to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 16.06.2022

Κοινωνία

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία

Ειδικού πολιτικού βάρους η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον ΛΟΑΤΚΙ γάμο, την τεκνοθεσία, την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο - Θα προτείνει και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου


Ήταν ένα αίτημα δίκαιο που χρόνια όμως καμία πολιτική δύναμη δεν έβρισκε το θάρρος να υλοποιήσει. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να κατακτήσει, πέρα από την ορατότητα και τον σεβασμό, κάθε νομοθετικό βήμα που θα την έφερνε πιο κοντά στην ισονομία και την ισοπολιτεία και τη χώρα πιο κοντά σε μια συμπεριληπτική και σύγχρονη δημοκρατία.

Ο γάμος και η τεκνοθεσία είναι δύο κομβικά αιτήματα -και ανθρώπινα δικαιώματα- για τα οποία η κοινότητα έχει αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες, αφού τα μέλη της και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζονται από το δικαιικό μας σύστημα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επιτέλους, όπως τονίζει η «Εφ.Συν.», ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα όλων στον γάμο, στην τεκνοθεσία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, καθώς και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου.

Μετά τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2015-19 (την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την αναδοχή τέκνου), πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος και πολλαπλές θετικές σημάνσεις για τη δημοκρατία, την Αριστερά και τον χώρο των δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε στη στοχοθεσία του ήδη πριν από τις εκλογές του 2019 τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, όπως και τη βελτίωση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ αυτές οι δεσμεύσεις εντάχθηκαν και στην πολιτική απόφαση του 3ου Συνεδρίου του κόμματος τον Απρίλιο.

Διαβούλευση

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, η πρόταση νόμου, που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του κόμματος με τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, εισάγει μεταρρυθμίσεις για την ισότητα όλων στον γάμο, στην τεκνοθεσία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Προβλέπει, επίσης, την αναγνώριση όλων των λεγόμενων οικογενειών Ουράνιο Τόξο, καθώς και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, που αφορά τα τρανς άτομα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επεκτείνονται και δικαιώματα των ετερόφυλων ζευγαριών, αφού ρητά κατοχυρώνεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας και ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

«Κατά την περίοδο 2015-2019 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Επειτα από τρία και πλέον χρόνια αδράνειας στην επέκταση των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών, επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουμε μπροστά με ξεκάθαρο βηματισμό και όχι με μικροσκοπικά βήματα προόδου. Σε αυτό αποβλέπει η πρόταση νόμου», μας λέει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα δεν είναι ευκαιρία πελατειακών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Τα ελάχιστα βήματα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. εξαντλήθηκαν περισσότερο στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Αντίθετα, με τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2015-19 και με την πρόταση-πλατφόρμα που φέρνουμε στη Βουλή, καταδεικνύονται οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη Ν.Δ. και αποδεικνύεται στην πράξη ποιος έχει την πραγματική πρόθεση να φέρει εις πέρας την ισότητα στον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ποιος χρησιμοποιεί τις κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις ως σημαία ευκαιρίας και ποιος πράγματι με πράξεις και με έργα έχει στόχο να δομήσει μια νέα συμπεριληπτική κοινωνία με κοινωνική ισότητα».

Ωριμο αίτημα

Η ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία είναι ένα αίτημα που έχει ωριμάσει πια στην ελληνική κοινωνία - είναι χαρακτηριστικό πως το 51% των Ελλήνων απαντά θετικά στο ερώτημα του γάμου των ΛΟΑΤΚΙ (διαΝΕΟσις, «Τι πιστεύουν οι Ελληνες του 2022»), ενώ το 70% των νέων ενηλίκων υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτραπεί η τεκνοθεσία από ζευγάρια ομοφύλων (Ινστιτούτο Εteron).

Στις 17 Μαΐου, τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο γράφοντας πως «τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Οχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις». Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός είχε πει πως «η σύγχρονη Ελλάδα έχει τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ημέρα είναι η εικόνα μιας δίκαιης κοινωνίας όπου ο καθένας και η καθεμιά μπορούν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους».

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά στην κατάθεση της πρότασης νόμου και όλες οι βουλευτίνες και οι βουλευτές όλων των κομμάτων καλούνται με την ψήφο τους να πουν το «ναι» και να κάνουν τα δίκαια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας νόμο του ελληνικού κράτους.

‼️ Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, στον Δήμο Κερατσινίου, ματαιώθηκαν χθες όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις. Για το λόγο αυτό η προγραμματισμένη για χθες πολιτική εκδήλωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Σημασία έχει να αγαπάς... Ανευ όρων», μετατίθεται για την Πέμπτη 23/6 στο πάρκο Σελεπίτσαρι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)