to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πρόκληση των «εργολάβων»

Οι παραχωρησιούχοι αρνήθηκαν στους εκλογείς την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια προκαλώντας χθες την έντονη αντίδραση και παρέμβαση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Β. Θάνου, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, το οποίο τελικώς δεν επιλύθηκε και οι ετεροδημότες κατέβαλαν κανονικά το αντίτιμο. «Είναι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες είπαν ότι 'εμείς δεν συμφωνούμε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση'», τόνισε στην ΕΡΤ ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης.


Αυτό στο οποίο υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς την ημέρα του δημοψηφίσματος, αρνήθηκαν προκλητικά οι λεγόμενοι «παραχωρησιούχοι» των εθνικών οδών και αυτοκινητοδρόμων ζητώντας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να τους πληρώσει τη χασούρα από τις σηκωμένες μπάρες των διοδίων. Απαράδεκτη εξέλιξη, που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την άρνηση των παραχωρησιούχων να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια. «Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάζοντας τα κέρδη ενός και μόνο 24ώρου πάνω από τη διευκόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι ιδιοκτήτες των σταθμών διοδίων προκάλεσαν χθες το λαικό αίσθημα και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η σπουδή του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητα να επιρρίψουν ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση των παραχωρησιούχων ξεχνώντας τι είχε συμβεί στην περίπτωση του δημοψηφίσματος.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, με κοινή τους δήλωση οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης και Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανέφεραν ότι «οι εν λόγω εταιρείες με απαντητικές επιστολές τους διατύπωσαν την άρνησή τους, με το αιτιολογικό της διασάλευσης των Συμβάσεων Παραχώρησης». Υπενθυμίζουν ότι το αίτημα για ελεύθερη διέλευση των εκλογέων από τα διόδια «διατυπώθηκε και εγγράφως προς τις εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου μέσω της Γενικής Γραμματείας Υποδομών». Διαβεβαιώνουν, μάλιστα, ότι τα συναρμόδια υπουργεία «προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητας τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη δίοδο και την άνευ καταβολής τιμήματος διέλευση των εκλογέων από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών».

Από σήμερα κιόλας η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές σε ορισμένους πως το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις είναι όντως αδιαπραγμάτευτο και δεν παραχωρείται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)