to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 27.06.2022

Διεθνή

Αθέτησε πληρωμή χρέους η Ρωσία, λέει η Δύση - «Εμείς πληρώσαμε, φταίνε οι κυρώσεις» απαντά η Μόσχα

Η Ρωσία φέρεται να έχασε την προθεσμία για πληρωμή κρατικού χρέους της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, καθώς η περίοδος χάριτος 30 ημερών για καταβολή περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου, έληξε την Κυριακή - Διαψεύδει το Κρεμλίνο, «πληρώσαμε κανονικά, αλλά οι πληρωμές μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης», κι αυτό «δεν είναι δικό μας πρόβλημα».


Η Ρωσία έχασε την προθεσμία για την πληρωμή του κρατικού χρέους της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, καθώς η περίοδος χάριτος 30 ημερών για καταβολή περίπου 100 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου, έληξε την Κυριακή. Η προθεσμία θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης αν χαθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία πασχίζει να τηρήσει τις πληρωμές για ανεξόφλητα ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία προκάλεσε σαρωτικές κυρώσεις που έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι να χρεοκοπήσει η Ρωσία, αλλά δεν είναι σε θέση να στείλει χρήματα στους ομολογιούχους λόγω των κυρώσεων, κατηγορώντας τη Δύση ότι προσπαθεί να την οδηγήσει σε τεχνητή χρεοκοπία.

Αν και μια επίσημη χρεοκοπία θα είχε σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί διεθνώς αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται να το κάνει, χάρη στα πλούσια έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το στίγμα θα αύξανε πιθανώς το κόστος δανεισμού της στο μέλλον.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

 Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».

Η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για ομόλογα ύψους 40 δισεκ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.

Η Ρωσία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι έχει τα χρήματα να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας την αθέτηση πληρωμών τεχνητή, καθώς οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους από το να λάβουν μετρητά. Σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αθέτηση πληρωμών έδειξαν πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη ρωσική οικονομία.

Περίπου το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα --περίπου 300 δισεκ. δολάρια-- μπλοκαρίστηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση αφού η Μόσχα απέστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα διαθέσιμά μας έχουν μπλοκαριστεί παρανόμως και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαθέσιμα είναι επίσης παράνομες και ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σε ένα ακόμα βήμα για διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορεί να ανακατευθύνει τον χρυσό της στη Ασία, όπου βρίσκονται οι βασικοί καταναλωτές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων είναι «αρκετά μεγάλη».

«Όπως με όλα τα άλλα προϊόντα, φυσικά, εάν μία αγορά χάσει την ελκυστικότητά της, υπάρχει ανακατεύθυνση προς εκεί όπου οι συνθήκες είναι πιο βολικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: Έθνος - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)