to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η προκήρυξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων με επικεφαλής τον Βασίλη Παπαστεργίου

"Να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν!"


Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου ψηφίζουμε για τη διοίκηση του Συλλόγου μας. Ο Πρόεδρος Γ. Αδαμόπουλος και ο συνδυασμός του προσέρχονται στις εκλογές ως εάν να μην έχει συμβεί τίποτε σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Διανέμουν “χρηστικούς οδηγούς” δικηγορίας, αυτή τη φορά για θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης. Με την ίδια αμεριμνησία συγκροτούνται και κατεβαίνουν στις εκλογές και άλλοι συνδυασμοί που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Με κινήσεις εντυπώσεων, με συνδικαλιστικές μεταγραφές, μακριά από την αγωνία της πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Εμείς όμως ξέρουμε ότι αυτή η τριετία ήταν βασανιστική. Τόσο για εμάς ως επαγγελματίες όσο και για ολόκληρη την κοινωνία. Και δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Επιβολή ΦΠΑ 23%, κατάργηση αφορολόγητου, ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, επιβολή και αύξηση παραβόλων για σειρά δικαστικών διαδικασιών.

Όλα αυτά η διοίκηση του Συλλόγου μας τα αποδέχτηκε εκδίδοντας – για τα μάτια του κόσμου – ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Όταν όμως το ίδιο το σώμα των συναδέλφων, η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου αποφάσισε την οργάνωση πραγματικών κινητοποιήσεων, η διοίκηση του ΔΣΑ – και προσωπικά ο Γ.Αδαμόπουλος – κατά τρόπο αντιδημοκρατικό ακύρωσε την απόφαση της συνέλευσης και κατέστειλε τη δυνατότητα μιας αποτελεσματικής αντίστασης.

Ας το πούμε καθαρά: η σημερινή διοίκηση του ΔΣΑ είναι (συν)υπεύθυνη για όλες τις ήττες που έχει σωρεύσει ο κλάδος την τελευταία τετραετία.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται – και ήδη επιτυγχάνεται – η ριζική αναδιοργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος και της δικαιοσύνης μέσα από τη μαζική έξοδο χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα, μέσα από το θάνατο της μαχόμενης δικηγορίας. Μεθοδεύεται – και ήδη επιτυγχάνεται – η συγκέντρωση της ύλης σε μεγάλα γραφεία δικηγορικών εταιριών (που αύριο μπορεί να είναι κεφαλαιουχικές), η υποτίμηση της έμμισθης δικηγορικής εργασίας και ο πλήρης έλεγχος της δικηγορικής αγοράς μέσα από τα γνωστά πελατειακά δίκτυα της διαπλοκής.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αποδεχτούμε αυτή την εξέλιξη σα νομοτέλεια και να συμπεριφερθούμε ως συνήθως. Να αδιαφορήσουμε για τις εκλογές του ΔΣΑ ή να ψηφίσουμε έναν από τους κατεστημένους συνδυασμούς όπου μετέχει κάποιος γνωστός μας ή ο γνωστός κάποιου γνωστού μας.

Ο άλλος δρόμος είναι να κατανοήσουμε τις εκλογές του ΔΣΑ ως ένα βήμα για τη διαμόρφωση ενός ρεύματος ανατροπής τόσο στο Σύλλογο όσο και στην κοινωνία.

Ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων στην κοινωνία – Ανατροπής των μνημονιακών ρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη (ΦΠΑ, κατάργηση αφορολόγητου, τέλος επιδεύματος, αύξηση παραβόλων κλπ)

Ανατροπής της συμπίεσης της αξίας της έμμισθης δικηγορικής εργασίας

Ανατροπής της συνδικαλιστικής μας γραφειοκρατίας μέσα από την ανάδειξη νέων δυνάμεων και τη διαμόρφωση ενός άλλου συνδικαλιστικού παραδείγματος μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και την ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων.

Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου των αριστερών, αγωνιστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων στο Σύλλογο. Και τούτο γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε μια ακραία και έκτακτη συνθήκη. Και οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν υπερβάσεις των δεδομένων αντιθέσεων, υπερβάσεις πρώτα από όλα από εμάς τους ίδιους. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό, όχι με δική μας ευθύνη. Σήμερα, η ΡΑΚ κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο το συνάδελφο Βασίλη Παπαστεργίου, μαχόμενο δικηγόρο.

Ζητάμε την ψήφο σας:

για να αλλάξουν τα πράγματα στο Σύλλογο και την κοινωνία

για να ανατρέψουμε μαζί την πολιτική των μνημονίων

για να σταματήσουμε μαζί την εξαθλίωση και το θάνατο της μαχόμενης δικηγορίας

για να προωθήσουμε λύσεις στα πρόσφατα αλλά και τα χρόνια προβλήματα της δικηγορίας

για να υπερασπιστούμε την έμμισθη δικηγορική εργασία

για να προασπίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως ορίζουν οι καλύτερες παραδόσεις της δικηγορίας

για να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)