to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει

Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και ενώ η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ελέγχου, η πολιτική επαναπροσδιορίζεται και το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται. Η κυβέρνηση, διά της ολιγωρίας, γράφει χρυσές σελίδες στο εγχειρίδιο καταστροφής της χώρας, η δε αντιπολίτευση μετριέται κάθε μέρα με την πραγματικότητα και κρίνεται για το εάν μπορεί να είναι χρήσιμη και να προσφέρει μια ρεαλιστική, προοδευτική εναλλακτική για τη χώρα.


Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία, «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και υπερέχον αντίπαλο δέος. Γι’ αυτό προσπαθούν να απαξιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με οπαδισμό και συνθήματα, εκ των προτέρων, για να μη χρειαστεί να αναμετρηθούν μαζί του στην πράξη. Διότι, όπως απέδειξε η κυβερνητική μας θητεία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θέλει και μπορεί να φέρει την αλλαγή.

Αλλωστε, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως αξιόπιστης προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης δεν ήταν ένα ιστορικό παράδοξο. Αντίθετα, ήταν η ανάγκη της κοινωνίας που εκφράσθηκε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, δήθεν, μια «αριστερή παρένθεση». Κι αυτό αποδείχθηκε με τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν του 2015 όσο και με αυτή του 2019 και το 32% στην κάλπη. Δεν εφησυχάζουμε με την παγίωση της πολιτικής μας επιρροής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να αποτελέσει ξανά τη λύση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Παραμένουμε η δύναμη ελπίδας, προοπτικής και ανατροπής του συστήματος που οδήγησε και οδηγεί στον όλεθρο.

Η κυβερνητική εμπειρία υπήρξε πολύτιμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις της διακυβέρνησης, πέτυχε τους κύριους στόχους του, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Στην αναγκαία αυτοκριτική μας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η συχνή μη ανάδειξη του πολυσχιδούς και πυκνού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα των κέντρων και παράκεντρων της μνημονιακής θηλιάς.

Σήμερα, η πανδημία καταδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει από τότε, όπως η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και η πρόσβαση στην περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Η προοδευτική διακυβέρνηση αναδεικνύεται και πάλι αναγκαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε έναν ευρύ προσυνεδριακό διάλογο, εξωστρεφή και ανοιχτό στην κοινωνία. Προχωρήσαμε με βάση τον σχεδιασμό μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος, με στόχο ένα Συνέδριο τομής και συνέχειας. Διευρυνόμαστε για να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνία και τους πολίτες που μας στηρίζουν. Μετασχηματιζόμαστε και θέτουμε εαυτούς στην υπηρεσία της κοινωνίας. Αποστολή μας να μετατρέψουμε τη σημερινή απόγνωσή της σε νέα ελπίδα. Στον δρόμο για το συνέδριο, μέσα από σειρά εσωκομματικών διεργασιών, προχωράμε συντεταγμένα. Παρουσιάσαμε σε προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις, ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες, τις προγραμματικές μας θέσεις, τις οποίες θέσαμε απ’ τον Ιούλιο σε διαβούλευση. Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει ολοκληρώσαμε τις εκλογές σε 62 νομαρχιακές επιτροπές. Πάνω από 1.500 οργανώσεις μελών συνεδρίασαν σε όλη την Ελλάδα.

Το συνέδριο συνιστά μια κορυφαία διαδικασία και οφείλει να εκπέμψει καθαρό μήνυμα. Οταν οι προκλήσεις υπερβαίνουν τον πολιτικό χρόνο μιας κυβέρνησης (π.χ. η ανεργία στους νέους αγγίζει το 39,1%, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, η ελληνική κοινωνία βίαια φτωχοποιείται ξανά), απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις με τον προοδευτικό χώρο για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποίησε προσχηματικά την πανδημία και για την αναβολή του συνεδρίου της Ν.Δ. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χωρούν προφάσεις. Κι αν ακόμη το συνέδριο μετατεθεί λίγο χρονικά λόγω της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση και δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του με τους όρους εξωστρέφειας που θα θέλαμε, εναλλακτικές όπως οι νέες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν παράλληλα.

Από τη διαδικασία του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βγει πιο δυνατός. Ενωμένοι και εξωστρεφείς, πραγματιστές και οραματιστές ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το νέο ξεκίνημα που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία.

*Η Όλγα Γεροβασίλη είναι η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)