to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η... προίκα της επιδημίας

Δεν προλάβαμε καλά καλά να συνέλθουμε. Οι πολίτες από την καραντίνα. Οι υγειονομικοί από την καθημερινή δοκιμασία υποδοχής, αναγνώρισης και περίθαλψης των ασθενών σε μονάδες υγείας. Εκεί όπου η εξασφάλιση προστατευτικών μέσων κατέληξε μάχη με τον χρόνο, ενώ η υποστελέχωση σε εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στοίχειωνε, ώρα με την ώρα, όσους δούλευαν και… γνώριζαν.


Ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης στη μοναδική ίσως συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε στην απογευματινή ενημέρωση καταμέτρησε σε τριακόσιους τόσους τους προσληφθέντες επικουρικούς (δηλαδή έκτακτους και όχι μόνιμους) γιατρούς, συμπληρώνοντας σε μια έξοχη στιγμή ειλικρίνειας: «Και ευτυχώς δεν χρειάστηκαν»! Το ίδιο ακριβώς λένε -με ανακούφιση που η επιδημία δεν έλαβε προσώρας διαστάσεις- και όσοι υπηρετούν σε αυτό το ταλαιπωρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ευτυχώς» ψιθυρίζουν... αλλά από την ανάποδη.

Στην καρδιά της επιδημίας, ορισμένοι δικαίως αγανακτισμένοι από τη σπουδή της κυβέρνησης να ξηλώσει βασικές εγγυήσεις του εργασιακού δικαίου και παράλληλα να δωρίσει εκατομμύρια σε επιφανείς φίλους και χορηγούς της (καναλάρχες, κλινικάρχες, επιτήδειους της κατάρτισης με πιστοποίηση «σκόιλ ελικικού»), δημιούργησαν το hashtag #μεταθαλογαριαστουμε. Αγανάκτησαν τότε με τη σειρά τους οι θεματοφύλακες της θανατερής σιωπής και ομοφωνίας: Πώς είναι δυνατόν να υποδαυλίζουν το πολιτικό μίσος και τον διχασμό οι αθεράπευτοι φορείς του λαϊκίστικου ιού εν μέσω «πολέμου»;

Πριν λοιπόν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που θα έπρεπε να παίζει τον πρωταρχικό ρόλο, ορίστε που ήρθε η ώρα για να ξεκαθαρίσουν αυτοί τους λογαριασμούς τους με το ΕΣΥ.

Ποιοι αυτοί; Αραγε η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα διακηρύσσουν οι επιστρατευθέντες για τα παράσημα της επιστημονικής τους αριστείας, εξαργυρώνοντας το κεφάλαιο της μιντιακής τους υπερπροβολής; Τι κι αν αυτό που απέτυχε στην παρούσα κρίση είναι η αντίληψη και οι μηχανισμοί της ιδιωτικής υγείας; Τι κι αν για άλλη μία φορά ήταν το εξαντλημένο και κατασυκοφαντημένο ΕΣΥ ο πρωταγωνιστής στην προστασία της δημόσιας υγείας;

Στην «Καθημερινή της Κυριακής» 10/5, ο τέως υπ. Υγείας κ. Α. Παπαδόπουλος και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (πρόσφατα ορισθείσα από τον κ. Κικίλια ως επικεφαλής επιτροπής ανάπτυξης των ΜΕΘ) κ. Α. Κοτανίδου συμπίπτουν σε προτάσεις ακύρωσης των θεμελιωδών αρχών του ΕΣΥ. Συνοπτικά μία σταχυολόγηση, χωρίς ίχνος παραποίησης των θέσεών τους:

● Μετατροπή των νοσοκομείων σε Ιδιωτικού Δικαίου με μάνατζερ στη διοίκηση.

● Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους επιμελητές ΕΣΥ, με δυνατότητα σύναψης συμβολαίων εργασίας σε διαφορετικά νοσοκομεία.

● Σύνδεση των αμοιβών με πριμ απόδοσης και ιδιωτικό έργο μέσα στο ΕΣΥ για τους συντονιστές διευθυντές.

● Απευθείας υπαγωγή αποζημίωσης των νοσηλίων στο σύστημα DRGs, με βάση τα πρότυπα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

● Διαφοροποίηση της μισθοδοσίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με βάση κριτήρια απόδοσης.

Αξίζει να αναζητηθούν και να μελετηθούν οι προτάσεις των προβαλλόμενων ως κατά τεκμήριο επαϊόντων:

(https://www.kathimerini.gr/1077504/gallery/epikairothta/ellada/8erapeia-...).

Ακόμη και στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων, μπορεί να έκλεισαν μονάδες υγείας, να βρέθηκαν στον δρόμο απολυμένοι υγειονομικοί, να στερήθηκαν βασικές υπηρεσίες μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών όπως οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες, αλλά καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει το γκρέμισμα των πυλώνων του ΕΣΥ: τον δημόσιο χαρακτήρα του και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών.

Θα ισχυρίζονται πως αναβαθμίζουν, ενώ ορισμένοι βρήκαν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους με τον πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, μεθοδεύοντας ήδη την κατεδάφιση του ΕΣΥ; Αυτή θα είναι η προίκα της επιδημίας; Αυτή θα είναι η αναγνώριση από την πολιτεία;

* Γενικός οικογενειακός ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας

** Πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, ΤΕΠ, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)