Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντόπισε ραδιενεργά ισότοπα μετά το ατύχημα στη στρατιωτική βάση

Το θανατηφόρο περιστατικό προκάλεσε βραχυχρόνια αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το ατύχημα συνέβη κατά την διάρκεια δοκιμής νέων οπλικών συστημάτων.

Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ραδιενεργά ισότοπα στρόντιου, βάριου και λαθάνιου σε δείγματα που συγκεντρώθηκαν μετά το μυστηριώδες ατύχημα κατά την διάρκεια δοκιμής στην στρατιωτική βάση της βόρειας Ρωσίας στις 8 Αυγούστου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

Η ρωσική υπηρεσία εξήγησε ότι η βραχυχρόνια αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή μετά το ατύχημα προκλήθηκε από ραδιενεργό νέφος αδρανών αερίων, σύμφωνα με το IFAX.

Τα ισότοπα ήταν Στρόντιο-91, Βάριο-139, Βάριο-140 και Λανθάνιο-140, τα οποία έχουν χρόνους υποδιπλασιασμού (t 1/2) 9,3 ώρες, 83 λεπτά, 12,8 ημέρες και 40 ώρες αντίστοιχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρωσική πυρηνική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πέντε από τα μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν και τρία τραυματίσθηκαν στην έκρηξη κατά την δοκιμή πυραύλου σε θαλάσσια πλατφόρμα και στην οποία συμμετείχαν «ενεργειακές πηγές ισοτόπων».

Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το περιστατικό συνέβη κατά την δοκιμή πυρηνοκίνητου πυραύλου Cruise.

Η Norsar, η υπηρεσία εποπτείας της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά την έκρηξη που σκότωσε τους επιστήμονες ακολούθησε, δύο ώρες μετά, δεύτερη έκρηξη, στην οποία μάλλον οφείλεται η αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.

Η δεύτερη έκρηξη προήλθε μάλλον από αερομεταφερόμενο πύραυλο ραδιενεργού καυσίμου, σύμφωνα με την Norsar. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Αρχανγκέλσκ διέψευσε τις πληροφορίες περί δεύτερης έκρηξης.

tags: Ρωσία