to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 02.07.2019

Διεθνή

Η Ρώμη θα παρουσιάσει έλλειμμα 2,04% το 2019

Το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ το 2019, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί συνεπώς αδικαιολόγητη μια διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις προβλέψεις που αναμέναμε. Θυμάστε το περίφημο 2,04% για το 2019; Ε, λοιπόν είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη Ρώμη να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θέτει, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της. Η λαϊκιστική κυβέρνηση συμμαχίας παρουσίασε τον περασμένο χρόνο έναν προϋπολογισμό για το 2019 με έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες.

Ύστερα από ένα μπρα-ντε-φερ πολλών μηνών, η Ρώμη αποδέχθηκε τελικά τον Δεκέμβριο να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,04%, καταλήγοντας έτσι σε συμφωνία με την Κομισιόν. Ωστόσο, τον Μάρτιο, επικαλούμενη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση συνασπισμού αναθεώρησε προς τα επάνω το στόχο της, ορίζοντάς τον εκ νέου στο 2,4%, κάτι που προκάλεσε νέες εντάσεις με την Κομισιόν.

Η Κομισιόν, που εκτίμησε ότι με τα ανακοινωθέντα μέτρα το ιταλικό έλλειμμα θα φθάσει στο 2,5%, άνοιξε στις αρχές Ιουνίου το δρόμο για την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ιταλίας, θεωρώντας ότι μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης είναι «δικαιολογημένη» λόγω του τεράστιου χρέους της.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τουλάχιστον 12μήνου, χάρη στον χαμηλότερο στόχο για το έλλειμμα και τις ελπίδες για μια ύφεση στη δημοσιονομική διαμάχη με τις Βρυξέλλες. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν νωρίτερα κατά επτά μονάδες βάσης σε νέο χαμηλό έτους, στο 1,857%, ένα επίπεδο στο οποίο υποχώρησαν τελευταία φορά τον Μάιο του 2018 πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Η διαφορά (spread) της απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018.

 Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δέσμευση της Ρώμης για το 2020 για να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία για το χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται αποσαφηνίσεις από την Ιταλία για τα δημοσιονομικά της σχέδια για την επόμενη χρονιά πριν αποφασίσει εάν θα σταματήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της χώρας για το αυξανόμενο χρέος της, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις για το φετινό της έλλειμμα, αλλά δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την εκτιμώμενη αύξηση στο έλλειμμα και το χρέος της επόμενης χρονιάς.

«Χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση» για το 2020, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Κομισιόν αναμένεται σε αυριανή της συνεδρίαση να αποφασίσει εάν θα προτείνει την επίσημη έναρξη των πειθαρχικών ενεργειών σε βάρος της Ιταλίας ή θα σταματήσει τη διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)