to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 17.09.2019

Οικονομία

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και οι ευσεβείς πόθοι της κυβέρνησης

«Το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευ. Τσακαλώτος


Αναλυτικά η δήλωση  του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ (17/9/19):

Το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο EWG της 2/5 είχε παρουσιαστεί η πρόθεση της ελληνικής πλευράς και καμία χώρα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο καθώς η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν ως “win-win” αφού και η Ελλάδα είχε – προφανώς – συμφέρον να αντικαταστήσει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και οι πιστωτές μας είχαν συμφέρον να έχουμε καλύτερη διάρθρωση χρέους. Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο.

Άρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της ΝΔ που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων.

Οι ισχυρισμοί Πέτσα

Αναφορικά με την  αποπληρωμή μέρους των δανείων του Δ.Ν.Τ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε την Τρίτη 17/9 τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ομολόγους του, στο Eurogroup, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν συνεχεία, έστειλε χθες σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάνουμε, έτσι, ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου,  με πολλαπλά οφέλη για όλους:

1ον. Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη, περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν, έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού, για 10ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
2ον. Θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς, που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
3ον. Θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.
4ον. Θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας.
5ον. Μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην  αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)