πίσω, βιώσαμε άλλες φορές στιγμές χαράς και άλλες απογοήτευσης. 2.5 χρόνια κατανοήσαμε στην πράξη ότι η πάλη των τάξεων δεν προχωρά βάσει προβλέψεων, δεν προχωρά μέσα από δομημένες φόρμες, αλλά από αστάθμητες συναντήσεις γεγονότων, από κοινωνικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς που παράγουν αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν. Δεν είμαστε εδώ «για να δίνουμε συνταγές για τα μαγειριά του μέλλοντος» έγραφε ο Μαρξ στον 1ο τόμο του Κεφαλαίου, επιδιώκοντας να ορίσει τη σημασία των μαχών και των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε χρόνο ενεστώτα. Η έκβαση των Μαχών δεν προδιαγράφεται. Γι’ αυτό το λόγο και μετά το καλοκαίρι του ’15, θεωρήσαμε απόλυτα ορθό ότι οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι οι συμβιβασμοί είναι τμήμα της πολιτικής σκακιέρας μέσα σε έναν δοσμένο συσχετισμό δύναμης όπου ο αντίπαλος είχε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του. Αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα, ότι ο δικός μας ρόλος δεν εξαντλείται σε επιμέρους μάχες αλλά σε μία στρατηγική η οποία εκκινεί από τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και των πολιτικών του εκφραστών, εντός και εκτός χώρας, και καταλήγει στην έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τη δημοκρατία στο επίκεντρο.

Εάν αυτό το κατανοήσουμε, μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να περιγράψουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ποιος είναι ο ρόλος ο δικός μας, του κόμματός μας, και τη Κυβέρνησης της Αριστεράς, σε μία περίοδο συνολικών ανακατατάξεων και αλλαγών. Ο αντίπαλός μας είχε την διορατικότητα να αδράξει την ευκαιρία της κρίσης για να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της Νεολαίας. Η πατρίδα μας αποτέλεσε πείραμα βίαιων νεοφιλελεύθερων επιλογών του κεφαλαίου, βασισμένων στη λιτότητα και την αναδιανομή πλούτου και εξουσίας από τα φτωχά και μεσαία στρώματα προς τα ανώτερα.

Σήμερα, οι δυνάμεις τη συντήρησης, οι υπερασπιστές των τραπεζικών συμφερόντων, οι υμνητές της ελεύθερης αγοράς και της καταστρατήγησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι πραγματικοί εχθροί της δημοκρατίας, επενδύουν στο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και ευαγγελίζονται την άνοδο του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Σκοπός  τους να ολοκληρώσουν αυτό που δεν κατάφεραν, όταν ο ελληνικός λαός τους χάλασε τα σχέδια και έδωσε υλική υπόσταση στο σύνθημα «Εμπρός για την Κυβέρνηση της Αριστεράς». Τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως ακριβώς θέλαμε ή όπως ελπίζαμε ότι θα πάνε. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς ήρθε σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο και εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Είναι όμως δεδομένο ότι αμφισβητήσαμε τους μονοδρόμους της λιτότητας και ξανατοποθετήσαμε το τρένο της κοινωνικής απελευθέρωσης και της ανθρώπινης χειραφέτησης, στις ράγες του ιστορικού χρόνου, όταν οι διανοούμενοι του νεοφιλελευθερισμού είχαν επενδύσει στην «κοινή λογική» του τέλους της ιστορίας.

