to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ρεβάνς του ΕΣΥ

Το 2012 ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν χαιρόταν απλώς για τις περικοπές στην Υγεία, αλλά έτρεχε να μην του πάρει τη δόξα των... απολύσεων ο Τόμσεν.


"Οι απολύσεις είναι δικές μου" φώναζε στις συνεντεύξεις, "αν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομείο, θα το κλείσω εγώ", κόμπαζε στα κανάλια.

Το θέμα δεν ήταν, βέβαια, ο Άδ. Γεωργιάδης, αλλά η στρατηγική απαξίωσης και ισοπέδωση της δημόσιας Υγείας, εν μέσω Μνημονίων. Ήταν η εποχή που διάφοροι "ταλιμπάν" του νεοφιλελευθερισμού δήλωναν (και συνεχίζουν) να προπαγανδίζουν το γνωστό "και γιατί να πληρώνω εγώ φόρους για τη δημόσια υγεία;" (ή τη δημόσια παιδεία").

Όλοι αυτοί με περισσή αυταρέσκεια απαξίωναν και λοιδορούσαν ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας, όχι γιατί δεν ήταν επαρκές ή γιατί αρκετές φορές δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας. Απλώς έβλεπαν την υγεία ως αγαθό προς πώληση, "μπίζνα" που πρέπει να βγάλει χρήμα με ουρά.

Ο στόχος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2010 - 2015 ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας Υγείας να περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομική κρίση πρόσφερε την ευκαιρία να αλλάξουν οριστικά οι συσχετισμοί. Η σταθεροποίηση του ΕΣΥ και η αποκάτασταση μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων από το 2015 και μετά, αποδεικνύεται σήμερα η βάση για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορωνοϊου.

Ακόμα και η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει τώρα να ενισχύσει το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της επιδημίας.

Χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας προχώρησε σε έκκληση στο υγειονομικό προσωπικό -γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό- να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να προσληφθούν άμεσα. Επίσης μεταξύ των έκτακτων μέτρων που εξετάζονται είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κορωνοϊό.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, μια προσομοίωση του σημείου "0". Σε αυτές τις συνθήκες, οι νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες καταρρέουν, το ΕΣΥ παίρνει τη μεγάλη ρεβάνς στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

*"Όσοι επιζήσουμε", έγραφε χθες συνάδελφος, "θα γνωρίζουμε στο εξής ότι η ασφάλεια της ανθρωπότητας περνά μέσα από την επιστήμη και το ισχυρό Δημόσιο".

**Αλλος συνάδελφος παρατηρούσε ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΚΑΪ θα είχε ταμπελάκι δεξιά στην οθόνη με τον αριθμό των νεκρών (και των κρουσμάτων) από τον κορωνοϊο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)