to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 24.02.2022

Οικονομία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «γκρεμίζει» τα χρηματιστήρια

Καταποντίζονται τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατακρημνίστηκε το ρούβλι - Βουτιά σημειώνουν και οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Μόσχας


Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

Καταποντίζονται τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στο Ντονμπάς, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της ανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας σημειώνουν πτώση.

Ο Nikkei στο Τόκιο σημειώνει πτώση -1,9%. Η Σεούλ υποχωρεί στο -2,3%, ενώ ο ASX στο Σίδνεϊ σημείωσε πτώση -3%.

Τέλος, ο δείκτης Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο -2,82%.

Αλλά, πιο ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και μια σειρά από εμπορεύματα, όπως το νικέλιο και το σιτάρι, έχουν αυξηθεί.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το ρούβλι, βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 26% στις 906,96 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020. Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 22% στις 2.419,0 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)