to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 01.08.2021

Πολιτική

Η ραγδαία φθορά Μητσοτάκη φέρνει καυτό φθινόπωρο - Για εξελίξεις προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, το κλίμα διχόνοιας που προσπαθεί να σπείρει για να κρύψει τις ηχηρές αστοχίες της, μαζί με τη διάψευση των κεντρικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά, ενισχύουν την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κλεψύδρα που έχει αρχίσει να αδειάζει μετά από δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Νίκου Λιονάκη στην Αυγή:

Η «παταγώδης αποτυχία» της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και το κλίμα διχόνοιας που προσπαθεί να σπείρει για να κρύψει τις ηχηρές αστοχίες της, μαζί με τη διάψευση των κεντρικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά για καλύτερες δουλειές, μείωση φορολογίας, ασφάλεια του πολίτη είναι τα βασικά στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κλεψύδρα που έχει αρχίσει να αδειάζει μετά από δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνακόλουθη δυσαρέσκεια των πολιτών και οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές και το αλαζονικό ύφος, το οποίο πρωθυπουργός και υπουργοί δεν μπορούν να κρύψουν κουνώντας καθημερινά και παντοιοτρόπως το δάκτυλο στην κοινωνία, συσσωρεύονται.

Στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν και προετοιμάζονται για ένα «καυτό φθινόπωρο», μαζί με την εκτίμηση για μια πολιτική σύγκρουση που αναμένεται να διεξάγεται πλέον με διαφορετικές δυναμικές.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ήδη εμφανής φθορά που δέχεται η κυβέρνηση θα είναι στη συνέχεια ραγδαία, ως συνέπεια των σημαντικών επιβαρύνσεων που θα ενταθούν για την κοινωνική πλειοψηφία από την υλοποίηση της «βαθιά αντικοινωνικής πολιτικής» ενός πρωθυπουργού που -παρά την προστασία από τα ΜΜΕ- «έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο πανελλήνιο με το ψευδές πόθεν έσχες του και τα ακόμη χειρότερα ψέματα που έχει πει για να καλύψει την παρανομία του».

Διάψευση του γαλάζιου προεκλογικού τρίπτυχου

Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι οι πολίτες βλέπουν καθημερινά, αντί για πολλές και καλές δουλειές, κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες και εργασιακή ζούγκλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εμπαιγμό και προσβολή την πρόσφατη αύξηση κατά 13 ευρώ του μεικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μεικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ.

Αντί για λιγότερους φόρους, βλέπουν ελαφρύνσεις μόνο στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και επικείμενες αυξήσεις για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία (νέες αντικειμενικές και δέσμευση για πλεόνασμα 2% το 2023 από έλλειμμα 7% που είναι σήμερα -άρα εξοικονόμηση 16 δισ., τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει πού θα βρεθούν).

Αντί για ασφάλεια, βλέπουν κάθε εβδομάδα στις ειδήσεις μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα μεταξύ γκάνγκστερ μέρα μεσημέρι.

Εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του Δημόσιου

Πέρα από τη διάψευση προσδοκιών που βιώνουν πρωτίστως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του ως προς αυτό), φαίνεται να γίνεται σιγά - σιγά σαφές ακόμα και μεταξύ των μετριοπαθέστερων το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εξόφθαλμα την υγειονομική κρίση για να περνάει «στη ζούλα» και χωρίς να δίνει λογαριασμό μια πολύ σκληρή ατζέντα. Οι δεινές συνέπειες της οποίας πολύ γρήγορα γίνονται ορατές εις βάρος της μεσαίας τάξης και όχι μόνο.

Πρόκειται για «επιλογές που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, σε πρωτοφανές επίπεδο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, επιδιώκει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και, για να το κάνει αυτό, δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον», όπως επισήμανε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δηλαδή, εξήγησε, η νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού αποτέλεσε «πολύ σημαντικό δώρο στις τράπεζες». Η νομοθέτηση Χατζηδάκη για τα εργασιακά ήταν ένα «πολύ σημαντικό δώρο στους μεγαλοεργοδότες».

Η νομοθέτηση του ασφαλιστικού, που θα δημιουργήσει μία τεράστια μαύρη τρύπα που θα πληρώσει ο  Έλληνας φορολογούμενος, είναι δώρο σε μεγάλα funds που έρχονται να τζογάρουν τα χρήματα των Ελλήνων εργαζόμενων και ασφαλισμένων για να εξοικονομήσουν κέρδη». Ως προς αυτό καθόλου τυχαία δεν ήταν η κίνηση Μητσοτάκη να φέρει στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο την τελευταία μέρα προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι.

Ομοίως η εσπευσμένη νομοθέτηση Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας και Πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν «δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων». Πρόκειται για επιλογή, όπως διαμηνύει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, που «στερεί τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέα παιδιά να περάσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρότι το αξίζουν», ενώ αγνόησε επιδεικτικά την αγωνία των υποψήφιων και των οικογενειών τους.