Εν έτει 2017, είμαστε αντιμέτωποι με την Ευρώπη της λιτότητας, με την Ευρώπη που υψώνει φράχτες και βλέπει εχθρούς στα πρόσωπα των προσφύγων, σε μια Ευρώπη που βλέπει τους λαούς της Μέσης Ανατολής να ματώνουν και ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια στα ακροδεξιά ουρλιαχτά του μίσους, του ρατσισμού, του σεξισμού και της ξενοφοβίας. Αυτή η Ευρώπη αντιστρατεύεται τους κοινωνικούς αγώνες, τα εργατικά δικαιώματα και θέλει τη νέα γενιά, χαμένη γενιά, άνεργη, χωρίς όραμα, χωρίς συλλογικές παραστάσεις. Μια γενιά που πρέπει να είναι υπάκουη και πειθαρχημένη, να ακολουθεί τον ατομικό δρόμο και να αντιλαμβάνεται την πολιτική ως δουλειά των ειδικών. Ο νεοφιλελευθερισμός εχθρεύεται τη νεότητα γιατί βλέπει στη νέα γενιά έναν υπαρκτό κίνδυνο που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο αγώνας των νέων σε όλη την Ευρώπη, ο αγώνας για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι κοινός. Έτσι αντιλαμβάνεται η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το διεθνιστικό της καθήκον. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούμε με τα κινήματα και τους αγώνες σε όλη την Ευρώπη που αμφισβητούν τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως οι λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από σχέδια που επενδύουν σε λογικές εθνικού απομονωτισμού και εθνοκεντρικής ανάπτυξης. Η δική μας αριστερά αντιλαμβάνεται πως ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, ο Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία, είναι μια διαδικασία που περνά μέσα από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είναι αγώνας ευρωπαϊκός και ταυτόχρονα εθνικός. Όταν η ακροδεξιά στοχεύει στη διάλυση της Ευρώπης και οι Νεοφιλελεύθεροι στη δημιουργία μιας πιο αυταρχικής και συντηρητικής πραγματικότητας που ονομάζεται Ευρώπη της φτώχειας και του αυταρχισμού, εμείς έχουμε την υποχρέωση να διαχωριστούμε από όλους. Να επενδύσουμε στην αλληλεγγύη των λαών, στη δημοκρατία, το κοινό μέτωπο και τον κοινό αγώνα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η οργάνωση μας δεν έπεσε από τον ουρανό. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκε εχθές, δεν γεννιέται απλά σήμερα, τις μέρες του 1ου συνεδρίου.  Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Σφυρηλατήσαμε τη συλλογική μας ταυτότητα, μέσα από πολιτικές μάχες και συγκρούσεις, μέσα από τα βάθη του χρόνου, μέσα από στιγμές που χάραξαν σημάδια ανεξίτηλα και διαμόρφωσαν τη συλλογική μας μνήμη. Οι αγώνες της Αριστεράς, οι αγώνες του κομμουνιστικού κινήματος, του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος, του μακρινού αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος, αποτελούν παρακαταθήκες γι’ αυτούς που διανύουν στην αριστερά πορεία δεκαετιών ή λίγες ημέρες. Εμείς μπορεί να μάθαμε για το έπος της ΕΑΜικής αντίστασης και της ΕΠΟΝ από τα βιβλία, μπορεί να μην ζήσαμε τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, το αντιδικτατορικό κίνημα, την εξέγερση του πολυτεχνείου και τους αγώνες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Ωστόσο, κοιτώντας το παρελθόν με τιμή, δώσαμε τις δικές μας μάχες, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Forum και το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, μέχρι το φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση του άρθρου 16, την εξέγερση του 2008, το μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών, τη Κυβέρνηση της Αριστεράς, το βροντερό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Μικρές και μεγάλες μάχες που κατέληξαν σε νίκες και ήττες. Δεν φοβηθήκαμε οποιαδήποτε στιγμή, δεν τα παρατήσαμε τις δύσκολες ημέρες, δεν πνιγήκαμε σε μεταφυσικές διαπιστώσεις και δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε ότι εμείς πρέπει να έχουμε τον τελευταίο λόγο στη μάχη της γενιάς μας. Σήμερα, όπου ο πόλεμος είναι εκεί έξω, δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια της απογοήτευσης ούτε την πολυτέλεια του πισωγυρίσματος.

Γι’ αυτό το λόγο δεν γυρνάμε πίσω, γι’ αυτόν το λόγο, σήμερα από το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τους νέους και τις νέες να χαράξουμε μαζί ένα δρόμο διαφορετικό, ένα δρόμο ελπίδας και προοπτικής, ένα δρόμο δημιουργίας. Μπορούμε να μείνουμε στον τόπο μας να ονειρευτούμε, να δουλέψουμε, να ερωτευτούμε, να προκόψουμε και να δημιουργήσουμε! Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας στερήσει τα δικαιώματα μας, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας στερήσει τη ζωή!

Θέλω όμως να είμαι σαφής! Αναγνωρίζουμε πλήρως τις δυσκολίες των καιρών που ζούμε. Η νέα γενιά έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τη μάστιγα της ανεργίας, της μετανάστευσης, της εργασιακής επισφάλειας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες βιώνουν την τρέλα των πανελληνίων, τις λογικές της αριστείας, της βαθμοθηρίας και του ανταγωνισμού. Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες δεν βλέπουν στην πολιτική αλλά και στο πολιτικό σύστημα προοπτική και δυνατότητες, γι’ αυτό το λόγο συχνά απομακρύνονται και από τα κοινά.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις σε συλλογικά προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι βασικές προϋποθέσεις για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Να μην αφήσουμε λοιπόν την πολιτική στα χέρια αυτών που κατέστρεψαν τις ζωές μας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δεδομένο πως χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της πολιτικής, όπου οι νέοι θα βρίσκουν νόημα και περιεχόμενο. Και αυτό το διαφορετικό μοντέλο άσκησης πολιτικής μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα στους κοινωνικούς χώρους όπου ζει, σπουδάζει και εργάζεται η νέα γενιά. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους, παλεύοντας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Φυσικά δεν μιλάμε στο κενό, δεν αγωνιζόμαστε χωρίς περιεχόμενο, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να πείσουμε κανένα και καμία επενδύοντας σε πρακτικές πελατειακών σχέσεων όπως συνήθιζαν και συνηθίζουν η ΟΝΝΕΔ και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Δεν κάνουμε παρέα ούτε με χρυσαυγίτες, ούτε έχουμε φίλους μπράβους νυχτερινών μαγαζιών, ούτε τα βρίσκουμε με καθηγητές και πρυτάνεις κάτω από το τραπέζι. Σε φαινόμενα Καραμπίνη καμία ανοχή, καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, σε αυτούς που βλέπουν την πολιτική με όρους καριέρας. Σε όλους αυτούς που βάζουν πλάτη σε ένα σύστημα  και μια πολιτική πραγματικότητα της μίζας, της ρεμούλας και της αρπαχτής.

