to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του πάρκου Τρίτση

Με αφορμή την πρόσφατη θετική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, κυριότερο σημείο της οποίας είναι η η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Πάρκου


Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 η εκδήλωση – συζήτηση της δημοτικής κίνησης Ιλίου, «Αλληλέγγυα Πόλη», για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ομπρέλα» και κατά τη διάρκειά της οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στο Πάρκο και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς στους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης που είχαν προσκληθεί.

Την συζήτηση, όπως αναφέρει η «Αλληλέγγυα Πόλη», άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Κώστας Κάβουρας, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της εγκατάλειψης του συγκεκριμένου χώρου, στις πρωτοβουλίες για την διάσωση και την ανάδειξή του που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά και την πρόσφατη θετική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και άσκησε κριτική στην μέχρι τώρα στάση του Δήμου Ιλίου που στέκεται ενάντια στο εγχείρημα.

 5 people, people sitting and indoor

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ταμίας του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και δημότης Ιλίου, Τάκης Τσαρμπόπουλος, ο οποίος παρέθεσε μια αναλυτική περιγραφή των διατάξεων του Ν.4414/09.08.2016 που έρχονται να δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε αυτός ο μοναδικός χώρος για την Δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, Τάσος Λύτρας, στην εισήγησή του στάθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Φορέα μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα του χώρου, τον καλλωπισμό των φυτών και των δέντρων, αλλά και την επανεκκίνηση της καταβολής της μισθοδοσίας των τριών εργαζομένων του πάρκου. Τόνισε δε, πως ο Φορέας Διαχείρισης επεξεργάζεται περαιτέρω ενέργειες ώστε να καταβληθούν δεδουλευμένα και εκκρεμούσες ασφαλιστικές εισφορές που άφησαν πίσω τους ως χρέος οι προηγούμενες διοικήσεις του Πάρκου.

 12 people, people sitting

Τέλος, ακολούθησε μια πλούσια και παραγωγική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, στην οποία τέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, ενώ αποτέλεσε συναντίληψη όλων η μεγάλη σημασία της ενεργού εμπλοκής όλων των πολιτών στην καθημερινότητα του Πάρκου που θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την λειτουργία του. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, Σούλης Τσακανίκας και ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Γιώργος Κομματάς.

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Πάρκου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησής του,  αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να γίνει εφικτή η επανάκαμψή του, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τον σκοπό του με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους κατοίκους  του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Το Πάρκο συνιστά αναντικατάστατο περιβαλλοντικό πόρο για την Αττική, με τεράστιες εκπαιδευτικές δυνατότητες γνωριμίας, ιδίως των μικρών μαθητών, με το φυσικό περιβάλλον, (φυτά, καλλιέργειες, μεθόδους καλλιέργειας). Ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος συστάθηκε με το νόμο 4414/2016, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στους σκοπούς του:

·         τις καλλιέργειες και την  παραγωγή οικολογικών προϊόντων

·         την ανάπτυξη παραγωγικών και συναλλακτικών δραστηριοτήτων

·         την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους τομείς σίτισης και εστίασης, της δημιουργίας υποδομών φιλοζωϊκής δράσης και παροχής ιατρικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών

     Για την υλοποίηση των σκοπών αυτών προβλέπεται η, κατά προτεραιότητα, συνεργασία του με φορείς της κοινωνικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια εμπλουτισμού του οικονομικού μοντέλου, με την ενεργοποίηση μικρών σχημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικότερα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Π. Σκουρλέτης: Νέα εποχή για το πάρκο - Δικαίωση αγώνων και κινημάτων

Ο Π. Σκουρλέτης επισκέφτηκε το πάρκο την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 και, μετά από μια μικρή περιήγηση στους χώρους του, συνομίλησε με τους επικεφαλής και τα μέλη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης, τους εκπροσώπους των πολιτών που στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό το Πάρκο τα τελευταία χρόνια, αλλά και με Δημάρχους της περιοχής, για τις νέες προοπτικές αυτού του τόσο σημαντικού χώρου πρασίνου και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, για την Αττική.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης μπαίνουμε ουσιαστικά σε μία νέα εποχή για το Πάρκο «Τρίτση». Το πιο σημαντικό, το οποίο δεν είχε εξασφαλιστεί μέχρι τώρα, ήταν μια διαρκής και μόνιμη χρηματοδότηση. Κάναμε λοιπόν το πρώτο βήμα. Νομίζω όμως ότι έχουμε κάνει κι ένα δεύτερο αποφασιστικό βήμα, το οποίο θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων όσοι ενδιαφέρονται για αυτόν το χώρο. Είναι η τοποθέτηση άξιων ανθρώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο, των πιο κατάλληλων θα έλεγα. Πρόκειται για μια δικαίωση αγώνων, κινημάτων και πολιτών. Αυτός ο χώρος είναι ίσως ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην Αττική, δεν άξιζε η εγκατάλειψη και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα θα μιλάμε μόνο για πολύ ευχάριστες στιγμές, για όσους τον περπατούν και τον ζουν αλλά και συνολικά για το λεκανοπέδιο και για τους κατοίκους του.»

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)