to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 11.04.2018

Πολιτική

Κείμενο-κάλεσμα συμπερασμάτων για ένα «Νέο Σενάριο για την Ευρώπη»

Η κοινή βούληση των κεντροαριστερών ευρωβουλευτών και της κοινωνίας των πολιτών για ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η Προοδευτική Συμμαχία συναντά την Κοινωνία Πολιτών: Ένα Νέο Σενάριο για την Ευρώπη».


Σε κείμενο κοινών συμπερασμάτων αποφάσισαν να καταλήξουν η Προοδευτική Συμμαχία* και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εκπροσωπήθηκαν σε σχετική εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, με θέμα «Η Προοδευτική Συμμαχία συζητά με την Κοινωνία Πολιτών: Ένα Νέο Σενάριο για την Ευρώπη». Οι ευρωβουλευτές – μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΚΟ που συμμετείχαν, αλλά και μετέχοντες από το κοινό της εκδήλωσης, εστίασαν σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνηςπεριβαλλοντικής ανάπτυξηςεμπορικών συμφωνιών. Ακόμη, συζήτησαν για το μέλλον της δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία μετέχουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, επιβεβαίωσε κατά την εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πως διατηρεί ως στόχο την διαβούλευση και την επεξεργασία συγκλίσεων με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών επί των αλλαγών που χρειάζονται για ένα κοινωνικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες προανήγγειλαν κείμενο-κάλεσμα στο οποίο θα συνοψίζονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ του «Σεναρίου που Λείπει» -το οποίο είχε επεξεργαστεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, και έκτοτε έχει αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου σε σειρά εκδηλώσεων- και του «Έκτου Σεναρίου: Μια Βιώσιμη Ευρώπη για τους Πολίτες της», που έχουν εκπονήσει οι πάνω από 250 ΜΚΟ που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, Υπενθυμίζεται ότι το “Έκτο Σενάριο” παρουσιάστηκε σε προηγούμενη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας τον Δεκέμβριο του 2017. Τα σημεία σύγκλισης θα διερευνηθούν στη βάση των θεματικών που αποτέλεσαν τον κορμό της συζήτησης.

Ειδικότερα, η χθεσινή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας ξεκίνησε με το θέμα των «Κοινωνικών Αποκλεισμών και της Ισότητας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης«. Η ευρωβουλεύτρια των Σοσιαλιστών, Elly Schlein, τόνισε ότι «οι ανισότητες κλονίζουν την ίδια τη δημοκρατία, δεν επηρεάζουν μόνο τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά άπτονται της κοινωνικής σύγκλισης στο σύνολό της«. Αναφερόμενη στα σκάνδαλα φοροαποφυγής που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην επιφάνεια στην ΕΕ επισήμανε ότι «χρήματα για πολιτικές σύγκλισης υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση«. Μάλιστα, φέρνοντας παράδειγμα από τη χώρα της, την Ιταλία, σημείωσε ότι μεταξύ των πέντε πλουσιότερων οικογενειών της Φλωρεντίας σήμερα, οι τρεις εξακολουθούσαν να συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες οικονομικά και πριν 200 χρόνια.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε ο Fintan Farell, από την οργάνωση Εuropean Antipoverty Network, που κάλεσε «να επανεξετάσουμε τα ζητήματα διανομής του πλούτου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», με την Elly Schlein να συμπληρώνει ότι «οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να βρουν απάντηση σε εθνικό επίπεδο».

Στην επόμενη συζήτηση με θέμα την «Οικονομία και Ενέργεια: βιοποικιλότητα, πηγές, χρήση της γης«, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Florent Marcellesi, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα «τείνουμε να παρουσιάζουμε το περιβάλλον και την οικονομία ως αντιθετικούς πόλους, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να τα επανεξετάσουμε ως συμβατά». «Έχουμε χτίσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πάνω στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των πολιτών«, είπε, και τόνισε ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το περιβάλλον ως εμπόρευμα». Μάλιστα προανήγγειλε σχετική πρωτοβουλία που θα ληφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με εκπροσώπους όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με θέμα την «μετα-αναπτυξιακή οικονομία«, που θα εστιάζει κυρίως στο όραμα της οικονομικής μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Στην ίδια συζήτηση ο Raphael Hanoteaux από τo δίκτυο CEE Bankwatch Network έθιξε το ζήτημα της ενεργότερης συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην κατάρτιση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών, καλώντας να γίνουν πραγματικότητα το «Σενάριο που Λείπει» και το «Έκτο Σενάριο» των ΜΚΟ.