Παιδαριώδης διαχείριση της πανδημίας

«Αν ο κ. Μητσοτάκης έπαιζε στοίχημα, θα πήγαινε συνέχεια κουβά» σχολίαζε χιουμοριστικά ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του επισημαίνοντας τις πανηγυρικές διαψεύσεις των... πανηγυρικών ανακοινώσεών του περί τέλους της πανδημίας και κανονικού καλοκαιριού.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση διαχειρίζεται με «πολύ μεγάλη ελαφρότητα» μια πολύ σημαντική υγειονομική κρίση. Δεν ακούει ούτε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ούτε τους ειδικούς. «Αναδεικνύει μέσα από την παιδαριώδη διαχείριση μια σειρά από αντιφάσεις που δεν κρύβονται».

Εδώ βρίσκει απόλυτη εφαρμογή ξανά η επισήμανση Τσίπρα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων από την κυβέρνηση εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Διότι, όπως την κατηγορεί, ήταν πολιτική επιλογή η μη ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, «γιατί η νεοφιλελεύθερη σκληρή γραμμή της είναι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων».

Ο λογαριασμός...

Ο λογαριασμός, που έρχεται πάντα για τους πολίτες μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου και των ιδιαιτεροτήτων της, υπολογίζεται βαρύς. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κρυφτεί κάτω από το χαλί, παρά τη μονοκρατορία του κυβερνητικού συστήματος στα ΜΜΕ -ενός «καθεστώτος», όπως το χαρακτηρίζει όλο και πιο έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο.

Άλλωστε αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία που προσφέρει η κυβέρνηση (και είναι πολλές) ότι η δυσφορία του κόσμου μπορεί να μην έχει θέση στα δελτία των 8, ωστόσο εκδηλώνεται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συσπείρωση, δυναμική εξωστρέφειας, ετοιμότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας με κόσμο

Η τελευταία περίοδος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όπου εκτιμάται ότι ο Ιούλιος επιβεβαίωσε πως σε πολιτικό και, κυρίως, σε κοινωνικό επίπεδο δημιουργείται αντικυβερνητικό μέτωπο, ενώ η επιχειρούμενη απάντηση εκ μέρους της αντίπαλης πλευράς να είναι μια νεκρανάσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αποδείχθηκε στρατηγική κίνηση ο εκλογικός συναγερμός που σήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη στην έναρξη του Ιουλίου (ανεξαρτήτως του αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τελικά ή όχι να προχωρήσει αμέσως -δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου- σε πρόωρες εκλογές), καθώς «συσπείρωσε το κόμμα και έδωσε δυναμική εξωστρέφειας».

Παράλληλα αξιολογούν ως απολύτως επιζήμια την περίοδο της καραντίνας για ένα κόμμα που ζει από τη διά ζώσης και άμεση επαφή με τους πολίτες. Και το οποίο φυσικά δεν έχει προνομιακές σχέσεις με τα συστημικά ΜΜΕ.

Έτσι, μετά και την επισημοποίηση του προγράμματος όπως αυτό προέκυψε από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, το κλίμα και η πολύ μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα τον τελευταίο μήνα -πόσο μάλλον εν μέσω των ιδιαίτερων συνθηκών του καλοκαιριού και της πανδημίας- επιβεβαιώνουν πως καταγράφεται αφενός συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και αφετέρου όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων για τις πολιτικές Μητσοτάκη ακόμα και από ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Οι αντιδράσεις αφορούν είτε πολιτικές πρωτοβουλίες είτε την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας, όπως οι συνέπειες της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με τον αποκλεισμό 30.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, η εμπέδωση των επιπτώσεων από την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με την εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, η εφαρμογή του πτωχευτικού για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η παύση των (ανεπαρκών) μέτρων στήριξης για την πανδημία, ο λογαριασμός του τουριστικού κλάδου μετά από μια σεζόν χαμηλών πτήσεων κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στη μέτρηση της MRB που δημοσιοποιήθηκε προ τριών εβδομάδων αποτυπωνόταν διογκούμενη δυσαρέσκεια για την πολιτική Μητσοτάκη, παράλληλα με δημοσκοπική υποχώρηση των τεράστιων ποσοστών που παρουσιάζουν κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες.

Ενδεικτικά στο ερώτημα αναφορικά με το «κόμμα που θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά», η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2021 μόλις 0,4% (Ν.Δ. 40%, ΣΥΡΙΖΑ 40,4%) από το 12,2% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 (Ν.Δ. 33,1%, ΣΥΡΙΖΑ 45,3%).

Σφυγμομέτρηση

Οι εικόνες που εισπράττουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιοδείες τους και κυρίως η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Αλ. Τσίπρας σε όλες τις τελευταίες επισκέψεις του ανά τη χώρα, σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λέσβο, Μύκονο, αξιολογούνται από το επιτελείο του προέδρου του κόμματος ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ως ένδειξη αλλαγής του κλίματος.

Ο ίδιος άλλωστε, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Ηράκλειο, όπου πραγματοποίησε συγκεντρώσεις απευθύνοντας ομιλία, έσπευσε να επισημάνει ότι η πραγματική σφυγμομέτρηση είναι η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του κόσμου στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. «που σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ένα κόμμα σε δημοσκοπική στασιμότητα, αλλά ένα κόμμα που επανασυσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και δείχνει ετοιμοπόλεμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)