to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ρεάλ θέλει «αγνό» το Μπερναμπέου από Βάσκους και Καταλανούς

Μια... αναμενόμενη αντιπαράθεση άνοιξε στην Ισπανία με αφορμή τον τελικό κυπέλλου που είναι να διεξαχθεί στις 30 Μαϊου ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικ Μπιλμπάο οι οποίες την περασμένη βδομάδα προκρίθηκαν επί των Βιγιαρεάλ και Εσπανιόλ αντίστοιχα.


Αιτία της αντιπαράθεσης δεν είναι άλλη από το γήπεδο όπου θα γίνει ο αγώνας  θυμίζοντας μας το αντίστοιχο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το 2012 όταν οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν σε τελικό. Όπως και τότε έτσι και τώρα η Ρεάλ Μαδρίτης αρνείται να δώσει τη συγκατάθεση της για να πραγματοποιηθεί ο τελικός στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι πραγματοποιούνται έργα συν το ότι ο μαδριλένικος σύλλογος φέρεται να χει κάνει αίτημα πριν από δύο χρόνια προς την Ομοσπονδία να μην ξαναδιεξαχθεί  άλλο παιχνίδι στο γήπεδο της πλήν αυτών που συμμετέχει η ίδια η Ρεάλ και η Εθνική Ισπανίας.

Η άρνηση προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Μπαρτσελόνα με τις καταλανική εφημερίδα Sport να κάνει λόγο για «μποικοτάζ του τελικού»  αιτιολογώντας την στάση της Ρεάλ ως φόβο των ανθρώπων της να μην ξαναδούν την Μπάρσα να πανηγυρίζει ένα τρόπαιο μέσα στο Μπερναμπέου. Αυτό είχε συμβεί το 1997 όταν η Μπαρτσελόνα του σερ Μπόμπι Ρόμπσον με τους Στόιτσκοφ,  Φίγκο, Γκουαρδιόλα, Λουίς Ενρίκε και τον Ζοζέ Μοουρίνιο μεταφραστή επικράτησε σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι της Μπέτις με 3-2 στην παράταση. Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών ο τότε αντιπρόεδρος (και μετέπειτα πρόεδρος) της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Γκασπάρ είχε προβεί σε έξαλλους πανηγυρισμούς κάνοντας τον γύρο του θριάμβου κι έχοντας «κανονίσει» νωρίτερα να παιχτεί 3 φορές ο ύμνος των μπλαουγκράνα από τα μεγάφωνα του Μπερναμπέου.​ 


 Η Mundo Deportivo της Βαρκελώνης κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή με τον Κρίστο Στόιτσκοφ (γνωστό για τον.. σεβασμό που τρέφει για τη Μαδρίτη) σε μια φωτογραφία με το κύπελλο εκείνου του τελικού.  

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή του τελικού στο δικό της γήπεδο, δεν το έχει προτείνει καν στην Ομοσπονδία, ενώ από το 1963 και μετά δεν έχει παίξει ποτέ σε τελικό στο Καμπ Νου. Αντίθετα η Ρεάλ Μαδρίτης έχει παίξει 5 φορές (1968, 1980, 1992, 2002, 2013). Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι και οι Καταλανοί αρνήθηκαν να δώσουν το Καμπ Νου για τον τελικό του 2004 ανάμεσα στην Ρεάλ και τη Σαραγόθα χάνοντας όμως και την ευκαιρία να απολαύσουν την έκπληξη (νίκη της Σαραγόθα με 3-2).

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος που κάνει αρνητικούς τους Μερένγκες ως προς τη φιλοξενία Βάσκων και Καταλανών στο γήπεδο τους είναι η πολιτική παράμετρος που αναφέρει και στο editorial της στο φύλο στις 5/3 η μαδριλένικη As. Οι οπαδοί της Μπιλμπάο και της Μπαρτσελόνα, γνωστοί ιστορικά για τις αντιδράσεις τους και τις δράσεις τους ενάντια στο «καθεστώς της Μαδρίτης» και στο στέμμα, αρέσκονται να προβαίνουν σε αποδοκιμασίες (γιουχαϊσματα, σφυρίγματα) κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου της Ισπανίας. Χαρακτηριστικό αυτό που συνέβει στον τελικό του Μεστάγια το 2009. Φανταστείτε μια αντίστοιχη εικόνα να συνέβαινε στις 30 Μαϊου στο Μπερναμπέου, στο κόσμημα της πόλης και γήπεδο της αγαπημένης ομάδας του στέμματος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)