to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 31.10.2017

Κοινωνία

Ανδρ. Ξανθός: Απαράδεκτη και εκβιαστική η απόσυρση από τη «Roche» αντικαρκινικού φαρμάκου από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ

«Απαράδεκτη και εκβιαστική» χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός την κίνηση της εταιρίας ROCHE, να αποσύρει από την θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός


H ROCHE , μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανδ. Ξανθού, «το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 Ήδη, τονίζει ο υπουργός, το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός και διαβεβαιώνουν  τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

Ανησυχία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

«Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη ROCHE, είναι σαφώς μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία φοβούμαστε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και ζητά από το υπουργείο Υγείας και την εταιρεία, την άμεση εξεύρεση λύσης «για την, χωρίς καμία καθυστέρηση, συνέχιση χορήγησης της θεραπείας όχι μόνον στους ασθενείς που τη λαμβάνουν ήδη, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απαίτηση, αλλά και σε όσους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας τη χρειασθούν, δεδομένου ότι για τους ασθενείς αυτούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας».

Όπως αναφέρει, δυστυχώς, δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών που θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της ΕΕ που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, εκτιμά όμως ότι είναι περίπου 50 ασθενείς.

Η ΕΛΛΟΚ, με «ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία» παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι «όμηροι σε διελκυνστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας».

 
Σημειώνεται ότι το εν λόγω σκεύασμα είχε συμπεριληφθεί στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας σχετίζεται με την υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.

Το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έκανε λόγο για εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο ΣΕΦΕ ανέφερε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή καινοτόμων σκευασμάτων μειώνεται κατά 40% -χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback- και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή τους υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη. Τονίζουν επίσης ότι βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό. Εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις σκευασμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)