to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ψυχή της πολιτικής συλλογικότητας

Δουλειά καίριας σημασίας για τις ΟΜ επίσης μπορούσε και πρέπει να είναι το μέγα ζήτημα της πληροφόρησης, της επικοινωνίας με τον κόσμο για το τι λέει, τι προτείνει, τι αναδεικνύει ως πρωτεύοντα ζητήματα και προτεραιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Της πολιτικής συλλογικότητας, του κόμματος, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη αξία παραμένει η ύπαρξη και η ζωντάνια της οργάνωσης των μελών της. Της οργάνωσης ως αναντικατάστατου διαμεσολαβητή κόμματος και κοινωνίας, της οργάνωσης που ενημερώνει, συνδιαλέγεται, πείθει για τις απόψεις και  θέσεις της, ακούει και αφουγκράζεται τον κοινωνικό απόηχο, μεταφέρει στην κομματική κορυφή τις αγωνίες και τις προσδοκίες της κοινωνικής βάσης.

Η αμφίδρομη αυτή σχέση τοπικής κοινωνίας και οργάνωσης μελών που πλαισιώνεται με ειλικρινείς προθέσεις εκατέρωθεν, μόνο θετικά και νικηφόρα αποτελέσματα θα φέρει. Η ικανότητα, η ατομική και συλλογική δουλειά, η γείωση και συμμετοχή των  μελών της οργάνωσης –ΟΜ– στα τοπικά τεκταινόμενα, η συμπόρευση τους όχι μόνο θεωρητικά μα και στην πράξη με τον αγώνα και τις επιδιώξεις παραγωγικών τοπικών φορέων, συλλογικών οργανώσεων, σωματείων εργαζομένων και αγροτών, που προάγουν το συλλογικό συμφέρον, προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, κατοχυρώνουν δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα, είναι, πρέπει να είναι, το Α και το Ω, των επιδιώξεων κάθε ΟΜ.

Ανεξάρτητα των συνθηκών και του κλίματος που μπορεί να επικρατεί στα ηγετικά κομματικά κλιμάκια, κλίματος που δυσχεραίνει πιθανόν την ανάληψη πρωτοβουλιών συντονισμένης δράσης όλου του κομματικού οργανισμού, τίποτα δεν εμποδίζει τις ανά την επικράτεια ΟΜ να επεξεργαστούν το δικό τους πλάνο πολιτικής δουλειάς και δράσης, πάνω  στα τοπικά υπαρκτά και συνήθως χρονίζοντα προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο και τις συλλογικότητες της επαρχίας. Άτομα και φορείς να κληθούν με ανοιχτή πρόσκληση, μάλιστα και ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να καταθέσουν θέση, να συζητήσουν, ακόμη να πάρουν τον λόγο στις προσυνεδριακές διαδικασίες, να γίνουν και να νιώσουν συμμέτοχοι στο εγχείρημα ανάτασης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής που θα σημάνει αυτό το συνέδριο.

Τίποτα δεν δικαιολογεί, τίποτα δεν δίνει ελαφρυντικά και δικαιολογητικά επιχειρήματα στην οποιαδήποτε αδράνεια, νωχέλεια, αναβλητικότητα, ακόμη και  αντικειμενικές δυσχέρειες –πανδημία – για τις ΟΜ και τους επικεφαλής τους. Υπάρχουν οι επεξεργασμένες σε σημαντικό βαθμό προγραμματικές θέσεις του κόμματος, υπάρχει υλικό πολύτιμο και άμεσα χρηστικό από τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την εποχή της διακυβέρνησης από την Αριστερά. Τα αποτελέσματα εκείνων των συνεδρίων αφορούν τις περιφέρειες, αλλά και τους νομούς ξεχωριστά που τις απαρτίζουν. Πόσο αξιοποιήθηκαν εκείνα τα συμπεράσματα, οι αναπτυξιακές τους προτεραιότητες, οι τοπικές δυνατότητες  ξεχωριστά; Έγιναν τελικά αφορμή και κίνητρο για τις ΟΜ για ανάληψη πρωτοβουλιών, περαιτέρω επεξεργασίας των συγκεκριμένων προτάσεων, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που αυτές περιέχουν, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς; Δεν μπορεί να μη παραδεχτεί κανείς πως εκείνα τα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, καλά οργανωμένα και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους, έθεσαν κατά γενική ομολογία και πολιτικών αντιπάλων τη βάση για ένα αναπτυξιακό σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, ξεκίνημα της χώρας. Ανάπτυξης που ο απόηχος της θα αφορούσε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα. Αυτή η πολύτιμη μαγιά, η ικανή να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει μέλη, φίλους και στελέχη, που περιέχουν εκείνα τα συνέδρια δυστυχώς σαπίζει ακόμη σε ντουλάπια και κομματικά συρτάρια, αναξιοποίητη.

Δουλειά καίριας σημασίας για τις ΟΜ επίσης μπορούσε και πρέπει να είναι το μέγα ζήτημα της πληροφόρησης, της επικοινωνίας με τον κόσμο για το τι λέει, τι προτείνει, τι αναδεικνύει ως πρωτεύοντα ζητήματα και προτεραιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μια εποχή απόλυτης φίμωσης για την αντιπολίτευση από τα αργυρώνητα ΜΜΕ. Το δικτατορικό δημοσιογραφικό κλίμα που καθιέρωσε η ακροδεξιά Μητσοτακική διακυβέρνηση σπάει μόνο με την κινητοποίηση και τι ενημερωτικές πρωτοβουλίες των ΟΜ. Από τις κλασικές μορφές δράσης, τις συνεντεύξεις, τη συστηματική και τεκμηριωμένη για τα τοπικά ΜΜΕ και όχι μόνο αρθρογραφία, την τακτική διακίνηση πόρτα την πόρτα έντυπου υλικού, τη διοργάνωση μαζικών εξορμήσεων ενημέρωσης, ημερίδων και περιοδειών με την παρουσία και κεντρικών στελεχών.

Η εγκατάλειψη από την βάση, από τις ΟΜ, του πνεύματος εφησυχασμού, της νοοτροπίας και της προσμονής για δράση από αυτούς της κορυφής στην κομματική πυραμίδα, θα φέρει στο προσκήνιο την ελπίδα για ανακούφιση, ελπίδα και δικαίωση των λαϊκών προσδοκιών. Την ελπίδα και δικαίωση όπως ακριβώς περιγράφονται στη προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)