to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πραγματική καταστροφή του Brexit

Απαντώντας στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα σχέδια του Εργατικού Κόμματος είναι ‘ημι-Μαρξιστικά’ και θα ‘καταστρέψουν’ την οικονομία.


Τα ίδια είπε και το CBI (ο Βρετανικός ΣΕΒ – βλέπετε οι καπιταλιστές κατανοούν τα συμφέροντα τους και οι δεξιοί πολιτικοί τα εφαρμόζουν ακόμη κι αν δεν κανουν τον ΓΓ του καπιταλιστικού συνδικάτου μέλος της Κυβέρνησης). Έχουν δίκιο απο την ανάποδη βέβαια. Το πρόγραμμα των Εργατικών για τις εκλογές που έρχονται σύντομα θα οδηγήσει στην πρωτη μεγάλη αλλαγή της ταξικής ισορροπίας στην Βρετανία. Είναι το πιο ριζοσπαστικό των τελευταίων πενήντα χρόνων, μια επιστροφή στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία των '70ς πριν την νεοφιλελεύθερη στροφή της Μ. Θάτσερ και του Τ. Μπλερ: μείωση των ωρών εργασίας σε 30 με το ίδιο μισθό, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση των αντι-εργατικών νόμων της Μ. Θάτσερ (αυτούς που άρχισε να μας φέρνει στους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης του ο Κ. Μητσοτάκης), εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, της ενέργειας, των ταχυδρομείων και του νερού, εκδημοκρατισμός της οικονομίας με δημιουργία εργατικών ταμείων στις μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα πηγαίνει ένα μέρος των ετήσιων κερδών, μείωση των φοιτητικών διδάκτρων και σημαντικοί περιορισμοί των ιδιωτικών σχολείων (που με την γνωστή Αγγλική ιδιορρυθμία λέγονται ακόμα public schools και οι απόφοιτοι τους αποτελούν τις κληρονομικές ελίτ της χώρας).

Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα που θα είμασταν δίκαια περήφανοι αν το είχαμε εδώ και προς τα βασικά του σημεία ελπίζω σύντομα να προχωρήσουμε, κινδυνεύει να ηττηθεί στα απόνερα του Brexit. Η σημερινή νέα ήττα του Μ. Τζόνσον οδηγεί σε πιθανή παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50. Τα τρία χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, η ασάφεια και αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν κουράσει τον Βρετανικό λαό που θέλει ένα τέλος στην πρόσφατη φαρσοκωμωδία. Ο Μ. Τζόνσον είχε μια καθαρή και συνεχώς επαναλαμβανομένη απάντηση: Brexit Now. O Τ. Κόρμπιν εν μέρει λόγω του δημοκρατικού του αισθήματος εν μέρει λόγω των φόβων του για την νεοφιλελεύθερη Ένωση δεν πήρε καθαρή θέση υπέρ της παραμονής και δεν έγινε ο αναμφισβήτητος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Και εδώ βρίσκεται η τραγωδία του Brexit. Το ΗΒ θα φύγει από την ΕΕ αλλά θα είναι καταστροφικό αν αυτό συμβάλλει στην ήττα της μεγαλύτερης ελπίδας στην Ευρώπη σήμερα.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της Ελληνικής ‘τραγωδίας’ του 2015 και της Βρετανικής σήμερα. Η συμπόρευση των 27 κρατών που δεν έχουν πολλά κοινά αλλά ενώνονται όταν ανάγουν ένα από τα μέλη σε κοινό εχθρό. Η έλλειψη σεβασμού στην δημοκρατία - το Ελληνικό πραξικόπημα το 2015, οι δηλώσεις Ζ. Κ. Γιούνκερ και άλλων ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί άλλη παράταση της προθεσμίας εξόδου που σημαίνει όπως και το 2015 η συμφωνία παρουσιάστηκε ως ‘take it or leave it’, τέλος η διαφορά μεταξύ αρχηγού κόμματος και ηγέτη.

Ο Τ. Κόρμπιν είναι μια ιστορική μορφή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ξανάνιωσε το Εργατικό Κόμμα - από 120.000 μέλη τώρα έχει 500.000 μέλη - και το έφερε στα πρόθυρα της εξουσίας. Αλλά ο ηγέτης παίρνει ρίσκα και τα οδηγεί μέχρι το τέλος. Ο Α. Τσίπρας απέδειξε επανειλημμένα ότι είναι ένας τέτοιος ηγέτης. Θα ήταν μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη αν είχαμε αυτούς τους δυο Πρωθυπουργούς κάποια στιγμή. Ο Τ. Κόρμπιν μας είπε ότι αν αυτό γίνει το 2021 θα ήταν η στιγμή να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ας ελπίσουμε ότι η στιγμή αυτή θα έρθει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)