to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 28.07.2018

Οικονομία

Η προοπτική των διαβουλεύσεων για την «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Σε ανακοίνωση της η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ υπενθυμίζει για άλλη μια φορά, ότι δεν θα ανεχτεί την καταβαράθρωση του οικοδομήματος του ΑΔΜΗΕ προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που συνεχίζουν και επιχειρούν την υπονόμευση του.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε τα όσα γράφονται για το μέλλον του σημαντικότερου έργου στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την μεγάλη Διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Σε προηγούμενη ανοιχτή επιστολή μας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκφράσαμε τις απορίες μας για την μέχρι πρότινος στάση της. Με την εξέλιξη όμως των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κύριων ενδιαφερόμενων, του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia interconnector, καταλάβαμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε το έργο να προχωράει και αυτό σημαίνει κόστος για την κοινωνία και αβεβαιότητα για το σύστημα της Κρήτης στα χρόνια που έρχονται.  Η πραγματικότητα των προτάσεων του ΑΔΜΗΕ τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά για την πιο σημαντική ενεργειακή επένδυση σε δίκτυα στην χώρα μας απογύμνωσε κάθε άλλο επιχείρημα, από όπου και αν αυτό ακούγεται.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην τυχοδιωκτική – ανεπαρκή και προκλητική συμπεριφορά του Euroasia interconnector, δίνει σήμερα το δικαίωμα στη ΡΑΕ να αποφασίσει περεταίρω ουσιαστικές ενέργειες, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του ρεαλιστικού  προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και από τον πλέον αξιόπιστο επενδυτή, τον Ελληνικό Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, τον ΑΔΜΗΕ.  

Έχει πειστεί η ΡΑΕ για την ανάγκη να υπάρχει ειδικά ο Euroasia interconnector ως πιθανός συμμετέχων στο σημαντικό αυτό έργο; Από αυτά που έχουν παρουσιαστεί όλους αυτούς τους μήνες σχετικά με το έργο, από όσα έχει κάνει ο Euroasia interconnector τόσα χρόνια αλλά και τις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για το πώς να προχωρήσει αξιόπιστα η επένδυση, έχει πειστεί η ΡΑΕ ότι τεχνικά και οικονομικά ο Euroasia interconnector πρέπει να έχει κάποια θέση στο έργο; Είναι σίγουρη ότι ένα τέτοιο έργο προσφέρεται για τυχοδιωκτισμούς τεχνικούς και οικονομικούς;

Παρόλο που η ΡΑΕ δεν έχει τοποθετηθεί και απαντήσει μέχρι σήμερα στα ερωτήματα που για εμάς είναι πεμπτουσία της πολιτικής μας ύπαρξης, έχει ακόμα το περιθώριο να αποδείξει έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεται την σημασία των όσων διακυβεύονται εν όψει της απόφασης για το έργο αυτό. Άλλωστε δεν είμαστε θιασώτες της εκδίκασης προθέσεων. Η ιστορία όμως κρίνει τα αποτελέσματα. Και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τον διεμβολισμό του ΑΔΜΗΕ από την πίσω πόρτα.

Η ΟΜ ΑΔΜΗΕ πιστή στις αρχές της και στα πολιτικά ιδεώδη της, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά, ότι δεν θα ανεχτεί την καταβαράθρωση του οικοδομήματος του ΑΔΜΗΕ προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που συνεχίζουν και επιχειρούν την υπονόμευση του, εποφθαλμιώντας στην απόκτηση του 66% με την συνεχή δημιουργία προβλημάτων και καθυστερήσεων στην υλοποίηση ουσιαστικών έργων υποδομής.

Ο αγώνας μας για την διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο αποτελεί για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ πολιτική αντίληψη και θέση την οποία δεν θα αφήσει κανέναν να διαβάλλει, να καπηλευθεί και να καταστρέψει. Υποστηρίζουμε ότι μπορούμε και αλλιώς. Δεν υποστηρίζουμε όμως ότι θα τους επιτρέψουμε να μας διεμβολίσουν και αλλιώς.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το δημόσιο συμφέρον, με το συμφέρον του Ελληνικού λαού, με το μέλλον του ΑΔΜΗΕ και των εργαζόμενων του και μάλιστα στην πλάτη ενός έργου που θα καθορίσει το ενεργειακό τοπίο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην χώρα γενικότερα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)