to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 01.11.2017

Κοινωνία

«Έγινε η αρχή»: Εξετάστηκε στο δικαστήριο η πρώτη «κενή καταχώριση φύλου» στην Ελλάδα

«Η κενή καταχώριση φύλου που ζητήθηκε σήμερα δικαστικά είναι μια από τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει ακόμη ακολουθήσει ο νομοθέτης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να δείξει τον δρόμο για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού προτύπου», σημειώνει ο δικηγόρος του Jason - Αντιγόνη


Εκδικάστηκε από το ειρηνοδικείο Αμαρουσίου η προσφυγή φοιτητή που ζητά την δυνατότητα κενής καταχώρησης φύλου.

Η προσφυγή, που είναι η πρώτη που εκδικάζεται στην Ελλάδα , αφορά αίτημα του φοιτητή ώστε να διαγραφεί το φύλο του από την ληξιαρχική πράξη γέννησης του, να μην καταχωρείται το φύλο του στα επίσημα έγγραφα του και να έχει την δυνατότητα να προσθέσει στο όνομα Ιάσωνας και το όνομα Αντιγόνη.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της κενής καταχώρησης φύλου, δεν περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο για την αλλαγή φύλου. Με το αίτημά του ο φοιτητής τονίζει ότι δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων και ανήκει στα "non binary" άτομα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μαζί με το Jason - Αντιγόνη και τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο βρέθηκε λίγο μετά τις 09.00 το πρωί ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, στηρίζοντας το αίτημα του πρώτου να μην διαθέτει ανδρικό ή γυναικείο φύλο. Έτσι, εκδικάστηκε η πρώτη υπόθεση διαγραφής φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης, αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ).

(η ανάρτηση του δικηγόρου μετά τη συζήτηση στο δικαστήριο)

«Σήμερα έγινε μία αρχή»: Οι δηλώσεις του Jason - Αντιγόνη

Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη» λέει σε σχετικό του σημείωμα στο Facebook, πριν τη συζήτηση στο δικαστήριο. 

Το κάλεσμα:

Την 1η Νοεμβρίου 2017 δικάζεται το αίτημα του Jason – Αντιγόνη Dane για την προσθήκη του “Αντιγόνη” στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του. Το αίτημα αφορά την αναγνώρισή του ως άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ) και ζητά από την Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την ιδιότητά του ως non binary άτομο, ώστε η ταυτότητά του να γίνεται σεβαστή και να μην δέχεται αρνητικές διακρίσεις από άτομα που αναμένουν μια στερεοτυπική ανδρική ή άλλη binary συμπεριφορά.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4491/2017 για την ταυτότητα φύλου δεν προστέθηκε το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου, όπως ζητήθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη να πράξουν με το Ψήφισμα 2048/2015 και το Ψήφισμα 2191/2017.

Mε την υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη καλείται να αναγνωρίσει ότι ο νομοθέτης άφησε αυτό το κενό και ότι τα non binary άτομα θα πρέπει να μπορούν να διαγράφουν το φύλο τους από τα επίσημα έγγραφά τους.

Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. H Καλιφόρνια φέτος απέκτησε και νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη». Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου. Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το προσφάτα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία.»

Πληροφορίες: news247.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)