to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 10.04.2020

Κοινωνία

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για τον θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις συγκρατούμενές της κάνουν λόγο αφενός για δολοφονική ολιγωρία των υπευθύνων»


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει την εγκληματική αντιμετώπιση των κρατουμένων από την κυβέρνηση, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα άλλον έναν θάνατο χθες το πρωί, αυτή τη φορά της κρατούμενης Αζιζέλ Ντενίρογλου η οποία πέθανε αβοήθητη στο θάλαμό της στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας, κι ενώ ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια όλο το βράδυ, έχοντας δύσπνοια, πυρετό και πόνους στα κόκαλα.

Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της:
 
«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις συγκρατούμενές της κάνουν λόγο αφενός για δολοφονική ολιγωρία των υπευθύνων αφού της σύστησαν να πάρει depon αντί να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, και αφετέρου για άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ της εξέγερσης που ακολούθησε. Έβαλαν τις κρατούμενες με τη βία στις πτέρυγές τους, ενώ στην Ε’ πτέρυγα όπου πέθανε η γυναίκα έπεσε άγριο ξύλο με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι στην Ε’ πτέρυγα κρατούνται γυναίκες Ρομά….
 
 
Υπενθυμίζουμε τα πολλαπλά αιτήματα, εντός και εκτός φυλακών, για κατεπείγοντα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής και αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω κορονοϊού. Οι κρατούμενοι/ες αγωνιούν και διαμαρτύρονται φοβούμενοι/ες για τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις υπερπλήρεις φυλακές, όπου σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 13.000 άνθρωποι, στοιβαγμένοι σε κελιά και θαλάμους σε άθλιες συνθήκες. Η διαχρονικά ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πάγια αναλγησία των ιθυνόντων, που έχουν στοιχίσει σε θανάτους και αυτοκτονίες, θέτουν τώρα σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων. Συνεπώς οι αρμόδιοι αντί να εστιάζουν στην ατομική ευθύνη, που ειδικά στην περίπτωση των κρατουμένων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη έως αδύνατη,  ας αναλάβουν  τη δική τους θεσμική ευθύνη.
 
Κατά μία περίεργη συγκυρία σήμερα η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) δημοσίευσε την έκθεσή της  σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2019 όπου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τις συνεχιζόμενες συστημικές αποτυχίες στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων του υπερπληθυσμού, της έλλειψης προσωπικού και των ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών, καθώς και την αναποτελεσματικότητα της διερεύνησης ισχυρισμών κακομεταχείρισης.
 
Επίσης χθες η Διεθνής Αμνηστία με  δελτίο τύπου ζητά από τις ελληνικές αρχές διερεύνηση για τα  αίτια  του θανάτου της κρατούμενης, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας στις φυλακές από τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων μέτρα  μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης των ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι, της πρόωρης ή υπό όρους αποφυλάκισης κρατουμένων που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων όπως πάντα στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων, καθώς και στο πλευρό της οικογένειας της Αζιζέλ Ντενίρογλου σ' αυτή τη δύσκολη ώρα.
 
Ζητά από τους αρμόδιους να διαταχτεί αφενός νεκροψία-νεκροτομή  ώστε να πέσει άπλετο φως στα αίτια  του θανάτου της Αζιζέλ Ντενίρογλου, και αφετέρου ενδελεχής έρευνα σχετικά με την ολιγωρία και την αδιαφορία των υπευθύνων οι οποίοι και πρέπει να τιμωρηθούν.
 
Καλεί επίσης την ΓΓ Αντεγκληματικής  Πολιτικής και το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ να αντιληφθούν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν μπορεί να υπερβαίνει την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων και ως εκ τούτου να αναλάβουν τις ευθύνες τους παίρνοντας άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών το συντομότερο δυνατόν για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)