to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 01.10.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η Σαντορίνη «εισβάλλει» στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα»


Σοφία Καλογεροπούλου, Η Σαντορίνη της φαντασίας μας

Σαράντα χρόνια μετά τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης Δημήτρη Τσίτουρα να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, μια επιλογή από 84 πίνακες από τους 185 συνολικά παρουσιάζονται από χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση με έργα της συλλογής Τσίτουρα και τίτλο «Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου, ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης όσο και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου με διαφορετικό αλλά και αρμονικό τρόπο.

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, έως την Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, το φως και τα χρώματα των οποίων μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, η Σοφία Καλογεροπούλου, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση, η οποία συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών καλλιτεχνών. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της έκθεσης υπογράφει ο Σταμάτης Ζάννος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)