Τη συζήτηση με θέμα τη «Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συντόνισε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Guillaume Balas, που επίσης ανέλαβε το συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ανάκτηση «μιας πραγματικής δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», σημειώνοντας ότι «ενώ μπορεί ακόμη και μέσα στην ίδια την Προοδευτική Συμμαχία να υπάρχουν διαφορές ως προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων -σε εθνικό ή όχι επίπεδο- υπάρχει μια ενιαία συμφωνία υπεράσπισης της δημοκρατικής αρχής«. «Δεν αναγνωρίζουμε«, είπε, «δημοκρατική νομιμοποίηση σε θεσμούς όπως η τρόικα που επιβάλλει σκληρά μέτρα στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι συναποφασισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Μάλιστα, είπε ότι η δημοκρατία, από κοινού με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, «είναι οι βασικοί πυλώνες της αναμόρφωσης της ΕΕ».

 

Ο Ken Godfrey, εκπροσωπώντας την οργάνωση European Partnership for Democracy, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι το κλειδί για την ΕΕ αφού συμβάλλει στον περιορισμό της ισχύος του χρήματος επί της πολιτικής», ενώ έθιξε και το θέμα περικοπής ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες που παραβιάζουν τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές αρχές, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Με το τελευταίο συμφώνησε ο Leo HoffmannAxthelm, από την ΜΚΟ TransparencyInternational, εστιάζοντας στην ανάγκη «να υψωθούν τα δημοκρατικά standards των κοινωνιών μας στο ύψος των οικονομικών». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στην τελευταία συζήτηση με θέμα τις «Βιώσιμες και Δίκαιες Εμπορικές Πολιτικές«, συμμετείχε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Georgi Pirinski, όπου προανήγγειλε και το κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Εστιάζοντας στο πώς η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται στα συμφέροντα της ενιαίας αγοράς, τόνισε ότι δεν είναι η τελευταία βάση για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ένα «φιλόδοξο κοινωνικό σχέδιο, που θα καταφέρει να συμβάλλει στην αποφυγή της διάλυσής της«. Συγκρίνοντας τα σημεία σύγκλισης μεταξύ του «Σεναρίου που Λείπει» και του «Έκτου Σεναρίου» όσον αφορά τα θέματα εμπορικής πολιτικής, επισήμανε ότι μπορεί να είναι πολλά –δημοκρατία και συμμετοχή, διαφάνεια και αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και σεβασμός των δικαιωμάτων– αλλά «δεν πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο ευσεβών πόθων».

Ο Paul de Clerk, συντονιστής του Προγράμματος Οικονομικής Δικαιοσύνης της ΜΚΟ Friends of Earth Europe, τόνισε στην ίδια συζήτηση την ανάγκη «αλλαγής των αρχών που διέπουν τις ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες’, και εστίασε στο πώς μπορούν οι εμπορικές συμφωνίες «να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», δια και της δικαιοδοσίας των εθνικών κυβερνήσεων «να διεκδικούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν οι ανάλογες προσπάθειες και πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση. “Συνεχίζουμε με δράσεις στην γραμμή του Φόρουμ της Μασσαλίας, του φόρουμ που έγινε στην Αθήνα, συνεχίζουμε στο πνεύμα της επικείμενης συνάντησης των Προοδευτικών Δυνάμεων στη Μαδρίτη στις 9-11 Νοεμβρίου. Με ορίζοντα και τις επόμενες ευρωεκλογές, είναι η ώρα προοδευτικοί ευρωβουλευτές, πολιτικοί, αλλά και ακτιβιστές, πολίτες να αναζητήσουμε συγκλίσεις που θα πάνε την Ευρώπη μπροστά”.

 

* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

 

Δείτε εδώ το «Σενάριο που Λείπει»: http://www.foeeurope.org/sites/default/files/other/2017/6th_scenario_future_of_europe.pdf

Και εδώ το «Έκτο Σενάριο: Μια Βιώσιμη Ευρώπη για τους Πολίτες της»: http://www.foeeurope.org/sites/default/files/other/2017/6th_scenario_future_of_europe.pdf

Δείτε εδώ το φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας: https://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157689723482410

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)