to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:36 | 25.01.2017

Διεθνή

Η Ρωσία αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία αν δεν προκαλεί... σωματική βλάβη

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία με βάση την οποία μειώνονται οι ποινές που προβλέπονται για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, προκαλώντας την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών που φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτόν θα ενθαρρυνθεί η οικογενειακή βία.


Η τροπολογία την οποία η κρατική Δούμα, η κάτω βουλή, ενέκρινε στη δεύτερη από τις τρεις αναγνώσεις της με 385 ψήφους έναντι δύο, θα μετατρέψει τον ξυλοδαρμό συγγενικού προσώπου σε πλημμέλημα από ποινικό αδίκημα στις περιπτώσεις εκείνες που δεν προκαλείται σοβαρή σωματική βλάβη.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή, περιλαμβανομένων μελών του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λένε ότι θέλουν να προστατεύσουν το δικαίωμα των γονέων να πειθαρχούν τα παιδιά τους και να περιορίσουν τη δυνατότητα του κράτους να αναμιγνύεται στην οικογενειακή ζωή.

"Πρόκειται για μια ιστορική ψηφοφορία επειδή σε ορισμένες χώρες ο ρόλος του κράτους στην οικογενειακή ζωή είναι πάρα πολύ μεγάλος", δήλωσε ο Αντρέι Ισάγεφ, βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία. "Η σημερινή ψηφοφορία θα τερματίσει τέτοιες πρακτικές στη Ρωσική Ομοσπονδία."

Υποστηρικτές της τροπολογίας λένε πως η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης θα παραμείνει ποινικό αδίκημα.

Όμως οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών λένε πως η τροπολογία αποτελεί οπισθοδρόμηση.

"Αυτός ο νόμος καλεί για την αθώωση των τυράννων του σπιτιού", λέει η Μαρία Μόχαβα, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου κρίσεων για θύματα κακοποίησης, "Sisters".

Το μήνυμα το οποίο στέλνει αυτή η τροπολογία είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως είναι σημαντικό να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στις "οικογενειακές σχέσεις" και σε επαναλαβανόμενα περιστατικά βίας.

Για να γίνει νόμος, η τροπολογία πρέπει να περάσει από μία ακόμη ανάγνωση και να εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής.

Κάθε χρόνο έως και 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία από τα χέρια των συζύγων τους ή άλλων συγγενών, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2010.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)