to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 14.12.2012

left.gr

Πολιτική

Η ποσόστωση φύλου στη Συνδιάσκεψη και στη νέα Κεντρική Επιτροπή

Tης Σίσσυς Βωβού, Μέλους της ΚΠΕ


Η ποσόστωση φύλου κατά 40% με κατώτατο το 35%, που είχε ψηφιστεί από την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ του 2010,  ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ψηφίζονταν οι αντιπρόσωποι στις τοπικές και θεματικές οργανώσεις, καθώς και κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τα 301 μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στο τέλος της συνδιάσκεψης. 

Ο λόγος που επέβαλε την καθιέρωση αυτού του προσωρινού διορθωτικού μέτρου, είναι ότι η ανισότητα των δύο φύλων και οι πατριαρχικές νοοτροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργούν το έδαφος για ανεπηρέαστη εκλογή των γυναικών στα όποια κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Η πολιτική που είχε εκπονήσει το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ κατά τα 4 χρόνια της λειτουργίας του ήταν να προχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ των δύο φύλων, στο πλαίσιο του αγώνα μας για την κοινωνία των δύο φύλων, για την ισότητα των δύο φύλων. Έτσι, η ποσόστωση του 40% στις εκλογικές διαδικασίες, που είχαμε διεκδικήσει κατά την προηγούμενη συνδιάσκεψη, του 2010, έγινε κατανοητή από το σώμα και υπερψηφίστηκε, με μεταβατικό στάδιο το 35%, ως προσωρινό μέτρο βελτίωσης της αναλογίας των δύο φύλων, αφού λειτουργούσε ήδη για πολλά χρόνια, από το 1987, τόσο στο Συνασπισμό όσο και στην ΑΚΟΑ. Επιπλέον στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο οι δύο αναφερόμενες οργανώσεις είναι μέλη, λειτουργεί η αναλογία φύλου 50% σε πολλά όργανα και αντιπροσωπείες. 

Στις δύο λίστες της συνδιάσκεψης, είχαμε την ψήφιση συνολικά 226 συντρόφων και συντροφισσών, 168 με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και 58 με την Αριστερή Πλατφόρμα. Αν δεν υπήρχε η ποσόστωση, θα εκλέγονταν 17 λιγότερες γυναίκες με το Ενιαίο, δηλαδή 10,11% λιγότερες, ενώ επίσης θα εκλέγονταν 5 λιγότερες γυναίκες με την Πλατφόρμα, δηλαδή 8,62% λιγότερες γυναίκες. Εδώ φαίνεται, ότι στο πλαίσιο της Αριστερής Πλατφόρμας, αν λάβουμε υπόψιν την αναλογία, υπερψηφίστηκαν περισσότερες γυναίκες και ο αριθμός αυτών που εκλέχτηκαν με την ποσόστωση ήταν αναλογικά μικρότερος, που, αν δεν είναι τυχαίο, δηλώνει λιγότερες προκαταλήψεις φύλου. 

Οι εκπρόσωποι στη νέα Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, προήλθαν και από άλλες δύο πηγές, όπου δεν τηρήθηκε η ποσόστωση, αλλά λειτούργησε ή ο πατριαρχικός αυτοματισμός ή η πατριαρχία των συνιστωσών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των γυναικών να είναι πολύ μικρότερα.

Είχαμε τα 75 μέλη της Κ.Ε. τα οποία είχαν επιλεγεί «αριστίνδην», όπως αναφέρθηκε, με τους άνδρες συντρόφους να είναι το 81,5%, ενώ οι συντρόφισσες να είναι το 18,5%, δηλαδή πολύ κάτω από την απόφαση της συνδιάσκεψης του 2010, για το 35%.  Η δεύτερη πηγή αντιπροσώπων ήταν από την ποσόστωση των επαρχιών, όπου προστέθηκαν 15 άτομα στους ήδη 301, με 13 άνδρες και 2 γυναίκες, δηλαδή ακόμα μακρύτερα από την ψηφισμένη απόφαση.

Στο σύνολο των αντιπροσώπων που απαρτίζουν την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν 317 άτομα, από τα οποία 224 άνδρες και 93 γυναίκες. Δηλαδή, η αναλογία των φύλων είναι 70,70% άνδρες και 29,33% γυναίκες, ως αποτέλεσμα της «πολιτικής βούλησης» ή πολιτικής αβουλίας για την εκπροσώπηση των γυναικών, που εμφανίστηκε στα δύο σώματα που αναφέρονται ανωτέρω, δηλαδή το 75 «αριστίνδην» και 15 ποσόστωση επαρχιών. 

Αυτό είναι μάλλον κακό νέο, σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δίνουν μεγάλες μάχες, ισότιμα και σκληρότερα από τους άνδρες, και όπου η κρίση τις καταδικάζει στη μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη φτώχεια, στο να επωμίζονται πολύ περισσότερο τα κοινωνικά βάρη στις σημερινές συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, θα αναμέναμε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μεγαλύτερη σημασία στα ζητήματα ανισότητας φύλου, από τα οποία οι ποσοστώσεις είναι μόνο ένα κομμάτι που αφορά την εκπροσώπηση. Αναμένουμε πάντως στα δύο ενδιάμεσα όργανα που θα εκλεγούν αύριο από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, να ισχύσει η απόφαση για το 35%, και να μην φαλκιδευτεί, όπως έγινε με τους τελικούς εκπροσώπους από τη συνδιάσκεψη. Με βάση όλη αυτή την πατριαρχική αντίσταση, αναρωτιόμαστε πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την ανισότητα λόγω φύλου όταν πάρει την κυβέρνηση, και πόση πολιτική βούληση έχει σ’ αυτόν τον τομέα. 
tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)