to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 18.07.2022

Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, «πολύ σύντομα» στην ομάδα των BRICS

Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος πρόκειται να ενταχθούν «πολύ σύντομα» στην ομάδα των BRICS, εκτιμά η πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ, Πούρμινα Αναντ, σε συνέντευξή της στη ρωσική Izvestia.


Η Αναντ τονίζει ότι η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία συζήτησαν αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της 14ης Συνόδου Κορυφής BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο μήνα.

«Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, γιατί η επέκταση γίνεται πάντα θετική αντιληπτή· αυτό θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS στον κόσμο», σημειώνει η Αναντ. «Ελπίζω ότι η ένταξη των χωρών στα BRICS θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί τώρα όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα της ένωσης ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τον οργανισμό, οπότε θα γίνει πολύ σύντομα».

Η πρόεδρος των BRICS τόνισε πάντως ότι η ένταξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας ενδέχεται να μην γίνει ταυτόχρονα.

Νωρίτερα, ο Λι Κεσίν, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» του οργανισμού, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Το φόρουμ των BRICS είναι ένας πολιτικός οργανισμός που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του το 2006 και πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής το 2009. Μέλη του αρχικά  ήταν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, που λειτουργούσαν με το όνομα BRIC, αλλά με  την ένταξη της  Νότιας Αφρικής το 2010, ο οργανισμός ονομάστηκε  BRICS.

Οι χώρες του οργανισμού χαρακτηρίζονται ως μεταξύ των βιομηχανοποιημένων αναπτυσσόμενων χωρών με μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αυτές τις πέντε χώρες και το συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους είναι ισοδύναμο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών(13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια). Τα συνολικά συναλλαγματικά τους αποθέματα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Σιαμέν της Κίνας, έγινε λόγος για το σχέδιο επέκτασης των BRICS, σύμφωνα με το οποίο νέες χώρες θα προστίθενται στην ομάδα BRICS ως μόνιμοι προσκεκλημένοι ή συμμετέχουσες  στο φόρουμ.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)