to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 10.02.2013

Κοινωνία

Η πρόταση της εισαγγελέως του τριμελούς πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Η εισαγγελέας, κατά την πρότασή της προς το δικαστήριο (Σάββατο 9 Φλεβάρη) επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ως ένα «λεπτό ζήτημα». Τι είναι; Έχει όρια; Ποιος μπορεί να το κρίνει;


Αναφέροντας μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για με άλλες περιπτώσεις βαθμολόγησης, κατέληξε ότι ναι, έχει όρια: όταν παραβαίνει το υπηρεσιακό καθήκον, όταν δεν είναι αμερόληπτη και όταν δεν επιδεικνύει ίση μεταχείριση προς όλους τους υποψηφίους.

Ως προς το αν είναι ή όχι υπάλληλοι τα μέλη ΔΕΠ και αν ασκούν υπηρεσιακό καθήκον, αναφέρθηκε σε απόφαση του Αρείου Πάγου που αποφαινόταν πως είναι υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσιακό καθήκον.

Οπότε πέρασε στο ζήτημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία, όπως τόνισε, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα δικαστήρια ως προς τον ορισμό της. Κατέληξε, αναφέροντας διάφορες αποφάσεις ανώτατων δικαστικών οργάνων, ότι η παράβαση εντοπίζεται στον σκοπό βλάβης ή οφέλους (άλλου ή ιδίου), ανεξάρτητα από το αν αυτό τελικά επιτυγχάνεται [γιατί οι κατηγορούμενοι υποστήριζαν ότι για κάποιους από τους ευνοηθέντες δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία γιατί τελικά πέρασαν στο μεταπτυχιακό].

Κατέληξε ότι τότε δεν αποδόθηκε μομφή στους κατηγορουμένους, ίσως με βάση την πεποίθηση ότι όσοι δεν περνούν στα μεταπτυχιακά διαμαρτύρονται. Από την ακροαματική διαδικασία προκύπτει ότι τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν «ασφυκτικά» όσον αφορά τις διαδικασίες ελέγχου οργάνων του πανεπιστημίου.


Ως εκ τούτου πρότεινε την ενοχή των Λάβδα και Κοτρόγιαννου ως φυσικών αυτουργών παράβασης καθήκοντος, ενώ τη Μενδρινού ένοχη για άμεση συνέργια σε παράβαση καθήκοντος, καθώς χωρίς τη συμβολή της δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα.

Αναφορικά με το αν υπήρχε ή όχι η λίστα αναλυτικής μοριοδότησης στην Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης που επικύρωνε τα αποτελέσματα, πρότεινε την ενοχή και των τριών, καθώς δεν προέκυψε ούτε από τις καταθέσεις ούτε από τα πορίσματα ότι υπήρχε η λίστα.

Αναφορικά με το αν ήταν σύννομη ή όχι η επίδοση πειθαρχικής δίωξης χωρίς την πρότερη κλήση του Αλεξανδρόπουλου σε απολογία, πρότεινε την απαλλαγή του Παλλήκαρη καθώς δεν προκύπτει από το νόμο ότι ήταν υποχρεωμένος να προβεί σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας όμως ότι είχε την ηθική υποχρέωση να το κάνει.


*2006: Ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος πεθαίνει πολεμώντας την αναξιοκρατία και τη διαφθορά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης/ 2012 Κάποιοι από όσους κινούσαν τα νήματα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Η δίκη άρχισε τέλη Οκτώβρη 2012 και συνεχίζεται στα δικαστήρια Ρεθύμνου...


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)