to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Πράσινη οικονομία είναι η νέα μορφή αποικιοκρατίας είπαν οι αναπτυσσόμενες χώρες

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και λύσεις για την φτώχεια, και την πείνα ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Ζανέιρο.


Το τελικό κείμενο της Συνόδου το οποίο τιτλοφορείται «Το Μέλλον που Θέλουμε» υιοθετήθηκε επίσημα ως η τελική διακήρυξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. το οποίο δεν περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα. Έντονη ήταν ακόμη η  διαμάχη με αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν αποδέχονται την έκκληση για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία», θεωρώντας ότι αυτό απειλεί τις προοπτικές τους για ανάπτυξη.
 
 
Απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η πράσινη οικονομία είναι «η νέα μορφή αποικιοκρατίας». Οι χώρες του πλούσιου Βορρά, είπε, «θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς παρέμβασης προκειμένου να παρακολουθούν και να εκτιμούν τις εθνικές πολιτικές χρησιμοποιώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ως δικαιολογία».
 
Κάλεσε παράλληλα τις αφρικανικές χώρες να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους τους από τις πολυεθνικές εταιρείες. Κριτική στις αναπτυγμένες χώρες άσκησε και  πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τόνισε ότι «λεηλατούν τον πλανήτη, καταναλώνοντας ελεύθερα τους φυσικούς πόρους».
 
Εκπρόσωποι αυτοχθόνων πληθυσμών διοργάνωσαν «αντι-σύνοδο» στο Ρίο και εξέδωσαν διακήρυξη με την οποία χαρακτηρίζουν την πράσινη οικονομία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της Γης».
Στο κείμενο που υιοθετήθηκε αναφέρεται ότι σαφέστεροι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να τεθούν ως το 2015, αν και δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
 
Το κείμενο αυτό επικρίθηκε από αρκετές πλευρές για την αοριστία και την έλλειψη φιλοδοξίας του.
 
Όσον αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων που βρίσκονται προ της κατάρρευσης έγινε αναφορά μόλις στην παράγραφο 191 της διακήρυξης και χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)