to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 14.07.2014

Διεθνή

Στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ οι Ουκρανοί - Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα

Η Ρωσία αυξάνει και πάλι τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία και τώρα διαθέτει περίπου 10.000 με 12.000 άνδρες στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών στο Λουχάνσκ.


Η Μόσχα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των 40.000 στρατιωτών που είχε αναπτύξει στα σύνορα με τη γειτονική χώρα νωρίτερα φέτος, μειώνοντας τον αριθμό τους σε λιγότερους από 1.000 στα μέσα Ιουνίου. Όμως έκτοτε ενισχύει και πάλι την παρουσία της στην περιοχή, σημείωσε ο αξιωματικός που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι 10.000 με 12.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή (. . .). Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε πολλές μονάδες να μετακινούνται προς την μεθόριο», πρόσθεσε ο ίδιος

Χάθηκε η επαφή με ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο

Αξιωματούχοι των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι χάθηκε η επαφή μ' ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο An-2,  το οποίο πετούσε κοντά στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αντάρτες, στο πλευρό των οποίων μάχονται αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

"Σήμερα, γύρω στο μεσημέρι, χάθηκε η επαφή μ' αυτό το αεροπλάνο. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο", δήλωσε ο Ολέκσι Ντμιτρασκίβσκι, εκπρόσωπος της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" που διεξάγει η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και 'Αμυνας 'Αντρι Λισένκο δήλωσε πως το αεροσκάφος αυτό έχει δυνατότητα να μεταφέρει ως είκοσι ανθρώπους.

Η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ" ανακοίνωσε πως ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατερρίφθη σήμερα από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως δήλωσε η ίδια πηγή, αφού επλήγη το αεροπλάνο, τρία αλεξίπτωτα εθεάθησαν στον ουρανό και άρχισε επιχείρηση στον τομέα για να εντοπισθεί το πλήρωμα.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας πως "επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων".

Στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ οι Ουκρανοί

Ενώ η Μόσχα ανεβάζει τους τόνους έπειτα από ένα μεθοριακό επεισόδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν σήμερα ένα σημείο σε στρατιωτικό επίπεδο επί των φιλορώσων ανταρτών με την άρση του αποκλεισμού του αεροδρομίου του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «το γενικό επιτελείο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ανέφερε στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο πως οι ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν, έπειτα από μάχες, στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ».

Το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, το οποίο έχει υποστεί ζημιές και είναι κλειστό εδώ και πολλές εβδομάδες, ελέγχεται από τους πιστούς στην κυβέρνηση του Κιέβου, όμως έχει καταστεί ουσιαστικά απροσπέλαστο λόγω της παρουσίας αυτονομιστικών δυνάμεων. Γεγονός που το  αναδεικνύει ως ένα από τα σημαντικά σημεία άμυνας των ανταρτών στο δρόμο προς το Λουχάνσκ.

Οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας "Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ", στα χωριά Μεταλίστ (βόρεια), Ολεξαντρίβκα (δυτικά), Γκεοργκίιβκα και Ρασκόσνα (νοτιοδυτικά), καθώς και στο αεροδρόμιο (νότια), γεγονός που δείχνει πως οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποιούν έναν ελιγμό περικύκλωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αυτονομιστικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε φάλαγγες του ουκρανικού στρατού στην πλευρά του αεροδρομίου της Γκεοργκίιβκα.
Από τη δημαρχία του Λουχάνσκ διευκρινίσθηκε σήμερα το πρωί πως τρείς άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατέσσερις τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών κατά το τελευταίο 24ωρο.

Προπάθεια πολιτικής λύσης «πέφτει» στο κενό

Στο μεταξύ, η αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης μοιάζει να βρίσκεται σε νεκρό σημείο. Η συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ στο Ρίο, στο περιθώριο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν κατέληξε παρά σε μια επανάληψη ευχών: να διεξαχθούν «απ' ευθείας συζητήσεις αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατόν» ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές για να επιτευχθεί μια διμερής κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται πως η πραγματοποίηση των ευχών αυτών σκοντάφτει εδώ και ημέρες στην απαίτηση της Ουκρανίας να ξαναπάρει - πριν υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση - τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία. Μια  απαίτηση που οι αντάρτες και η Μόσχα απορρίπτουν εμμέσως, αλλά σταθερά.

Ο διάλογος γίνεται ακόμη δυσκολότερος έπειτα από ένα μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου ότι έβαλαν μια οβίδα που προκάλεσε ένα νεκρό από τη ρωσική πλευρά των συνόρων και έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση» απειλώντας την Ουκρανία με «αμετάκλητες συνέπειες». Ενώ το Κίεβο διέψευσε τις κατηγορίες.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο κάλεσε χθες, Κυριακή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι εισάγει παρανόμως στη χώρα του «βαρύ στρατιωτικό υλικό» και ότι «επιτίθεται στις θέσεις των ουκρανών στρατιωτών».

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ο Ποροσένκο του ζήτησε να εγγράψει το ουκρανικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)