to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 14.05.2012

πηγή: https://left.gr/96

Διεθνή

Η Πρωτομαγιά στον κόσμο

Ρεπορτάζ και σχολιασμός του κλίματος εντός του οποίου εορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά σε άλλες χώρες


Γαλλία
Αυτή η Πρωτομαγιά δεν θα 'χει μόνο κόκκινο χρώμα στη Γαλλία αφού πέφτει μέσα στην πιο κρίσιμη φάση των προεδρικών εκλογών. Μόλις 5 μέρες πριν ανοίξουν και πάλι οι κάλπες, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τα εργατικά συνδικάτα συμπίπτει με προεκλογικές συγκεντρώσεις των σοσιαλιστών, του Σαρκοζί και της ακροδεξιάς Μαριν Λεπεν η οποία αναμένεται μάλιστα να  πει στους υποστηρικτές που την ψήφισαν να μην στηρίξουν τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο.
Ο Ολάντ θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα, αυτό περιλαμβάνει και τις εντυπώσεις, και με αφορμή φυσικά την εργατική Πρωτομαγιά, έχει δηλώσει πως δεν θα είναι στο Παρίσι καθώς όπως είπε «η Πρωτομαγιά ανήκει στους εργάτες και τα συνδικάτα». Αντ’ αυτού ο Ολαντ θα πάει στη Nevers για να τιμήσει την μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Μπερεγκοβόι, ο οποίος αυτοκτόνησε την Πρωτομαγιά του 1993.
Ο Σαρκοζί, που δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο για να καλύψει τα χαμένο έδαφος από τον αντίπαλο του, οργανώνει σήμερα προεκλογικό ράλι για τον εορτασμό, όπως είπε, της «πραγματικής εργασίας», σαφής υπαινιγμός προς τους πολίτες που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και άλλα επιδόματα αντί να εργάζονται.
Φυσικά, το σχόλιο του προκάλεσε το γαλλικό κοινό οπότε και το απέσυρε ο Σαρκοζί, δεν αποσύρει, όμως, το κάλεσμα για την συγκέντρωση έξω από τον Πύργο του Άιφελ, κίνηση επίσης προκλητική κατά τα συνδικάτα, την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς να ξεχύνεται στους δρόμους η Δεξιά…

Τουρκία
Σε επιφυλακή έχει θέσει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης 14.000 αστυνομικούς εν αναμονή των εκδηλώσεων της εργατικής πρωτομαγιάς σήμερα Τρίτη. Ο δήμαρχος αναμένει οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις να εξελιχτούν ομαλά.
Οι αρχές περιμένουν-όπως κάθε χρόνο-πολύ μεγάλη συμμετοχή στον εορτασμό της ημέρας στην πλατεία Ταξιμ, δυστυχώς έχουμε ξαναδεί οι διαδηλώσεις εκεί  να καταλήγουν σε άγρια καταστολή από την τουρκική αστυνομία.
Όλοι οι πολίτες θυμούνται την σφαγή στην πλατεία Ταξίμ του 1977 όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους από το ξενοδοχείο Μαρμαρά σκοτώνοντας 37 ανθρώπους. Το βαθύ κράτος της Τουρκίας βρίσκονταν πίσω από αυτό το έγκλημα που στάθηκε η αφορμή για να κλείσει η Ταξίμ για το κοινό και για τον εορτασμό φυσικά της εργατικής πρωτομαγιάς για πολλά χρόνια.

Γερμανία
Η μάχη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς στην Γερμανία μαίνεται, την στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι πολύ ισχυρή και η ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα από 1990. Την Κυριακή οι μηχανικοί ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν και μετά την Πρωτομαγιά, διεκδικώντας πραγματική αύξηση μισθών κατά 6,5%.
Οι εργοδότες προσφέρουν αύξηση 3% τη στιγμή που οι πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,7%- προσφέρουν δηλαδή πραγματική αύξηση μισθού κατά 0,3% μόλις.
Το συνδικάτο των μηχανικών απαιτεί μισθούς «που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους εργαζομένους και την απόδοση τους», λέει ο πρόεδρος του συνδικάτου μηχανικών Μπερτχολντ Χούμπερ.
Πριν από λίγες εβδομάδες, 2,3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι εξασφάλισαν αυξήσεις μισθών κατά 6,3% σε περίοδο 2 χρόνων, και αυτή η αύξηση ήρθε έπειτα από εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση είναι όπως φαίνεται πολύ διαφορετική, το Σάββατο ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Ντόιτσε Τέλεκομ συμφώνησε αυξήσεις 2,3% φέτος για τους 17.000 εργαζομένους του και επί πλέον δυο αυξήσεις μισθού της τάξης του 2,1% το 2013, προφανώς κάτω του πληθωρισμού.

Ισπανία
Διαδηλώσεις και πορείες οργανώνονται σήμερα σε τουλάχιστον 69 πόλεις της Ισπανίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Κύπρος
Τρεις Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγία στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις οργανώνει η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου: Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο, Λεμεσό και Πάφο. Επιπλέον, γίνεται συγκέντρωση από το κίνημα Occupy Buffer Zone, με δύο πορείες που θα ξεκινήσουν από το Lokmaci στο τ/κ τμήμα της Λευκωσίας και την πλατεία Ελευθερίας στο ε/κ τμήμα της Λευκωσίας στις 15:00 με σκοπό να συναντηθούν στη νεκρή ζώνη, όπου θα γίνουν κοινές εκδηλώσεις. Επίσης 36 τουρκοκυπριακές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Κατεχόμενη Λευκωσία το βράδυ της Πρωτομαγιάς, όπου θα συμμετέχουν και ε/κ οργανώσεις.
tags: Ευρώπη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)