to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 01.05.2018

Διεθνή

Η Πρωτομαγιά σε όλον τον κόσμο (φωτογραφίες)

Διαδηλωτές σε όλον τον κόσμο «τιμούν» την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, συγκεντρώνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα των εργαζομένων, διεκδικώντας παράλληλα καλύτερες εργασιακές συνθήκες.


Διαδηλωτές σε όλον τον κόσμο «τιμούν» την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, συγκεντρώνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα των εργαζομένων, διεκδικώντας παράλληλα καλύτερες εργασιακές συνθήκες. 

Στην γειτονική Τουρκία, ωστόσο, οι «παράνομες» απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν μετατραπεί σε συμπλοκές και επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ. 

Πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Μόσχα, Ρωσία

Με μπαλόνια και σημείο συνάντησης την Κόκκινη Πλατεία στην Μόσχα, συγκεντρώθηκαν οι Ρώσοι διαδηλωτές για την εργατική Πρωτομαγιά. 

Σεούλ, Νότια Κορέα

Μέλη της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων συμμετέχουν σε μαζική διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Seoul Plaza στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας. 

Ερεβάν, Αρμενία

Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Nikol Pashinian -  του μοναδικού μέχρι στιγμής υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού - φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Ερεβάν της Αρμενίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας. 

Το κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Pashinian, έχει οδηγήσει την Αρμενία σε πολιτική κρίση. 

Ταϊπέι, Ταϊβάν

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις με βασικό αίτημα την αύξηση του μισθού τους κατά 10% αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης. 

Μανίλα, Φιλιππίνες 

Κατά την πορεία διαμαρτυρίας στις Φιλιππίνες, οι διαδηλωτές έκαψαν το ομοίωμα του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντούτερτ. 

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Οι Ταϊλανδοί εργαζόμενοι κρατούν πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη διαφθορά της κυβέρνησης» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εργασίας. 

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ταϊλάνδη απαιτούν ευημερία, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση με μια αναφορά 10 σημείων τη  βελτίωση  των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους.

Πνομ Πεν, Καμπότζη

Εργαζόμενοι στην Καμπότζη  πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να διευκολύνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. 

Γαλλία

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους νωρίτερα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Des manifestants lors du défilé parisien du 1er Mai à Paris.

 la force de l'union

Κούβα

Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι διαδηλωτές της Εργατικής Πρωτομαγιάς κρατούσαν σημαίες της Κούβας και κράδαιναν τα πορτρέτα του Φιδέλ και του Ραούλ Κάστρο, όπως επίσης του «Τσε» Γκεβάρα και του Ούγκο Τσάβες. Σε πολλά πανό αναγράφονταν συνθήματα συμπαράστασης προς τους συμμάχους της Κούβας. Μεταξύ αυτών, εκείνα που αναφέρονταν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στον ηγέτη της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα αλλά και στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.

Ο νέος πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και ο προκάτοχός του Ραούλ Κάστρο έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους πολίτες που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Αβάνα.

Σε μια επίδειξη ενότητας και συνέχειας της εξουσίας, στην πρώτη μαζική πολιτική συγκέντρωση από τότε που ο Ραούλ Κάστρο παρέδωσε τα ηνία της χώρας στον προστατευόμενό του, τον 58χρονο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ την 19η Απριλίου, οι δύο άνδρες στάθηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις της 1ης Μαΐου.

Πώς γιορτάζεται η ημέρα σε όλον τον κόσμο

Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσίασε, ενόψει της σημερινής επετείου, τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γιορτάζεται η ημέρα της εργασίας και των εργαζομένων σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

Οι απαρχές

Το 1886, τα αμερικανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία την 1η Μαΐου --ημέρα της ανανέωσης των συμβολαίων εργασίας-- για τη διεκδίκηση του οκταώρου. Περισσότεροι από 300.000 εργάτες εγκαταλείπουν τα εργοστάσιά τους σε όλη τη χώρα.

Στις 3 Μαΐου, επεισόδια ξεσπούν στο Σικάγο, ένα από τα κέντρα της διαμαρτυρίας, όπου πολλοί απεργοί σκοτώνονται από την αστυνομία. Την επομένη, βόμβα εκρήγνυται ανάμεσα στους αστυνομικούς στο τέλος μιας συγκέντρωσης αναρχικών. Η αστυνομία απαντά πυροβολώντας εναντίον του πλήθους. Επτά αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους.

Οκτώ αναρχικοί καταδικάζονται για την επίθεση, τέσσερις από τους οποίους απαγχονίζονται. Αποκαθίστανται από τη δικαιοσύνη το 1893.

Το 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Β’ Διεθνούς αποφασίζει τη διοργάνωση σε μια καθορισμένη ημερομηνία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου 1890, μιας διεθνούς διαδήλωσης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του οκτάωρου και σε ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς του Σικάγου.

Διάφορες ημερομηνίες

Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε 107 χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ολλανδία, το Ισραήλ και οι χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτουν μια ημέρα γιορτής για την εργασία και τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα γιορτάζει την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου και το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου (στις 7 Μαΐου το 2018), η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Καναδάς, τιμούν την ημέρα αυτή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Η Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και ορισμένα κρατίδια της Ινδίας αν και γιορτάζουν την Πρωτομαγιά --σε μια πολύ συγκεκριμένη παραλλαγή το Ιράν-- είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες όπου η ημέρα αυτή δεν είναι αργία.

Στη Λιθουανία, το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η ημέρα αργίας μπορεί να αμφισβητηθεί.

Γιορτές και διαδηλώσεις

Στις περισσότερες χώρες την ημέρα αυτή συνδικάτα και κόμματα διοργανώνουν διαδηλώσεις και εορταστικές συγκεντρώσεις.

Στη Φινλανδία, είναι μια ημέρα φοιτητικών γιορτών και οικογενειακών πικνίκ σε ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Στην Ιταλία, μια μεγάλη συναυλία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ρώμη.

Στη Γαλλία, η Πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία για να αγοράσει ο κόσμος άνθη μιγκέ. Στην Αυστρία, γιορτάζεται το δέντρο του Μάη.

Όμως το σύμβολο που μοιράζονται στη γιορτή των εργαζομένων οι περισσότερες χώρες στον κόσμο είναι εκείνο που συνδέεται με τον κομμουνισμό, ιδίως το σφυροδρέπανο και γενικότερα το κόκκινο χρώμα. Το βρίσκουμε στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν, σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, στην ΠΓΔΜ ή ακόμη στην Ονδούρα.

Καταστολή

Στη Μιανμάρ, στη Λιβύη και στη Συρία δεν διοργανώνεται καμία δημόσια διαδήλωση.

Στην Τουρκία, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν, αν και η μέρα αυτή είναι γιορτή, οι διαδηλώσεις συχνά καταστέλλονται από την κυβέρνηση. Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία Ταξίμ, αν και από το 2013 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις εκεί.

Πληροφορίες - φωτογραφίες: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)