to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 17.12.2014

Πολιτική

Η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο και η αρχή του τέλους τους...

Σε πολιτική απομόνωση τίθεται ο Αντ. Σαμαράς λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εμφανίζονται ελάχιστοι πρόθυμοι να συμπράξουν στα τυχοδιωκτικά σχέδιά του και τα μέχρι χθες "στηρίγματά" του σιγά - σιγά τον εγκαταλείπουν. Σε ελιγμούς προχώρησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας το μεσημέρι πως «το "ναι" στον ΠτΔ δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»


Η σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή αναμένεται να καταδείξει πως ο αριθμός "180" είναι φανταστικός. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται συσπειρωμένα, ενώ στους ανεξάρτητους λίγοι είναι οι "πρόθυμοι".

-> Τελευταίες σχετικές εξελίξεις: Τι θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές - Οι μέχρι τώρα δηλώσεις (ενημέρωση) //  Ελιγμός Σαμαρά: «Το "ναι" στον ΠτΔ δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» // Δ. Βίτσας: «Ο Σαμαράς προσπαθεί να περάσει το νέο μνημόνιο μέσω της εκλογής ΠτΔ» // Φ. Κουβέλης: Θέλουμε η χώρα να πορευτεί προς λυτρωτικές εκλογές

Με τα θεωρεία της Ολομέλειας να είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο και το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ΜΜΕ να χτυπάει «κόκκινο», ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγο μετά τις 19.00 σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να κηρύξει την έναρξη της ψηφοφορίας για τον έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η πρώτη, όπως και η δεύτερη από τις τρεις συνολικά ψηφοφορίες, απαιτεί τη θετική ψήφο 200 βουλευτών, ενώ η τρίτη και κρισιμότερη, στις 29 Δεκέμβρη, απαιτεί 180 βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας κάθε βουλευτής θα αναφωνεί είτε το όνομα του Σταύρου Δήμα είτε «παρών» αν διαφωνεί, ενώ το «όχι» δεν προβλέπεται ως επιλογή για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καταγράψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το «ταβάνι» των 165 ψήφων, με πιθανότερη εκδοχή τις 162-163 ψήφους.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία των 155 εδρών (Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να ταχθούν, όπως έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές: Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης και η Κατερίνα Μάρκου, που χθες το ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της.

Κοντά στο «ναι», χωρίς ωστόσο να το έχει πει επίσημα, είναι και ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος χθες δήλωνε στο καφενείο της Βουλής ότι «θα ψηφίσω Πρόεδρο αν με πείσει ο Σαμαράς ότι δεν θα κάνει εκλογές». Ερωτηματικό παραμένει η στάση των δεξιόστροφων Γ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλου.

Δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ αρνητικοί φέρονται να είναι και οι Β. Καπερνάρος, Μ. Ιατρίδη, Β. Πολύδωρας.

Οι δύο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τη Χ.Α., Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος δεν έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους.

Στη διαδικασία θα παρευρεθούν τόσο οι επτά προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με τον αρχηγό τους Ν. Μιχαλιάκο όσο και ο ανεξαρτητοποιηθείς από την οργάνωση Στάθης Μπούκουρας που αποφυλακίστηκε σήμερα. Περισσότερα εδώ: Με χειροπέδες στη Βουλή οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες

Διαβάστε σχετικά:

Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)