Νε όπλο τις θέσεις μας και τους αγώνες μας θα συγκρουστούμε με αυτές τις λογικές. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε από το δικό μας μετερίζι ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα των νέων ανθρώπων, να μπολιάσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης της αριστεράς με το δικό μας σχέδιο και ταυτόχρονα να πρωτοστατήσαμε σε κοινωνικές μάχες στους χώρους της κοινωνίας όπου ο νεοφιλελευθερισμός συνεχίζει να ηγεμονεύει. Να σπάσουμε τα ταμπού και τον συντηρητισμό στον όποιον επενδύει ο αντίπαλος.

Η ΝΔ χαρακτήρισε τις θέσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές επειδή δεν προκρίνουν την αριστεία, την ατομική ανέλιξη, την καριέρα και τον ανταγωνισμό. Τους απαντάμε:

-Αναχρονιστικό είναι να θεωρείς πως οι βάρβαρες πανελλαδικές και το κυνήγι βαθμών μπορεί να κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Αναχρονιστικό είναι να θεωρείς πως η παιδεία δεν είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αναχρονιστικό είναι να θεωρείς πως οι φοιτητές και οι μαθητές είναι πελάτες και τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις. Αναχρονιστικό είναι να θεωρείς πως η ανεργία θα μειωθεί μέσα από προγράμματα VOUCHER, από τον υποκατώτατο μισθό των νέων. Αναχρονιστική είναι η εργασιακή ζούγκλα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αναχρονιστικός είναι ο νεοφιλελευθερισμός, αναχρονιστικά είναι τα κόμματα του παλαιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Εμείς:

-Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων

-Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την επαναφορά της δημοκρατίας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

-Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και τις συλλογικές συμβάσεις

-Δεν κάνουμε πίσω από ένα σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας που θα βασίζεται στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων και του περιβάλλοντος.

-Εμείς θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των νέων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους. Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των παιδιών των προσφυγών, για τα παιδιά των μεταναστών. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων στον αυτοπροσδιορισμό και τη θεσμική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Θα παλέψουμε κόντρα στην πατριαρχία στο πλάι των νέων γυναικών για την ισότητα και τη γυναικεία χειραφέτηση.

-Να σπάσουμε τα ταμπού στο χώρο των εξαρτήσεων πέρα και έξω από λογικές που αντιμετωπίζουν τους χρήστες ως εγκληματίες ενώ είναι ασθενείς. Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί χθες.

-Να είμαστε δίπλα στους φαντάρους, να είμαστε δίπλα στους νέους αθλητές, στους νέους ανθρώπους που τα χρόνια της κρίσης και της καταστροφής έβλεπαν διέξοδο στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

1.5 χρόνο πριν, κάναμε μια νέα αρχή κόντρα σε κάθε προγνωστικό, απέναντι σε όλους αυτούς που θεωρούσαν πως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε σβήσει.

Στα τέλη του 2015 πήραμε την απόφαση να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Να σηκώσουμε το κεφάλι μας και με αυταπάρνηση, βήμα το βήμα να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα μπροστά θέτοντας νέες βάσεις για την οργάνωση μας. Είμαστε περήφανοι για την οργάνωση μας, γιατί σε δύσκολους καιρούς, πρωτοστατήσαμε στο κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, πήγαμε στο Πέραμα και το Ωραιόκαστρο κόντρα στο χρυσαυγήτικο χουλιγκανισμό και στο φασιστικό μίσος. Βρεθήκαμε σε χώρους εργασίας απέναντι στην εργοδοσία, μπήκαμε στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Βρεθήκαμε στο δρόμο υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα της νεολαίας κόντρα σε ιδιοκτήτες του κινήματος.

Το 1ο Συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη φάση της ανασυγκρότησης-στη φάση της ανάπτυξης. Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στις μάχες της γενιάς μας, να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Καλή μας αρχή και καλό μας Συνέδριο!!!!!!


 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)