to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 12.05.2022

Οικονομία

Η ΡΑΕ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τη συγκάλυψη των υπερκερδών της Ενέργειας


To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συστηματικές «διαρροές» σε μέσα ενημέρωσης, φιλικά προς την ίδια και εξίσου φιλικά προς τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προσπαθεί να προεξοφλήσει ότι η απαίτηση να φορολογηθούν τα υπερκέρδη της ενέργειας, αν και δίκαιη, δεν θα αποδώσει πολλά.

Όπως σημειώνει η ΕφΣυν, στην αρχή άφηνε να διαρρέουν εκτιμήσεις ότι τα υπερκέρδη αυτά δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια ανέβασε τον πήχη κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αλλά -πάντα με «διαρροές»- άρχισε το ψαλίδισμά τους. Βγάλτε όσα έχει δώσει η ΔΕΗ ως επιδοτήσεις, αφαιρέστε και όσα έχουν δώσει ως έμμεσες εκπτώσεις οι ιδιώτες, τι θα απομείνει; Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του...

Η λογική της μεθόδευσης ήταν να διαμορφωθεί στους τσουρουφλισμένους από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς καταναλωτές η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός έχει την τόλμη να επιβάλει φόρο 90% στα υπερκέρδη, τον υψηλότερο σε όλη την Ε.Ε., αλλά τι να κάνουμε, όσα βρήκαμε στον λογαριασμό τόσα θα φορολογήσουμε.

Η κυβέρνηση ανέθεσε στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, τη ΡΑΕ, την επιχείρηση της συγκάλυψης, ακόμη και αυτή αναγκάζεται να χαράξει τις «κόκκινες γραμμές» της.

Στο πόρισμα που κατέθεσε, το οποίο αποκαλύπτει και ακτινογραφεί σήμερα (12/5) η «Εφημερίδα των Συντακτών», αφενός καρφώνει εμμέσως την κυβέρνηση για τη χειραγώγηση της ΡΑΕ στον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών που προορίζονται για φορολόγηση. Αφετέρου παίρνει αποστάσεις από τους ίδιους τους γκρίζους υπολογισμούς της, τονίζοντας ότι η «σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων με αυτές των προηγούμενων ετών δεν είναι η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Φάμελλος: Σοβαρές ελλείψεις στον προσδιορισμό υπερκερδών στο πόρισμα της ΡΑΕ

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η διοίκηση της ΡΑΕ

Μάλιστα, ενόψει της ακρόασης της διοίκησης της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Πέμπτη 12/5), οι διαρροές από «αρμόδιες πηγές» φανερώνουν, στα όρια του «μαγειρέματος», συμψηφισμούς μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Οι εκπτώσεις που έδωσαν οι παραγωγοί στους πελάτες τους αλλά και οι «ζημίες» που υπέστησαν προσφέροντας συμβόλαια χωρίς ρήτρα οδηγούν σε ένα πενιχρό ποσό φορολόγησης των υπερκερδών που οδηγεί και τους πολίτες εξαπατημένους και τα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών αλώβητα.

Στην εξίσωση, με τις σκανδαλώδεις λαθροχειρίες στο πόρισμα της ΡΑΕ μπαίνει και το κόστος το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πηγές τις επιχείρησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπολογίζουν το ποσό αυτό στα 400 εκατ. ευρώ και αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί το τέλος 90%.

Η χθεσινή «ομολογία» του ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης 11/5 εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στην οποία κατακεραυνώνεται η αντιπολίτευση αλλά δεν αναφέρεται πόσα τελικά είναι τα υπερκέρδη επί των οποίων θα μπει το τέλος 90%. Δεν αναφέρεται καν το ποσόν των 927,44 εκατομμυρίων που υπολογίζει η ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, ποσό που απέχει αρκετά από τα 1,4 δισ. υπερκέρδη στο οκτάμηνο Ιουλίου-Φεβρουαρίου που είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας, διότι όπως ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές, αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινά αναφερόμενη σε «ανυπόστατους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης». Υποστηρίζει δε ότι η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας «αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς».

Αναλυτικά, το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022. Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

«Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%» αναφέρει το ΥΠΕΝ. «Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό».

Το ΥΠΕΝ διατείνεται ότι «με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς».

Παρόλο δε που ομολογεί το μεγάλο «ψαλίδι», επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ανάδειξε το ζήτημα ισχυριζόμενο ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)