to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η προσαρμογή έχει κόστος

Η πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τρωθεί πριν καν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών της


Η Ν.Δ. διαμόρφωσε ένα οργανωμένο και πολύ ενεργητικό πλήθος φανατικών, απολύτως πεπεισμένων ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία και έκαψε το Μάτι. Αυτοί σήμερα αισθάνονται προδομένοι και εξαπατημένοι.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές έχοντας επενδύσει σε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μένος και μέτωπο. Ήταν μια βρόμικη, αλλά επιτυχημένη στρατηγική. Ελλείψει δυνατότητας κριτικής στο πεδίο της οικονομίας, η Ν.Δ., με τη βοήθεια των ΜΜΕ, στράτευσε μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης με δύο αιχμές, το Μάτι και τις Πρέσπες. Και στις δύο περιπτώσεις, η κριτική της Ν.Δ. ήταν τοξική και -όπως αποδείχθηκε αμέσως- απολύτως φτηνή και υποκριτική. Και εγκαταλείφθηκε αστραπιαία άμα τη αναλήψει.

Πλην όμως, οι επιτυχημένες και μακρόχρονες καμπάνιες είναι επιτυχημένες επειδή ακριβώς αφήνουν το σημάδι τους σε αυτούς που τις πίστεψαν. Ιδίως όταν οι καμπάνιες έχουν ερεθίσει τα πιο ταπεινά ένστικτα και έχουν πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα, μίσος, προδοσία, αίμα. Αφήγηση σαν να είχαμε εμφύλιο. Έτσι λοιπόν η Ν.Δ. διαμόρφωσε ένα οργανωμένο και πολύ ενεργητικό πλήθος φανατικών, απολύτως πεπεισμένων ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία και έκαψε το Μάτι.

Έτσι τώρα, μετά την αυτονόητη άμεση ή έμμεση προσαρμογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα προφανή, όλος αυτός ο κόσμος αισθάνεται προδομένος και εξαπατημένος. Και εκφράζει την οργή του ζητώντας τον λόγο από τα στελέχη της Ν.Δ. και από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που όλα αυτά τα χρόνια τους οιστρηλατούσαν. Η προσαρμογή έχει κόστος.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στη συνείδηση των πολιτών, και ειδικά των ψηφοφόρων της, ως πολιτικοί απατεώνες ή αν νόμιζαν ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι τόσο κυνικοί και υποκριτές όσο οι ίδιοι. Περισσότερο δείχνει να τους απασχολεί η ψυχρή ή και δηκτική κριτική των διεθνών ΜΜΕ, που φώτισαν προφανείς και καταστατικές παθογένειες της Ν.Δ. και της κυβερνώσας οικογένειας. Άμα είσαι συνηθισμένος στις αγιογραφίες των δικών σου καναλιών, πουλώντας αριστεία και ευρωπαϊσμό, όταν σε ελεεινολογούν τα εμβληματικά διεθνή ΜΜΕ που θεωρείς δείκτες αξιολόγησης, καταξίωσης και αριστείας, τότε σου κακοφαίνεται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στην αρχή της και σε σύγκριση με την κύρια ατζέντα της, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., αυτές οι ηθικοπολιτικές συγκρούσεις της κυβέρνησης με το κοινό της είναι δευτερεύουσας σημασίας. Σίγουρα όμως η πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τρωθεί πριν καν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών της.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)