to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 31.10.2020

Κοινωνία

Η Σάμος μετρά τις πληγές της από τον φονικό σεισμό - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος

Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί από χθες τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών ενώ οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια

Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε σήμερα (Σάββατο 31/10) στη Σάμο έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που χτύπησε χθες το μεσημέρι το νησί. Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί από χθες τα δύο παιδιά εκείνα που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

   Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά "τσουνάμι") που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

   Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από τα στενά. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους , σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Σάμο ο πρωθυπουργός

   Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.

   Ο Δημήτρης Σταύρου, οδηγός ταξί, βρισκόταν στο σπίτι του, στη Χώρα Σάμου (η παλιά πρωτεύουσα), την ώρα του σεισμού και όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , το βουητό ήταν τόσο έντονο που τον έκανε να τρομάξει. Ο σεισμός όπως λέει είχε πολύ μεγάλη ένταση και κράτησε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. «Όταν σταμάτησε, σηκώθηκε ένα σύννεφο από χώμα. Οι δρόμοι γέμισαν χώματα. Ένιωσαότι πέφτει το σπίτι,ότι θα με πλακώσει. Αναρωτήθηκα πώς θα τη σκαπουλάρω για να μπορώ να φύγω» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Το βράδυ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν. Ο κ. Σταύρου με την οικογένειά του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο. «Φοβηθήκαμε. Είχε αρκετούς μετασεισμούς. Μετά τον κύριο σεισμό έκανε δύο δυνατούς μετασεισμούς», αναφέρει.

   «Στο Βαθύ οι δρόμοι μετακινήθηκαν. Στο Πυθαγόρειο έπεσε ένα τείχος αρχαίο. Στο Καρλόβασι έπεσαν κτίρια βυρσοδεψεία, έπεσε ο τρούλος μιας εκκλησίας», επισημαίνει.

Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινόερχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του λιμενικού Σώματος καθώς και της Πολιτικής Προστασίας. Σε κεντρικό ξενοδοχείο εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες. Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Χίου λόγω εκτεταμένων ζημιών

Στο μεταξύ, έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:

   1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

   2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

   Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση το πρωί του Σαββάτου

Σημειώνεται ότι, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους. Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)